'Okulları boykot' çağrısı beklenen karşılığı bulmadı

/ Kaynak: AA
'Okulları boykot' çağrısı beklenen karşılığı bulmadı

POLİTİKA Haberleri  / AA

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK)nın, anadilde eğitim talebiyle okulları bir hafta boykot çağrısı, Doğu ve Güneydoğu'da beklenen karşılığı bulmadı.

Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta ilk ders zili çaldı. 2015-2016 eğitim-öğretim yılının törenlerle başladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, terör örgütü PKK ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerce "eğitimin boykot edilmesi" çağrısı ilgi görmedi. Okulların bahçelerini dolduran öğrencilerin ve velilerin heyecanlı olduğu görüldü. Öğrenciler yaz tatili süresince ayrı kaldıkları arkadaşları ve öğretmenleriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı.


- Diyarbakır


İlde yeni eğitim öğretim dönemi Yenişehir İlkokulunda düzenlenen törenle başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, törende yaptığı konuşmada, gerçekleştirilen hazırlıklarla kentteki okulların eğitim öğretime hazır hale getirildiğini söyledi. Eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde başlaması için her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Hurata, kentte son atamalarla bin 990 öğretmenin göreve başladığını belirtti. Hurata, öğretmen konusunda fazla sıkıntının olmadığına işaret ederek, eğitim öğretimin kentte sağlıklı şekilde başladığını dile getirdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da "boykot" kararı alındığı söylentisi olduğuna değinen Hurata, "Fakat bir destek bulamadı. Gördüğümüz gibi sıkıntı yok. Katılım olarak bize geri bildirimler geliyor. 'Boykota katılım yok' diyebiliriz" diye konuştu.


Velilerden Ensar Bilgin, okulların boykot edilmesi çağrısına bir anlam veremediklerini anlatarak, "Ortada hiçbir şey yokken neden çocuklarımız derslerinden geri kalıyor? Çocuklar okula gitmek istiyor. Vatandaştan ne isteniyor?" dedi.


Bilgin, okuma imkanı bulamadığını ancak çocuklarını okutmak istediğini belirtti. Öğrenci velisi Sıddıka Karakaya ise terör olaylarının son bulmasını istediğini dile getirerek, "Okulların boykot edilmesini, çocukların okuldan ve eğitimden geri kalmasını istemiyoruz. Çocuğumun okulunu tamamlayıp meslek sahibi olmasını istiyorum fakat yaşamı zindan etmek istiyorlar. İstiyorlar ki; çocuklar eğitimden geri kalsın, okumasın" ifadelerini kullandı.


- Siirt


Siirt'te yeni eğitim ve öğretim yılı Mehmetçik İlkokulunda düzenlenen törenle başladı.


Törende konuşan Vali Tutulmaz, ilde yaşayanların büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu, bu nedenle eğitime büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi. Çocukların iyi eğitimli olmasının toplumsal kalkınmaya vesile olacağını ifade eden Tutulmaz, "Bu doğrultuda da devlet olarak her türlü girişimde, çabada bulunmaktayız" dedi.


İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, geçen yıl 6-8 Ekim'de DAEŞ'i protesto bahanesiyle kentte bazı okulların yakıldığını hatırlatarak, bu yıl aynı sorunlarla eğitim-öğretime başlamamanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.


Suay, kentte 110 bin öğrenci ve 4 bin 500 öğretmenle eğitim ve öğretimin süreceğini aktararak, "İl genelinde 'boykot' söz konusu değil. Bu konuda da tüm tedbirler alındı, eğitim öğretimi aksatacak hiçbir durumla karşı karşıya değiliz" diye konuştu. Velilerden Lokman Öneryıldız da 4 çocuğunu okula gönderdiğini ve çağrıya uymadıklarını bildirerek, okulların açılmasını sevinçle karşıladıklarını ifade etti. Öğrenci velisi Mehmet Reşit Çakır ise barış ve huzurun ancak eğitimle sağlanabileceğini, bunun için de boykotu kabul etmediklerini ve çocukların eğitimsiz kalmasını doğru bulmadıklarını belirterek, olayların sona ermesinin, barışın ve huzurun ancak eğitimle sağlanabileceğini söyledi.


- Batman


Atatürk İlkokulunda düzenlenen törende konuşan Vali Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.


"Öz eleştiri yapmamız, çuvaldızı biraz da kendimize batırmamız gerekiyor. Çocuklarımızı iyi eğitmiş olsaydık bugün ellerine molotof alıp atmazlar, suç oranı ve madde kullanımı bu kadar artmazdı" diyen Aksoy, şunları kaydetti:


"Evet iyi giden çok şey var ama bence bunlardan ziyade şapkamızı önümüze koyup, düşünüp 'Biz neyi nerede eksik veya yanlış yapıyoruz?' değerlendirmesini yapmalıyız. Öğretmeni, velisi, idarecisiyle el ele verip, 'Nasıl daha iyi insan yetiştirebiliriz?' diye faaliyet yürütmeliyiz."


Öğrencilere seslenen Aksoy, "Sizleri karmaşa içerisindeki ülkelerin fakir, huzursuz, savaşan mutsuz çocukları olarak görmek istemiyoruz" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik de Batman'da 708 okulda 4 bin 940 derslikte 169 bin 125 öğrencinin dersbaşı yaptığını, bunların 13 bininin ilk kez bu yıl eğitim öğretime başlayan çocuklar olduğunu vurguladı. Törene Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü Şaban Cengiz de katıldı.


Velilerden Murat Gümüş, eğitimi boykot etmenin kabul edilir yanı olmadığını belirterek, eğitimin her şeyden önemli olduğunu ve herkesin çocuklarını okula göndermesi gerektiğini anlattı. Veli Habip Yürek ise dört çocuğunun da bugün okula başlamasından mutluluk duyduklarını, boykotu kabul etmediklerini söyledi.


- Bingöl


Bingöl'de 412 okulda yaklaşık 60 bin 510 öğrenci, 3 bin 415 öğretmenle yeni eğitim öğretim yılına başladı.


Okullarda düzenlenen törenlerle sınıflarına geçen öğrencilere kitapları dağıtıldı. Kentte okulu boykot çağrısına ilgi gösterilmediği görüldü.


- Mardin


Mardin'de Sakarya Aycan Çaltekin İlkokulunda düzenlenen törende öğrenciler şiirler okudu, yeni kayıt yapan öğrencilere çiçekler verildi. Bazı öğrencilerin ise heyecandan ağladıkları görüldü.


Vali Ömer Faruk Koçak, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, Jandarma Alay Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, sınıflarına geçen öğrencilere kitap ve çeşitli hediyeler dağıttı.


Vali Koçak, yaptığı açıklamada, eğitimin temel amacının iyi bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi.


Mardin'de bin okulda yaklaşık 10 bin öğretmen ile 203 bin öğrencinin eğitime başladığını ve kayıtların sürdüğünü aktaran Koçak, öğrencilerin iyi bireyler olarak yetişmesi için ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini belirtti.


Koçak, terörün başta insanların yaşam haklarını ellerinden aldığını, bunu yanında eğitim, ekonomi gibi hayatın bütün unsurlarını etkilediğini ifade ederek, şöyle konuştu:


"Mardin'de ve bölgemizde vatandaşımız artık bu teröre, 'yeter' diyor. Terörle ilgili tavrını açıkça ortaya koyuyor. İnsanların eğitim görmesini daha kaliteli hayat sürmelerini engelleyen bu faaliyetlere de prim vermemesi gayet tabiidir. Bundan dolayı da velilerimizi tebrik ediyorum. Çeşitli baskı ve engellemeler, hendek kazarak veya başka yollarla eğitimi de engellemeye çalışan terör örgütlerini tüm gücümüzle engelleyeceğiz." Öğrenci velisi Nurettin Kavak da okulun boykot edilmesinin yanlış olduğunu, bunların cehaletten kaynaklandığını kaydetti. İslam dininde de eğitime çok önem verildiğine dikkati çeken Kavak, "Boykota karşıyız. Kesinlikle eğitim, eğitim, eğitim diyoruz. Cehaleti yenmemiz için eğitim şart. Boykot ne, neyi boykot ediyoruz?" diye konuştu.


- Şırnak


Şırnak'ta da 160 bin öğrenci, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla dersbaşı yaptı.


Terör örgütünün okullarda bir haftalık boykot çağrısına Şırnak'ta da uyulmazken, erken saatlerden itibaren okulun yolunu tutan öğrenciler, arkadaşlarıyla hasret giderdi.


Orgeneral Edip Başer İlkokulunda düzenlenen törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, kentte eğitim ve öğretimin sorunsuz başladığını söyledi.


"Şırnak'ta her 3 kişiden birini öğrenciler oluşturuyor" diyen Alagöz, kente yeni atanan 2 bin 16 öğretmenle öğretmen açığının kalmadığını söylemenin mümkün olduğunu aktardı.


Alagöz, Şırnak'ta eğitime 130 milyon liralık yatırım yapıldığını sözlerine ekledi.


- Doğu Anadolu Bölgesi


Van, Muş ve Bitlis'te binlerce öğrenci ve öğretmen, düzenlenen törenin ardından dersbaşı yaptı. Sabah saatlerinden itibaren velileri ile okullarının yolunu tutan öğrenciler, arkadaşları ve öğretmenleriyle hasret gidermenin mutluluğunu yaşadı.


Bu arada, terör örgütü PKK ile bölgedeki bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi partiler tarafından yapılan "anadilde eğitim için okulların boykot edilmesi" çağrısı ilgi görmedi.


- Van


Van'da 330 bin öğrenci ve 15 bin öğretmen dersbaşı yaptı. Yeni eğitim-öğretim yılı nedeniyle Güzin Dinçkök İlköğretim Okulunda tören düzenlendi.


Vali İbrahim Taşyapan yaptığı konuşmada, bu yıl Şanlıurfa'dan sonra en fazla öğretmen atamasının gerçekleştiği kentin Van olduğunu anımsatarak, bunun da kentin bakanlık tarafından ne kadar önemsendiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.


Van'da 330 bin öğrencinin dersbaşı yaptığını bildiren Taşyapan, "boykot" çağrılarına da tepki gösterdi.


Taşyapan, şunları kaydetti: "Eğitim insan için olan bir şeydir. Eğitim-öğretimin bir gün bile ertelenmeye tahammülü yoktur. Bizim amacımız çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek, dünyayla yarışacak düzeyde yetiştirmektir. Onun dışındaki argümanları dilimize almak istemeyiz. Onların eğitim öğretimle alakası yok. Bizim değerlendirmemize konu olacak kadar ehemmiyetli bir şey değildir. Bizim için önemli olan çocuklarımıza, onları insan yapan değerleri aşılamaktır. Çocuklarımız okullarını arkadaşlarını özlemişler. Biz okullarımızı törenle açtık. Gözlerinde gelecek parıldıyor. Öğretmenlerimizle, okul aile birliklerimizle, devletimizin imkanlarıyla onları geleceğe hazırlayacağız."


Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili de Van'ın eğitim merkezi olmasını çok istediklerini ve bütün planlarını buna göre yaptıklarını anlattı.


Hedeflerine ulaşmak için donanım, öğretmen kalitesi ve veli desteği gibi şartların yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bilgili, şunları söyledi: "Van'ın, sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyacımız var. Barışa, refaha ve huzur ortamına ihtiyacımız var. Bunu da ancak Van sağlayabilir. Eğer Van bize bu ortamı sağlayabilirse bizim fedakar öğretmenlerimizin ve devletimizin desteği ile gerçekten bu bölge, eğitim merkezi olabilir. Eğitim, mutlaka huzurlu ve güvenli bir ortam ister. Öğretmenlerimizin çok başarılı olmaları, başarılarını üst noktalara çıkartmaları için kendilerini her açıdan güvenli bir ortam gerekir."


- Velilerden "boykot" çağrısına tepki


Bölgede okula yeni başlamanın heyecanını yaşayan çocuklar, velileriyle okulun yolunu tuttu.


İkinci çocuğunun okula başlamasının mutluluğunu yaşayan Cevdet Aydın, "Kızım yeni okula başladığı için yanında olmak istedim. Çok mutlu ve heyecanlıyım. Kızım da okula başlayacağı için erkenden kalkarak hazırlandı. Biz çocukların okula gönderilmemesi çağrısını doğru bulmuyoruz. Çocukların eğitimlerinin engellenmesi doğru bir şey değil. Geleceğimiz olan çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim almasını istiyoruz" dedi.


Türk Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Kutbettin Yıldız da "boykot" çağrısını desteklemediklerini bildirerek, bu çağrıya uyan insanların çocuklarına zarar verdiğini kaydetti.


Çocukların bu tür olumsuzluklar nedeniyle eğitimden geri kaldığını ifade eden Yıldız, "Yeterli eğitim alamayan çocuklar, Türkiye'de en iyi eğitimi alan öğrencilerle aynı sınavlarda yarışmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle bu tür çağrıları desteklemiyor, öğrencilerimizin en iyi eğitimi alması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.


- Bitlis


Bitlis'in Atatürk Mahallesi'ndeki Oya Havare İlköğretim Okulunda da tören düzenlendi.


Velilerin ilk kez okula başlayan çocuklarını yalnız bırakmadığı törende, öğrencilere kitapları dağıtıldı.


İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, kentte 95 bin öğrenci için ilk ders zilinin çaldığını söyledi.


Kentte 700 okul ve 5 bin öğretmenle öğrencilere hizmet vereceklerini kaydeden Korkmaz, "Bu yıl ilimize atanan bin 215 öğretmenimiz bugün itibariyle başladı. Yeni gelen öğretmenlerimiz bizim kardeşlerimizdir, bizim misafirlerimizdir. Kendi evlerinde nasıl rahat edeceklerse bizim ilimizde de o şekilde ilgi görecekler ve kendilerini yabancı hissetmeyecekler" dedi.


- Muş


Muş'un Melikşah İlk ve Ortaokulundaki törene Vali Seddar Yavuz da katıldı.


Vali Yavuz, en önemli hedeflerinin donanımlı insan yetiştirmek olduğunu belirterek, "Biz 79 milyon vatan evladını aynı gönül gözüyle görüyor ve bu ülkenin imkanlarından eşit şekilde istifade etmesi noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.


Muş'ta üzerinde durulacak en önemli konulardan birisinin de eğitim olduğu vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti:


"Eğer insan davranışlarında olumlu değişiklikler meydana gelmiyorsa ya da biz insanları iyi insan, iyi anne, iyi baba, iyi eş, iyi evlat yapamıyorsak, demek ki sistemimizde bir sorun var. Sadece çocuklarımıza bilgi yükleyerek bu çağı kucaklayamayız. O nedenle medeniyet değerleriyle bezenmiş iyi insan, iyi eş, iyi anne, baba ve bunun yanında başarılı insan hedeflemeliyiz.


İlk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarının hala okuma yazma sorununu konuşuyor olması bizim için bir utanç vesilesidir. Artık okuma yazma değil başka sorunları konuşmamız gerekir. Medeniyetimize dönmemiz, yeni baştan İslamın, medeniyetimizin tüm değerlerini kucaklamamız ve kendimize yeni bir yol çizmenin zamanı geldi de geçiyor. İşte bu eğitim kurumları bunları gerçekleştirebilecek yerlerdir."


Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okunup, okula yeni başlayanlara çiçek verildi.

POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...