CHP'den çocuk işçiler için araştırma istemi

/ Kaynak: AA
CHP'den çocuk işçiler için araştırma istemi

Politika Haberleri  / AA

CHP, çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, insani gelişim açısından ciddi bir sorun olan çocuk işçiliğinin, yasal düzenlemelere ve alınan önlemlere rağmen Türkiye'de önemli bir sorun olmaya devam ettiği belirtildi.
UNICEF'in çocuk işçiliğini, "çocuğun kendisine bir şekilde zarar veren bir işi üstlenmesi" olarak tanımladığına işaret edilen gerekçede, çocuk işçilerin, ücretsiz işçi ya da ucuz işgücü olarak en çok sömürülen kesimi oluşturduğu vurgulandı.
Gerekçede, istatistiklerin, çalışan çocukların önemli oranda sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden mahrum kalarak; fiziksel, sosyal, kültürel, duygusal ve eğitsel gelişimlerine zarar veren koşullarda çalıştırıldıklarını ortaya koyduğu ifade edildi.
Çocuk işçiliğinin, çalışan çocukların yoksulluk döngüsünden kurtulmasının en önemli yolu olan eğitim alma hakkına erişmelerine de engel olduğu belirtildi.
TÜİK verilerine göre 2006 yılına kadar azalma eğiliminde olan çocuk işçi sayısının, 2006'dan sonra özellikle tarım kesiminde tekrar artmaya başladığına işaret edildi.
Çocuk işçiliği konusunda önemli bir sorunun da sağlık alanında olduğu vurgulanan gerekçede, şöyle denildi:
"Çocuk işçiliğinin ülkemizde önemli bir sorun olarak devam ettiği ve geleceğimiz olan çocuklarımızın temel hak ve ihtiyaçlarından daha fazla mahrum kalmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği açıktır. Bu nedenle ülkemizde yabancı uyruklular dahil, çocuk işçilerin sayılarının belirlenmesi, güvenilir veri tabanı oluşturulması, çocuk işçilerin çalışma alanları ile çocuk işçiliğinin nedenlerinin belirlenmesi, çocuk işçiliği istismarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ile denetim yöntemlerinin belirlenmesi, işgücüne katılan çocukların sağlık sistemine erişimine ilişkin sorunların araştırılması, okula devam durumları ile okula devamlarının sağlanması için izlenecek yolların araştırılması, mevzuatın eksik veya uygulanmayan yönlerinin tespit edilmesi ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelerin uygulanması için gerekli yasal düzenlemelerin belirlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çocuk haklarının korunması konularında alınması gereken tedbirlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...