Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Bozkır, 'Obama o kelimeyi kullanmayacak'

/ Kaynak: AA
Bakan Bozkır, 'Obama o kelimeyi kullanmayacak'

Politika Haberleri  / AA

AB Bakan Bozkır, "Benim bu kadar yıllık tecrübeme göre,ABD Başkanı'nın bu kelimeyi (soykırım) kullanmayacağı yolunda" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ABD Başkanı Barack Obama'nın, 24 Nisan'da yapacağı açıklamaya ilişkin, "Benim bu kadar yıllık tecrübeme göre ve akıl yolunun getirdiği noktaya göre düşüncem, ABD Başkanı'nın bu kelimeyi (soykırım) kullanmayacağı yolunda" dedi. nbsp;

Kocamustafapaşa Surp Kevork Ermeni Kilisesi'ni ziyaret eden Bozkır, Kilise Vakıf Başkanı Yesai Demir, AK Parti İstanbul milletvekili adayı Markar Esayan ve kilisede bulunun ilkokul ve lise öğrencileri tarafından çiçeklerle karşılandı. Bozkır, öğrencilerle bir süre sohbet etti.

Ziyaret sırasında, özel Sahakyan Nuryan Ermeni İlkokulu öğrencilerinden Aren Yatsi "Atatürk Oratoryosu"ndan bir bölüm, bir grup öğrenci de "23 Nisan" şiiri okudu.

Bozkır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan Ermeni kökenli vatandaşların, bin yıllık tarihin bir parçası olduğunu ve kendileriyle ortak kültür ve tarih içinde bulunulduğunu söyledi.

Ermeni vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası olmalarından dolayı her zaman onur ve gurur duyduklarını belirten Bozkır, şöyle konuştu:

"Bizim için geleceğe nbsp; bakmak, birlikte bu şekilde yürümekten ibarettir. Maalesef bugünlerde bütün dünya kamuoyunun gündeminde bulunan bir yanlış algıyı duymaktan, hissetmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Bizim gerçekten bütün amacımız adil ve ortak hafızadır. Bu, geleceğe güvenle bakmanın, geçmişte yaşanan acı duyduğumuz bazı olayların ve nbsp; geleceğimizi etkilemenin de en önemli noktalarından birisidir."

Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün konuyla ilgili yaptığı açıklamayı önemsediğini ve açıklamanın, cumhuriyet tarihinde yapılmış en önemli açıklamalardan birisi olduğunu vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanken geçen yıl yaptığı açıklama, Sayın Başbakanımızın 24 Ocak'ta ve dün yaptığı açıklama, aslında bir dostluk eli uzatılması teşebbüsüdür ve bunun inşallah bütün dünyada doğru algılanacağını ümit ediyoruz" diye konuştu. nbsp;

1915 olayları

Bozkır, Ermeni vatandaşların yaşadığı acılara şahitlik ettiklerini belirterek, "Bu yaşanan olayları kötü bir hadise olarak görüyoruz. Gerçekten, bu tarihi olayların kutlanmasına, anılmasına hiçbir itirazımız yok ancak bütün bu ilişkiyi bir yıla, 1915'e hapsetmek yanlıştır diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Olaylara tarihi bir perspektiften bakılmasının doğru olacağını vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

"1870-1920 arasında yaşanmış gerçekten çok değişik olaylar vardır. Bunlarla değerlendirildiğinde ve bu yılların, bu bin yıllık ilişkinin tek bir soykırım kelimesine hapsedilmesi durumda, bu gerçekten geleceğimize çok büyük zararlar vermeye devam edecektir. Bu açıdan bu tarihi olayın bir siyasi unsur haline getirilmesine karşı çıkıyoruz ve üçüncü şahıslar, partiler olsun, bu olayda bizim aramızdan çekilmeye davet ediyorum. Ermenistan'ın haritadaki yerini göstermeye dahi muktedir olamayan ve ayrıca Ermeni kardeşlerimizle en ufak bir tarihi birliktelikleri olmayan bu üçüncü kesimin, bütün tarihimizi, geleceğimizi ipotek altına almasına izin vermeyeceğiz. Birlikte olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz ve geleceğe de birlikte yürümekten dolayı memnuniyet duyuyoruz."

nbsp;ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan konuşması

nbsp;Volkan Bozkır, bir gazetecinin, "ABD Başkanı Barack Obama'nın yapacağı açıklamada, 'soykırım' kelimesi kullanılacak mı, kullanılacaksa ne olacak?" yönündeki sorusuna ilişkin de şunları kaydetti:

" ABD bir süper güç ve bu ülkenin, Türkiye'nin bugün bulunduğu noktada ve dünyanın sorunlarla mücadele ettiği bir ortamda, ülkemizin önemini dikkate alarak bir karar vermesi lazım. Bugüne kadar kullanılmayan, tamamen tarihi gerçeklerden uzak yanlış bir ifadeyiABD Başkanı'nın kullanmayacağını tahmin ediyorum. Daha henüz 2-3 günümüz var. Dışişleri Bakanımız Amerika'da temaslarını yürütüyor. Benim bu kadar yıllık tecrübeme göre ve akıl yolunun getirdiği noktaya göre düşüncem, ABD Başkanı'nın bu kelimeyi kullanmayacağı yolunda ama tabiatıyla daha önümüzde bir süre var. Kullandığı takdirde öyle bir ifadenin sonuçların, hem bölgemiz hem dünya barışı hem de gelecek nesillere aktaracağımız mesajlar bakımından çok önemli yanlış sonuçları olacağını düşünüyorum."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...