Papa ve Erdoğan'dan ortak basın toplantısı

Papa ve Erdoğan'dan ortak basın toplantısı

Politika Haberleri

Papa'nın ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında Liderler önemli açıklamalarda bulundu.

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir görüşme yaptılar. Liderler görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. İşte o konuşmadan satır başları...

Erdoğan:
Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok. Dünyaya bakışta aynı şeyleri düşünüyoruz. Terörle mücadelede özellikle nbsp;şiddete yönelik ve paranın egemenliğine karşı bakışımız aynı. Bu ziyaretin dünyamızın ve bölgemizin çok kritik nbsp;bir dönemden geçtiği sırada olması çok anlamlı. Misafirimizin ülkemize yaptığı ziyareti çok önemsiyor ve hayati bir adım olduğuna inanıyorum.
MÜSLÜMANLAR HAKSIZ YERE YAFTALANIYOR
Müslüman ülkelerin yanında Batı'lı ülkelerde Müslümanlara karşı tahammülsüzlük giderek artıyor. İnsanlar şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyor. Müslümanlara yönelik bu ırkçı ayrımı bazı çevreler çoğaltıyor. Örneğin Batı dünyasında terör ve İslam'ı özdeştirmeye çalışan zihniyetin Müslümanları derinden etkilediğini görüyoruz.
DÜNYADAN SES ÇIKMIYOR
Suriye'de kendi halkından 300 bin masum insanı öldüren 7 milyon insanı yerinden edilen devlet terörü konuşulmuyor. Suriye'de bir devlet terörü var. Gazze'ye uygulanan , masum kadınların ölümüne neden olan terör dünyanın dikkatini çıkmıyor. Mescit-i Aksa'ya yapılan saldırılar sürekli görmezden geliniliyor. PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki darbeler ve kıyımlar dünyadan gereken cevabı almıyor. İşte bu çifte standart adalete gönül veren tüm insanların gönlünde tamiri zor tahribatlar açıyor.
"AYRIMCILIĞA BİRLİKTE ÇÖZÜM BULABİLİRİZ"
Dünyamızı tehdit eden ırkçılığa, ayrımcılığa karşı birlikte çözümler üretmemiz gerekiyor. BM'de başlattığımız girişimin bu yönde önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Türkiye doğu ile batı arasında yüzü hem doğu hem de batıya dönük bir ülke olarak birlikte yaşama kültürüne eşsiz katılımlar sunacaktır.Şu anda ülkemiz sınırlarında yer alan azınlıklar için tarihi nitelikte reformlar yaptık. Türkiye bölgesinde ve dünyada bunun mücadelesini samimiyetle veriyor.
"AYRIMCILIĞA BİRLİKTE ÇÖZÜM BULABİLİRİZ"
Dünyamızı tehdit eden ırkçılığa, ayrımcılığa karşı birlikte çözümler üretmemiz gerekiyor. BM'de başlattığımız girişimin bu yönde önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Türkiye doğu ile batı arasında yüzü hem doğu hem de batıya dönük bir ülke olarak birlikte yaşama kültürüne eşsiza katılımlar sunacaktır.Şu anda ülkemiz sınırlarında yer alan azınlıklar için tarihi nitelikte reformlar yaptık. Türkiye bölgesinde ve dünyada bunun mücadelesini samimiyetle veriyor.Papa Hazretlerinin bu ziyareti İslam üzerindeki ön yargıyı kıracaktır ve İslam coğrafyasında çok olumlu izler bırakacaktır.

VATİKAN'DA SİSİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Papa, sadece dört gün önce, Vatikan'da Mısır'ın darbeyle iktiadara gelen Cumhurbaşkanı Sisi'yi ağırlamıştı.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İtalya ve Fransa'dan oluşan Avrupa turunun ilk durağında Vatikan'daki Papalık Sarayı'nda Papa ile bir araya gelmişti.22 dakika süren görüşmenin ardından Vatikan'ın yaptığı yazılı açıklamada, Papa'nın Sisi ile görüşmesinde birçok konunun gündeme geldiği, ana temalardan birinin Ortadoğu ve kuzey Afrika'da barış ve istikrarın teşvik edilmesinde Mısır'ın rolü olduğu ifade edilmişti. Açıklamada, Papa'nın, Ortadoğu barış sürecine ilişkin halkların hayatını tehlikeye atan ve çok sayıda kişinin ölmesine yol açan çatışmaların son bulması için tek yolun diyalog ve müzakere olduğunu vurguladığı belirtilmişti.
Papa ve Erdoğan'dan ortak basın toplantısı

Papa Francesco:

Tarihi açıdan zengin medeniyetlerin izi ile dolu ülkenizi ziyaret etmekten çok mutluyum. Çeşitli Hristiyan kuruluşları burada kurulmuştur. Ayrıca halen Efes yakınlarında Meryem Ana'nın bir kaç yıl yaşadığı inanılan yere insanlar haç görevi için gelirler. Bütün bunların yanında büyük bir canlılık ve çalışkanlıkla Türkiye'nin takdir edilme sebebidir.
"BARIŞIN GARANTİSİ BUDUR"
Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Sağlam bir barış inşa etmek çabasını sabırla ileri götürmek zorundayız. Bu yol ancak ön yargı ve yanlış korkular aşılabilirse ve diyaloğa açılabilirse mümkün olur.Din özgürlüğü herkese garanti edilmelidir. Bu barışın garantisidir. Tüm dünya bu yeşermeyi bekliyor.
"ORTADOĞU DAHA NE KADAR ACI ÇEKECEK"
Ortadoğu kardeş katlinin yaşandığı savaşlara sahne oluyor. Ortadoğu daha ne kadar acı çekecek. Bu çatışmaların devam etmesine izin vermemeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir amaç için kültürler arası diyalog ciddi bir fayda sağlar. Anlaşmazlıkları ve ayrımcılığı körükleyen mantık dışı korkulara karşı gelinmelidir.
"TÜRKİYE CÖMERTLİK GÖSTERDİ"
Özellikle Suriye ve Irak'ta katliamlara şahit olduk. Azınlıklar gruplara yönelik büyük zulümler gerçekleşiyor. Yüz binlerce insan evlerini ve vatanlarını terk ediyor. Türkiye büyük bir cömertlik sergileyerek bir çok göçmeni kabul etti. Uluslararası camianın bu insanlara yardım etmesi gerekmektedir. Her zaman uluslararası hukuka saygı olmak şartıyla sadece askeri cevap yeterli olmayacaktır.
Türkiye büyük bir sorumluluğa haizdir. Medeniyetlerin bir araya gelmesine katkı sağlayabilirsiniz.


www.turkiyegazetesi.com.tr


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...