Merkel'in Türkiye ziyaretinin asıl nedeni!

Merkel'in Türkiye ziyaretinin asıl nedeni!

POLİTİKA Haberleri

Almanya Başbakanı Merkel'in apar topar Türkiye'ye gelmesinin nedeni belli oldu.

Geçtiğimiz pazar günü Türkiye'ye sürpriz bir ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Merkel'in bu kritik hamlesinin altında neler yattığı netleşti.Merkel mülteci krizinden çok kaybettiği oy ve prestiji için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüştü.
Ayrıca Almanya'nın Türkiye'de periyodik aralıklarla yaptırdığı anketlerde de tek başına iktidar ihmalinin belirmesi de Merkel'i bu kritik ziyaretinin sebeplerinden birinin olduğu iddia ediliyor.
Ziyaret, hem öncesiyle hem de sonrasıyla Avrupa'nın en önemli gündem maddesi oldu.


Haber7 yazarı Taha Dağlı bu ziyaretinin Türkiye yansımalarının dışında asıl nedenin Merkel'in bir çıkış yolu bulmak için Türkiye'ye geldiğini yazdı ve şunları sıraladı;


MERKEL'İN KORKUSU DÜŞEN OYLAR
Dertleri şuydu, Merkel Türkiye'ye geldi ya,
Bu durum Erdoğan'a kazandırır.
O zaman ne yapıp, edip, itibarsızlaştıralım.
İtibarsızlaştırma adına gündeme getirdikleri tüm iddialar yalanlandı.
Ama asıl mesele bu ziyaretin kimin işine yaradığıydı.
Erdoğan'ın böyle bir ziyarete çok ihtiyacı olsa o zaman neden Merkel ısrarla Türkiye'ye gelmek istesin? Bunu sorgulayan olmadı.
Demek ki ihtiyaç sahibi Merkel'miş.
Peki derdi tam olarak neymiş Merkel'in?
Mülteci krizine çözüm için Türkiye'den yardım istemek mi?
Evet olabilir ama daha önemli bir derdi daha vardı.
Çünkü mesele mültecilerle sınırlı olsa o konu zaten çözülmüştü.
İki hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bu meseleyi Brüksel'de görüşmüşlerdi.
Hafta başında da Türkiye konusunda zirve yapılmıştı.
Üstelik mesele sadece mülteci konusu olsa o zaman diğer AB ülkelerinin liderleri de Türkiye'ye gelirdi.
Ama sadece Merkel geldi.
Oysa bu kriz sadece Almanya'nın krizi değil.
O nedenle Merkel'in Türkiye ziyaretindeki amacı daha farklıydı.
Israrla gelmek istemesinin, nerede nasıl görüşüleceğine dair her tasarrufu Türkiye'ye bırakıyor olmasının, hatta bununla ilgili çıkan spekülasyonları anında yalanlanmasının, apar topar gelip, o pozları medya önünde verip, gitmesinin kendisi adına çok daha önemli bir amacı vardı.
Çünkü Merkel son bir ayda tam 4 puan oy kaybetti.
Bielefeld merkezli ünlü Alman araştırma şirketi TNS EMNID'in son kamuoyu yoklamasının sonucuydu bu.
Reuters başta olmak üzere uluslararası haber ajanslarıyla Bild başta tüm Alman yayın organları, EMNID'in Merkel'in oylarının düştüğünü gösteren kamuoyu araştırmasını yayınladı.
Merkel'e destek Eylül ayına kadar yüzde 41'di. Ve bu oran son iki yıldır aynı seviyedeydi. Ancak son bir ayda oyları erimeye başladı. Merkel'e halkın desteği azaldı.
Bir ay içerisinde tam 4 puan düştü.
Merkel'e destek yüzde 37'ye indi.
Sebebi Avrupa'da özellikle de Almanya'daki göçmen kriziydi. Merkel bu krizin altında kaldığının farkına vardı.
PEGİDA adlı islam karşıtı, yabancı düşmanı, ırkçı örgütün önceki gün Dresden kentinde düzenlediği gösteride de Merkel'in mülteci krizinde sınıfta kaldığı vurgulandı.
İşte bu nedenle Merkel ısrarla Erdoğan'la, Davutoğlu'yla görüştü.
Şimdi ülkesine dönüp, “bakın krizi nasıl çözüyorum” havasını atıyor, kaybettiği oyları ve kaybettiği prestijini yeniden kazanmaya en azından daha fazlasını kaybetmemeye çalışıyor.


MERKEL'İN YÜZDE 61 KORKUSU


Yeni Şafak gazetesinden Kiymet Sezer'in haberine göre de; Almanya Başbakanı Angela Merkel'in apar topar Türkiye'ye gelmesinin altında, yeni bir göç dalgası ihtimali yatıyor.


Alman devleti tarafından yapılan ankete göre, Avrupa'ya ulaşmayı başaran Suriyeli mültecilerin yüzde 61'lik bölümü göçte hedef olarak Almanya'yı seçiyor. Bu tablo Merkel hükümetinin endişelerini artırmış durumda.


Mültecilerin yüzde 61'inin Almanya'ya göç etmek istediği sonucu, Almanya tarafından yapılan bir ankette ortaya konuldu. Almanların, Irak ve Türkiye'deki mülteci kamplarında barınan 7 bin 500 mülteciyle yaptığı ankette, mültecilere göç etmek istedikleri ülke soruldu. Anketörlerin yüzde 61'i Almanya'ya gitmeyi planladıklarını ifade ettiler. Bu da daha yüzbinlerce mültecinin Almanya kapısında yığılacağı anlamına geliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de en büyük korkusu bu rakamın yüksek oluşu. Merkel, AB ülkelerinin daha çok mülteciye kapılarını açmalarını gerektiğini sürekli dile getirirken, Avrupa ülkeleri içinde Geri Kabul Anlaşması'nın da en büyük savunucusu. Tam da bu nedenle Merkel, Türkiye'de ziyaretinin ardından AB'ye götüreceği talep listesinin kabul görmesi için en büyük çabayı gösteren Avrupa Birliği ülkesi olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...