Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi devam ediyor

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi devam ediyor

POLİTİKA Haberleri

CHP ile koalisyon defterinin kapanmasının ardından gözlerin çevrildiği Davutoğlu-Devlet Bahçeli görüşmesi başladı.

CHP ile koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından gündeme gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli arasında gerçekleşecek olan görüşme bugün saat:14:00'de TBMM'de başladı.


İki lider ilk olarak 14 Temmuz'da koalisyon görüşmeleri kapsamında biraraya gelmiş, Bahçeli, AK Parti'nin CHP ya da HDP ile koalisyon kurmasını istemişti.


AYNI TEKLİF MHP'YE
Başbakan Davutoğlu bugünkü görüşmede, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na da ilettiği 'sınırlı süreli koalisyon' önerisini Bahçeli'ye götürecek. Eğer Bahçeli bu fikre sıcak bakarsa, gereken adım atılacak. Bu konuda anlaşımazsa Davutoğlu'nun ikinci teklifi, 'seçime endeksli bir azınlık hükümeti' olacak. Bu seçenek de olmazsa Başbakan, ekim ayında yapılacak bir erken seçim kararının Meclis'te alınması için MHP'den destek isteyecek.


GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK
Bahçeli'nin 7 Haziran'dan itibaren kimin ne yapması gerektiğini dikte eden sözleri de Davutoğlu'nun gündeminde olacak. Davutoğlu, Bahçeli'ye MHP'nin süreçle ilgili ne yapmayı düşündüğünü soracak. Bununla birlikte Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili sözleri dolayısıyla Bahçeli'ye hassasiyetini iletecek. Başbakan, MHP Lideri'ne "Cumhurbaşkanımızla aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok" mesajı verecek.


ÜÇLÜ UZLAŞI ÇAĞRISI
Davutoğlu, ister hükümet kurulsun ister seçim kararı alınsın, bu süreçlerin Meclis tarafından işletilmesini istiyor. Cumhurbaşkanı'nın kararıyla 'seçim yenileme' kararı alınması ve 'seçim hükümeti' kurulmasının, siyasetin rayında olmadığı görüntüsü oluşturacağını savunan Davutoğlu, bu hassasiyetini Bahçeli ile de paylaşacak. "Gerekirse üç lider biraraya gelelim ve ortak bir tarih belirleyerek bu dönemi aşalım" diyecek.


İADE EDECEK
Bu arada MHP, önceki gün toplanan MYK'sında erken seçime kapıları kapatma kararı aldı. Bahçeli, azınlık hükümetine destek vermeyeceğini, seçim hükümetinin içinde yer almayacağını ve Meclis'ten çıkarılacak erken seçim kararına da karşı olduğunu açıkladı. Bugünkü görüşme sonrası MHP ile koalisyona yanaşmaması ve tüm uğraşılara rağmen hükümet kurulamaması durumunda Başbakan Davutoğlu, gerekçeleri halka anlatarak görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade edecek.


KURULMAZSA 2 YOL VAR
Hükümet kurmak için 45 günlük süreç ayın 23'ünde doluyor. Bu tarihe kadar hükümet kurulamazsa ve Meclis bir erken seçim kararı almazsa, Anayasa gereği Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'dan kaynaklanan iki yetkisi bulunuyor. Bunlardan ilki, seçimlerin yenilenmesi kararı. Erdoğan böyle bir karar verirse, karardan itibaren 90'ıncı günden sonraki ilk pazar günü sandık kurularak seçimler yenilenecek. Bu ihtimal gerçekleşirse, geçici Bakanlar Kurulu Erdoğan'ın başbakan olarak görevlendireceği bir milletvekili tarafından oluşturulacak. Bu durumda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Başbakan tarafından belirlenecek; diğer üyeler ise partilerin üye sayısına göre belirlenecek. Erdoğan Anayasa'dan kaynaklanan ikinci seçeneği tercih ederse, Parlamento'dan bir milletvekilini hükümeti kurması için görevlendire-bilecek. Bu vekil, oluşturacağı kabineyi Erdoğan'a sunacak. Erdoğan'ın, Meclis çatısı altında güvenoyu alabilecek bir hükümet çıkarabileceği kanaatine varması halinde, bu seçeneği tercih edebileceği konuşuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...