'Çözüm PKK'nın güçlerini çekmesidir'

/ Kaynak: DHA
'Çözüm PKK'nın güçlerini çekmesidir'

Politika Haberleri  / DHA

AK Parti'nin Kürt politikasını belirleyen 11 kişilik komisyonda yer alan Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya'dan çarpıcı açıklamalar...

AK Parti'nin Kürt politikasını belirleyen 11 kişilik komisyonda yer alan Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya, sanatçı Kadir İnanır'ın çağrısı ile toplanan Akil insanlar heyeti grubunun açıklamasını değerlendirirken, "İki taraf elini tetikten çeksin' diyorlar. Tabii çeksinler. Ama artık bu çözüm değil. Çözüm; PKK'nın bir an önce güçlerini sınır dışına çekmesidir. PKK güçleri bu haliyle ülke sınırlarında kalırsa bir çatışma ve provakasyon ihtimali her zaman vardır" dedi. AK Partili Kızılkaya, Habur Sınır Kapıs'ında 9 gündür bekletilen 13 YPG'li cenazesine ilişkin için, "Dün Başbakan ile görüşen STK'lar konuyu gündeme getirdi. Cenazelerin kısa sürede ailelere teslim edileceğini sanıyorum" diye konuştu.
Ak Parti'nin Kürt politikasını belirleyen 11 kişilik komisyonda yer alan ve kendisi de çözüm sürecinde 'Akil insan' olarak görev yapan Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya, Kadir İnanır'ın çağrısı ile toplanan bir grup Akil insanın yayınladığı deklarasyonu değerlendirdi. nbsp;Kızılkaya, toplantıya çağrılan 20 kişiden 10'unun toplantıya katıldığını ve 3'ü dışında diğerlerinin HDP çizgisine yakın aydınlardan oluştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"1990'lı yıllardan beri aydınların tutturduğu bir diskur (söylev) var. İki tarafa eşit mesafede durmak ve her iki tarafı kınamak gibi. Çok fazla yaraya merhem olmayan bir tavır sergileniyor. 'Her iki taraf elini tetikten çeksin' diyorlar. Tabii çeksinler. Ama artık ama çözüm değil. Çatışmaması lazımdır. Biz çatışmaya durdurursak, akıllı öneri getirmemiz lazım. 'Akıllı öneri' bir daha çatışmaya yol açmamak için bir noktaya işaret etmektir. O nokta PKK'nın bir an önce güçlerini sınır dışına çekmesidir. PKK güçleri bu haliyle ülke sınırlarında kalırsa bir çatışma ve provakasyon ihtimali her zaman vardır. Öncelikle silahlı güçler yurt dışına çıkmalıdır. Bu olmadığı sürece her zaman sıkıntı olur. Tetiğe bir daha basılmaması için örgütün silahlı adamlarını ülke dışına çıkarması ve bir daha Türkiye'ye karşı silahlı mücadele yapmamasına bağlıdır. Barış ortamında insanlar elinde silah ile dolaşamaz. Bunun hepimizi rahatsız etmesi gerekir. Aydınların yapması gereken ilk şey, özellikle PKK'ya ortak bir deklarasyon ile öncelikle ülke dışına çıkması yönünde çağrı yapmasıdır."
"CENAZE POLİTİKASI KİMSEYE FAYDA GETİRMEZ"
Ak Parti Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya, Suriye'nin Rojava bölgesinde IŞİD ile çatışırken ölen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 13 YPG'linin cenazelerinin 9 günden bu yana Habur Sınır Kapıs'ından Türkiye'ye alınmamasıına ilişkin şöyle dedi:
"Ortadoğu'da en kutsalımız cenazelerimizdir. Öteden beri PKK cenazeleri gereğinden fazla istismar ediyor. Birçok cenaze daha önce bekletildi. Her biri bir yerde siyasi malzeme haline getirildi. Cenaze politikası kimseye fayda getirmez. Cenazeye hürmetsizlik ve saygısızlıktır. Bir kimsenin cenazesini politikaya hizmet etmek doğru değildir. Bir cenazeye yapılacak en güzel şey karşısında durup Fatiha okumaktır. Kişisel fikrim; Sahibi kimse cenazelerin onlara teslim edilmesi ve onların götürüp büyük bir saygı içinde gömmeleri gerekiyor. Başbakan ile görüşen STK temsilcileri konuyu gündeme getirdi ve Başbakan ilgileneceğini söyledi. Sanırım kısa sürede cenazeler Türkiye'ye giriş yapılarak sahiplerine verilecektir."

Politika
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...