Başbakan dünya çocukları ile bir araya geldi

/ Kaynak: AA
Başbakan dünya çocukları ile bir araya geldi

Politika Haberleri  / AA

Davutoğlu, TRT Uluslararası Çocuk Şenliği'ne katılan çocukları, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Dünyanın en sevimli topluluğu olarak nitelendirdiği çocuklarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbakan Davutoğlu, etkinlik kapsamında 34 ülkeden 250'yi aşkın küçük ama gönülleri büyük çocukla buluştuğunu söyledi.

Çocukları masumiyetin, barışın ve güzelliğin sembolü olarak nitelendiren Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Egemenlik Bayramı'nı çocuklarla kutlamayı dünyada bir ilk olarak gerçekleştiren bir lider olarak tarihe geçti" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, egemenlik ve çocuk arasında doğrudan güzel bir ilişki bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Nasıl milletlerin geleceği egemenliklerini korumaya bağlıysa insanlığın geleceği de çocukları korumaya bağlı. Salona girerken dünyanın her bir köşesinden, birçok ülkeden çocuklarımızla merhabalaştım. Kolombiya'dan, Bosna Hersek'ten, Moldova'dan, Makedonya'dan, KKTC'den, Filistin'den, Afganistan'dan, Kırgızistan'dan, Bangladeş'ten hepsiyle göz göze geldik. Gözlerimizle birbirimize muhabbet akıttık. İşte görmek istediğimiz dünya bu. Barış dünyasını ancak ve ancak çocuklarla kurabilirsiniz. Çünkü çocukların dünyasında riya, başkalarını aldatma çabası yoktur. Sadece dürüstlük, masumiyet vardır."

- "O çocukların hepsi insanca yaşamayı hak ediyor"

Her ırktan her renkten çocukların yan yana Türkiye'de Ulusal Egemenlik Bayramı çerçevesinde diz dize oturduğunu ancak dünyanın birçok köşesinde çocukların nefretin, savaşın, çatışmanın kurbanı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Buradan Suriye'deki mülteci çocuklara, Filistin'deki ambargo altındaki çocuklara, Somali'de birkaç sene öncesine kadar çok ciddi kuraklık ve açlık sıkıntısı çeken çocuklara, Afrika'nın her bir köşesinde birçok hastalıklara karşı korumasız kalan çocuklara ve geçtiğimiz günlerde Akdeniz'de mültecilerin kendilerine yeni bir hayat kurmak için gemilerle hareket ederken hayatlarını kaybeden o garip insanların çocuklarına, hepsine buradan selam ve ümitlerimizi gönderiyoruz. O çocukların hepsi, insanca yaşamayı hak ediyorlar. O çocuklar, aynen burada yüzleri gülen çocuklar gibi kendi ülkelerinde özgürce, kendi evlerinde anne ve babalarıyla yaşamak istiyorlar" diye konuştu.

Çocukların güzel ve mutlu bir günde bir araya geldikleri Türkiye'de birbirlerini tanıyarak unutulmaz dostluklar kazanacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Dünyanın her bir köşesinden gelen ve şu anda Türkiye'yi dünyaya, dünyayı da Türkiye'ye taşıyan bu güzel yüzler, gelecekte de inşallah yeni bir dünya inşasında öne çıkacaklar" dedi.

Kendilerinin çocukları ağırlamaya, bağırlarına basmaya devam edeceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, çocuklara şöyle seslendi: "Sizler bizim belki de en büyük şeref kazandığımız bir günde, ülkemizi şereflendirerek aslında güzel bir mesajı da bize iletmiş oldunuz. Bu salonlar çok misafir ağırladı, çok devlet, hükümet başkanları gördü ama emin olunuz ki en büyük mutluluk veren, en şerefli misafirlerimiz sizler oldunuz. Bu salonlarda yine devlet, hükümet başkanları, büyük bir onurla ağırlanacak ama sizlerin ziyareti hiç unutulmayacak. Geldiğiniz güzel, dost ve kardeş ülkelere bizden, Türk çocuklarından selamlar götürünüz. İleride bu çocukların herhangi bir gerilimin, çatışmanın bir parçası olarak değil muhabbetin temsilcisi olarak birbirlerine tekrar kavuşacakları güzel bir geleceği hazırlamak üzere Türkiye'nin her türlü çabayı göstereceğini, sizin arkadaşlarınıza bulunduğunuz ülkelerde anlatın. Anne, babalarınıza selam edin. Sizleri bu kadar güzel yetiştirdikleri, böylesine gözlerinize muhabbeti, yüzlerinize tebessümü yerleştirdikleri için anne babalarınıza teşekkür ediyoruz."

Çocuklardan ailelerine selam iletmelerini isteyen Davutoğlu, Türkiye'de güzel vakit geçirmelerini dilediği çocuklara, ''Her zaman barış, kardeşlik, dostluk için yaşayın" tavsiyesinde bulundu.

Konuşmasının ardından Başbakan Davutoğlu, ülkelerine özgü kıyafetleriyle gelen çocuklarla tek tek ilgilendi, onların getirdiği hediyeleri kabul etti, onlara hediyeler verdi.

Bosna Hersekli, Filistinli ve Ukraynalı çocuklarla konuştuktan sonra Davutoğlu, "Ukrayna'ya da Filistin'e de Bosna Hersek'e de hep barış gelmesini istiyoruz. İnşallah bir başka törende Filistin'de, barış içinde Ukrayna'da, Bosna'da beraber oluruz" ifadesini kullandı.

Etkinlik, Başbakan Davutoğlu'nun çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

- Küçük kız hayalini gerçekleştirdi

Bu arada bir çocuk, koruma polislerinin yaptığı gibi Başbakan Davutoğlu'na öncülük etti. Başbakanlık koruma polisleri gibi giyinen 11 yaşındaki Ece Turhan'ın, Başbakan Davutoğlu'nun koruması Mehmet Turhan'ın kızı olduğu öğrenildi. Küçük kız, Davutoğlu'na tören boyunca da eşlik etti.

Ece Turhan, Başbakan Davutoğlu ile salondan ayrıldığı sırada gazetecilerin soruları üzerine çok mutlu olduğunu, bir hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.##tgvideo##

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...