Sebahat Tuncel hakkında karar açıklandı

/ Kaynak: İHA
Sebahat Tuncel hakkında karar açıklandı

Politika Haberleri  / İHA

HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel hakkında "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan beraat kararı veren mahkeme gerekçeli kararı açıkladı.

Eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel hakkında "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan beraat kararı veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme kararında, Tuncel'in Kandil'e gidip gitmediğini araştırmanın imkansız olduğunu kaydederken, diğer delilleri toplamaya çalışmanın ise havanda su dövmek olduğunu belirtti. nbsp;
nbsp;
nbsp; İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde "PKK üyesi olmak" suçundan yargılanan eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel, 7 Temmuz tarihinde görülen duruşmada delil yetersizliğinden beraat etmişti. Tuncel hakkında beraat kararı veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda, sanık Sebahat Tuncel'in soruşturma ve kovuşturma aşamasında ısrarlı bir şekilde üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği belirtildi. Kararda, "Tuncel'in Kuzey Irak'a normal yoldan pasaport ile girip çıktığını, partisinin kadın kolları üyesi olarak görev yaptığını ve bu nedenle gittiğini belirtir savunması değerlendirildiğinde, her ne kadar sanık Sebahat Tuncel hakkında yasa dışı PKK terör örgütü üyesi olmak suçundan cezalandırılması için mahkememize kamu davası açılmış ise de, ortada sadece bir tanığın beyanının bulunduğu" belirtildi.
nbsp;
nbsp; "KANDİL'E GİDİP GİTMEDİĞİNİ ARAŞTIRMAK İMKANSIZ"
nbsp;
nbsp; Yalnızca bir tanığın beyanının dışında, sanığın savunmasının aksine, her türlü şüpheden uzak, somut kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği ifade edilen gerekçeli kararda, "Suç tarihinin 2006 yılı olması 10 yılı aşkın bir sürenin aradan geçmiş olması, Kuzey Irak'ta normal devlet düzeninin olmaması, idari ve adli yapının bulunmaması, özellikle sanığın gittiği iddia edilen Kandil Dağı'nda sadece teröristlerin bulunduğu, burada Irak Devleti'nin de hakim olmadığı, bu nedenle Kandil'e gidip gitmediğinin araştırmanın imkansız olduğu, diğer delillerin de aradan zaman geçmesi nedeniyle yerine getirmenin ve bulmanın mümkün olmadığı" kaydedildi.
nbsp;
nbsp; BAĞCILAR'DA EYLEMLERE KATILIP KATILMADIĞI KONUSUNDA DELİL BULUNAMADI
nbsp;
nbsp; Bu delilleri toplamaya çalışmayı havanda su dövmek olarak niteleyen mahkeme, gizli tanığın beyanına ise itibar edilemeyeceğini belirtti. Kararda, "Emniyet güçlerinin tam olarak Bağcılar'da hangi eylemin yapıldığı, sanığın bu eylemlere katılıp katılmadığı konusunda somut hiçbir delil ve belge bulunmadığı bu nedenle yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatına karar verilmesi gerektiği hususunda mahkememizde tam bir kanaat hasıl olduğundan beraat hükmü kurulmuştur" denildi.
nbsp;
nbsp; SAVCILIK KARARI USUL VE YASAYA AYKIRI BULDU
nbsp;
nbsp; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sebahat Tuncel hakkında "örgüt üyeliği" suçundan verilen beraat kararına itiraz etti. Başsavcılık, beraat kararın usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye süre tutum dilekçesi sunarak, gerekçeli kararın hazırlanmasının ardından beraat kararına itiraz edeceğini belirtti. Başsavcılık ayrıca, gizli tanıkların dinlenilmemesi yönündeki kararına ilişkin yeniden değerlendirme yapılarak gizli tanıkların dinlenilmesini talep etti.
nbsp;
nbsp; DAVANIN GEÇMİŞİ
nbsp;
nbsp; 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Tuncel'in cezası Yargıtay tarafından onanmıştı. Tuncel'in avukatlarının Anayasa Mahkemesi'nde başvurması üzerine uzun tutukluluk ve hak ihlali kararı nedeniyle de yeniden yargılama kararı verilmişti. 2015 Genel Seçimleri'nde milletvekili adayı gösterilmeyen Tuncel'in vekilliği düştüğü için yargılanmasına yeniden başlanmıştı. Tuncel, 2007 yılında başlayan yargılamadan sonra 9 ay tutuklu kalmış, milletvekili seçilince, "milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği" gerekçesiyle tahliye edilmişti.

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...