CHP'de yeni kriz! Erken seçim olursa...

CHP'de yeni kriz! Erken seçim olursa...

Politika Haberleri

CHP'de olası bir erken seçim durumunda 7 Haziran'da ön seçimle gelen vekillerin durumu en çok merak edilen konular arasında.

Kılıçdaroğlu'nun milletvekilleriyle önceki gün yaptığı toplantıda birçok vekil kendi durumlarıyla ilgili bilgi istedi. YSK'den görüş soran CHP'nin önünde 3 farklı formül bulunuyor. Kılıçdaroğlu, vekillerden gelen sorular üzerine kendisinin, ön seçimden gelen vekillerin yeniden aday gösterilmesinden yana olduğunu belirtirken, "Ancak YSK'ya görüş soracağız, gelen yanıt çerçevesinde hareket edeceğiz" dedi. Edinilen bilgilere göre YSK ile yapılan alt düzey temaslarda olası bir erken seçimin "Tamamen yeni bir seçim" olarak değerlendirileceği, dolayısıyla zamanlamasının önem taşımadığı ve 7 Haziran'daki kuralların aynen geçerli olacağı yorumu alındı. YSK eğer CHP'ye bu yönde bir resmi yanıt verirse, bu CHP'nin erken seçim için yeniden bir ön seçim sürecine gireceği anlamına geliyor. Olası bir erken seçim kararında bu konuda nasıl bir yöntem izleneceği konusunda CHP'nin YSK temsilcisi Avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın koordinasyonunda değerlendirmeler yapılıyor. Bu çerçevede partinin önündeki üç temel formül şöyle sıralanıyor:
nbsp;
- Mevcut Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğüne göre CHP olası bir seçim kararı karşısında ön seçim yapmak zorunda. Yüksek Seçim Kurulu, 90 günlük seçim takvimini kaç güne indirirse indirsin ön seçim bir zorunluluk.
nbsp;
- Parti, olağanüstü tüzük kurultayı toplayıp erken seçimle ilgili tüzüğün ilgili maddesinde değişiklik yapabilir. Böyle bir seçenekle erken seçim durumunda önseçim kotası düşürülebilir, uygulanmayabilir ya da partinin takdirine bırakılabilir.
nbsp;
- CHP'nin milletvekili aday belirleme yönetmeliğinde, Parti Meclisi tarafından değişiklik yapılabilir. Yapılacak değişiklik doğrultusunda YSK'ye başvurularak oradan bir karar verilmesi beklenebilir. Ancak bu seçeneğin uygulanıp uygulanmayacağı tamamen YSK'ye bağlı.
nbsp;
'Takvimi dondururuz'
nbsp;
Öte yandan önceki günkü kapalı grup toplantısında milletvekilleri, partinin halen yürüyen kongre takvimine işaret ederek, "Erken seçim olması durumunda takvim işlemeye devam eder mi?" sorusunu sordu. Kılıçdaroğlu'nun bu sorulara yanıtı "Erken seçim kararı alınırsa, ona göre değerlendiririz. Gerekirse takvimi dondururuz" oldu (CUMHURİYET)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...