'IŞİD'le mücadelede Türkiye ve ABD iş birliği içindedir'

/ Kaynak: İHA
 'IŞİD'le mücadelede Türkiye ve ABD iş birliği içindedir'

Politika Haberleri  / İHA

Baka Bozkır, "IŞİD terör örgütü ile mücadelede Türkiye ve ABD çok yoğun bir iş birliği içindedir. İncirlik ve Türk Hava üsleri bu amaçla açılmıştır" dedi.

Almanya'daki temaslarını tamamlayan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, temaslarda bulunmak üzere İngiltere'ye geldi. Başkent Londra'daki temaslarına başlayan Bakan Bozkır, İngiliz mevkidaşı David Lidington ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki sorunları, Türkiye'nin terörle mücadelesi konusunda İngiltere'nin desteği, Kıbrıs sorunu ve AB müzakere süreci ele alındı. Bozkır, Harwell House Otel'de gerçekleştirilen görüşmenin ardından Lidington ile çalışma yemeğine katıldı.
Bakan Bozkır Lidington ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yaptı. Bozkır açıklamasında, görüşmenin içeriğine değinerek, "Ben aşağı yukarı bu haftanın tamamını Avrupa'nın çeşitli başkentlerinde geçirdim. Avusturya'nın Genişleme Komiseri Hahn'la, Almanya'da AB Bakanı, Dışişleri Komisyon Başkanı, basın, çeşitli gruplarla temaslarda bulundum. Son durak olarak bugün AB Bakanı David Lidington'la seçim bölgesinde görüşmemiz oldu. son derece detaylı ve yararlı bir görüşme oldu. Buraya geliş amacım hem diğer başkentlere olduğu gibi hem Türkiye'deki son gelişmeler hakkında doğrudan bir tahlil yapabilmek hem terörle mücadeleye ilişkin olarak son günlerde başlattığımız operasyonlar, bunun amacı ve beklentilerimiz hakkında bilgi vermek. Barış sürecinin aslında belli şartlar yerine getirildiği takdirde bitmediğini ama terör gruplarının silah bırakması, ülkeyi terk etmesi şartlarının gerçekleşmediği takdirde barış sürecinin şu anda devam etmesinin mümkün olmadığı mesajını paylaştık" dedi
"İNGİLTERE'DE ABD DE TERÖRDEN ZARAR GÖREN ÜLKELER LİSTENİN BAŞINDA GELİR"
Bölgedeki gelişmeler, AB süreci, Kıbrıs konusu gibi çok önemli konularda görüş teatisi yapıldığını da aktaran Bakan Bozkır, "İngiltere tabi hem entelektüel olarak hem siyasi tecrübeleri bakımından Avrupa ülkeleri içindeki konumundaki bakımından, medyanın merkezi olması bakımından önemli bir ülke. Bu çerçevede de bugün AB Bakanı değerli dostum Lidington ile yaptığımı görüşmede iki tarafın görüşlerini anlayabilmesi, gelecekte neler yapılabileceğini değerlendirmesi ve gerçekten karşı karşıya olduğumuz büyük tehdidin ebadının daha iyi anlaşılması ve herhangi bir yanlış adımla büyüyebilecek bir terör belasının önünün şimdiden kesilmesi konusunda bence çok olumlu bir görüşme oldu. Tabi terörle mücadele konusunda ve terörden en çok zarar gören ülkeler listesinde Türkiye kadar İngiltere'de ABD de listenin başında gelir. Dolayısıyla çok sayıda verile zayiat ve bu konuda verilen tecrübeler bu 3 ülke arasında terörle mücadelede yapılacak iş birliğinin ayrı bir önemini de ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.
"IŞİD'LE MÜCADELEDE TÜRKİYE VE ABD YOĞUN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE"
AB Bakanı bugünkü görüşmelerde bunun detaylı olarak ele alındığını sözlerine ekleyerek, "İrlanda konusunda İngiltere'nin çok önemli tecrübeleri var. IRA terör örgütünün silah bırakması ve bugün İrlanda'da çok daha ileri bir noktaya gelinmesi konusundaki tecrübeleri bizim için de gerçekten çok yararlı tecrübelerdir. Türkiye'deki çözüm süreci bakımından İngiltere'nin kat ettiği mesafe ve kullandığı enstrümanlar, yöntemler bizim için de yararlı olmuştur, bundan sonra da olacaktır. IŞİD terör örgütü ile mücadele ile de Türkiye ve ABD çok yoğun bir iş birliği içindedir. İncirlik ve Türk Hava üsleri bu amaçla açılmıştır. İngiltere'de bölgenin her zaman önemli bir ülkesidir, bölgenin şartlarını iyi bilen bir süre orada yerleşmiş olan ve oradaki ülkelerin çoğunda da saygı ve itibarı olan bir ülkedir. Dolayısıyla IŞİD'le mücadele ABD ile olduğu gibi İngiltere'yle de Fransa, Almanya ile de birlikte hareket etmemizin önemi ortadadır. Dolayısıyla bu hafta yaptığım temaslarda bütün bu imkanlar tekrar konuşulmuştur. Sanıyorum bundan sonra da devam edeceğiz. Sadece bizler düzeyinde değil, bütün ilgililer bu konuya vakıf olanlar, bu konuda gelecekte görev alacaklar bakımından önemli mekanizmalar zaten yürürlüktedir" açıklamasını yaptı.
"TÜRKİYE VE İNGİLTERE KIBRIS'IN GARANTÖR ÜLKELERİDİR
Görüşmede Kıbrıs konusunun da ele alındığını aktaran Bakan Bozkır, "Türkiye ve İngiltere Kıbrıs'ın garantör ülkeleridir ve dolayısıyla bütün bu sorunun çözümü bakımından sorumlulukta yüklenmiş iki ülkedir. Ve şuandaki adada sürmekte olan görüşmelerin olumlu gidişatından Türkiye ve İngiltere olarak memnuniyetimizi ifade ettik. Tekrar bir araya gelerek olacak bir sonucun nasıl çabuklaştırabileceği, çıkacak pürüzlerin nasıl giderilebileceği ve tabiatıyla bir AB üyesi olan Güney Kıbrıs'ın şu anda bu barış süreci tamamlandığında yeni statüsünün nasıl entegre edileceği konularında da İngiltere ile konuşmamız gereken hususlar var. Önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorunu çözüme doğru ilerledikçe İngiltere ve diğer garantör ülke Yunanistan'la temaslarımızın olması kaçınılmazdır" dedi. nbsp;

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...