1 Kasım seçimlerine yurt dışı katılım

1 Kasım seçimlerine yurt dışı katılım

POLİTİKA Haberleri

Yurt dışında seçime katılımın 26 Ekim itibariyle yüzde 44'e ulaştığı belirtildi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB)  Başkanı Kudret Bülbül, "Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, bulundukları  ülkelerden oy kullanma oranı üç yıl gibi kısa bir sürede, diğer ülkelerin  diasporalarını geride bırakarak yüzde 44 ile Avrupa'nın en yüksek oranına ulaştı"  dedi. 
 
AA muhabirine, açıklamalarda bulunan Bülbül, yurt dışındaki seçmenin  sandığa gitme oranının giderek arttığına dikkati çekerek, 2011'de yüzde 5,  2014'te yüzde 18 ve 7 Haziran seçimlerinde yüzde 36 olan katılım oranının, 26  Ekim itibariyle yüzde 44'e ulaştığını söyledi. 
 
Havalimanları ve sınır kapılarında oy kullanma işleminin devam  ettiğini hatırlatan Bülbül, "Sanıyorum, gümrüklerdeki oy kullanma işleminin  tamamlanmasıyla yüzde 45'i yakalayacağız" ifadesini kullandı. 
 
Yurt dışında yerinden oy kullanma hakkının tanındığı 2013'ten bu güne,  "çok hızlı ve olumlu" şekilde katılımın arttığına vurgu yapan Bülbül,  "Yakaladığımız yüzde 44'lük oranı, Avrupa vatandaşlarının, yurt dışındaki diğer  ülkelerde oy kullanma oranıyla karşılaştırırsak, yüzde 39'la en yüksek orana  sahip olan Belçika'yı üç yılda geçmiş durumdayız. Biz Avrupa'nın en yüksek  oranını üçüncü seçimimizde yakaladık. Bu da son derece memnuniyet verici" dedi. 
 
 "Yurt dışındaki seçmenin katılımı, son derece önemli" 
 
Yurt dışındaki seçmenin sandığa olan ilgisini, Türkiye'ye olan  teveccüh ve hassasiyete bağlayan Bülbül, "Başta siyasi partiler olmak üzere sivil  toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları katılımın yüksek olması için çok  yoğun çalışmalar yaptılar. Onların katkıları çok önemli" diye konuştu. 
 
 YTB'nin, yurt dışında yaşayan seçmenlerin katılımlarına çok önem  verdiğinin altını çizen Bülbül şunları kaydetti: 
 
"Seçimlere katılım, vatandaşlarımızın Türkiye politikalarına ilişkin  söyleyeceklerini görmek açısından son derece önemli. Öte yandan, katılımın yüksek  olması, yurt dışındaki vatandaşlarımızı, Türkiye siyaseti açısından da görünür  kılıyor. Türkiye'deki siyaset kurumlarının, kendilerine yönelik daha etkin  çalışmalar yapması, seçim beyannameleri ve parti programlarında sorunlarına yer  ayrılması için de oldukça belirleyici oluyor." 
 
Yurt dışından Türkiye'deki seçimlere katılımın, o ülkelerdeki siyasal  katılımı da olumlu etkilediğini aktaran Bülbül, siyasal katılımın artması  durumunda yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların bulundukları ülkelerde daha  fazla görünür olacaklarını belirtti. 
 
  Bülbül, "Siyasi katılımın fazla olması durumunda vatandaşlarımızın  yaşadıkları ülkeler, daha fazla pozitif politikalar geliştirmek durumunda  kalacaklar. Türkiye'ye karşı geliştirilen farklı baskı gruplarına karşı o ülkeler  daha fazla dikkatli olacaklardır" diye konuştu. 
 
  "Kat etmemiz gereken daha çok yol var" diyen Bülbül, "Gittikçe artan  oranda bir katılımla karşı karşıyayız bu çok mutluluk verici fakat biz, 'Evet,  ama yetmez' diyoruz" ifadesini kullandı. 
 
"Çalışmalar halk nezdinde karşılık buluyor" 
 
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, pasaport harçlarının  düşürülmesi, mahkeme kararlarının Türkiye'de tanınması gibi taleplerinin hükümet  yetkililerine bir raporla sunduklarını anlatan Bülbül, sözlerini şöyle tamamladı: 
 
"YTB olarak, gündemimizdeki konuları raporlaştırarak Sayın  Başbakanımıza sunduk. Sayın Başbakanımız da bu rapor doğrultusunda vaatlerini  vatandaşlarımıza sundu. Bu vaatlerden pek çoğu hayata geçirildi. Bu çalışmalar da  katılım üzerinde olumlu etki oluşturuyor. Vatandaşlarımız sorunlarının,  siyasetçiler tarafından dinlenip, çözümler geliştirildiğini gördükçe seçimlere  olan ilgisi artıyor. Hemen hemen tüm siyasal partiler, benzer çalışmalar yapıyor.  Görünen o ki, bu durum halk nezdinde karşılık buluyor." 
 
Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık  kuruldu, gurbetçilerin 8 Ekim'de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim'de sona erdi.  Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle  Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanacak  oylar, 1 Kasım akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından  diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak. 
 
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 8  Ekim'de başlayan oy verme işlemi ise 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar  sürecek. 
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...