Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

TSK'nın komuta kademesi değişiyor

TSK'nın komuta kademesi değişiyor

Politika Haberleri

3-5 Ağustos tarihleri arası toplanacak Yüksek Askeri Şûra, Genelkurmay'ın tepe yönetiminde önemli değişimler yaşatacak.

3-5 Ağustos tarihleri arasında toplanacak Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tepe yönetiminde önemli değişiklikler olacak. TSK bir yandan Suriye'deki gelişmeler için hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan da YAŞ'a hazırlanıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 2015 Ağustos sonunda emekliye ayrılacaklar. Özel'den boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın atanması bekleniyor.


KÖSELE VE ÜNAL DÖNEMİ


Akar'ın yerine gelecek Kara Kuvvetleri Komutanı ise büyük bir ihtimalle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak olacak. Bu yılki kritik YAŞ toplantısında Genelkurmay Başkanlığı'na atanması beklenen Orgeneral Akar'ın TSK'nın başında 4 yıl görev yapacağı kaydediliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'ndan boşalacak göreve ise Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin atanması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün 30 Ağustos tarihinde emekliye ayrılmasıyla birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın getirileceği belirtiliyor. Abidin Ünal 2 yıldır Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı görevini sürdürüyor.


YAŞTAN EMEKLİ


Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, yaş haddinden emekli olacak. 65 yaşını doldurarak emekli olacak 1949 doğumlu Atay'ın ayrılmasıyla birlikte Jandarma Genel Komutanlığı görevine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor. Atay'ın yerine gelecek 1951 doğumlu Mendi, 65 yaş sınırı nedeniyle bu görevde en fazla 1 yıl kalabilecek. Mendi'den boşalacak göreve ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in atanacağı söyleniyor.


Akar dönemi


Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in görev süresinin 30 Ağustos tarihinde dolması nedeniyle bu yılki YAŞ toplantısında TSK'nın zirvesinde önemli değişiklikler yaşanacak. 3-5 Ağustos tarihleri arasında Genelkurmay karargahında yapılacak toplantıda Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Ege Ordu Komutanlığı'na atamalar yapılacak. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den boşalacak göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar'ın atanması bekleniyor. Akar, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde başarılı bir profil çizmişti.


Kumpas mağduru


Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'ndan boşalacak göreve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin atanacağı söyleniyor. Kösele, Askeri Casusluk davasında 5 gün tutuklu kaldığı için daha önceki şûrada oramiralliğe terfi edememişti. Askeri Casusluk davasında tüm sanıklar beraat etti. Böylece Kösele'nin terfi etmesinin önünde hiçbir engel kalmadı. Koramiral Kösele tutukluluğuna yapılan ilk itiraz üzerine tahliye edilip görevinin başına döndüğü için YAŞ'ta oramiralliğe terfi ettirilecek, ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak.


Paralel temizlik


TSK'nın komuta kademesinde değişikliklerin yaşanacağı Yüksek Askeri Şura toplantısı 1 Ağustos tarihinin haftasonu tatiline denk gelmesi nedeniyle 3-5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Yeni bir hükümet kurulamadığı takdirde, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında yapılacak YAŞ toplantısında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de yer alacak. Bu yılki YAŞ'ın en önemli gündem maddelerinden biri ise 'paralel yapı' olacak. TSK içinde paralel örgüt mensubu olduğu iddia edilen personelin durumları ele alınarak bir karar verilecek.


Kara'da Çolak


Genelkurmay'da 'iki numaralı koltuk' olarak gösterilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın getirilmesi bekleniyor. Kuvvet komutanlığında 2 yıllık görev süresini dolduracak Çolak, yaş haddinden emekli olabilir.


Kaynak : Yenişafak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...