Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Askeri casusluk' davasında sona gelindi

/ Kaynak: AA
'Askeri casusluk' davasında sona gelindi

POLİTİKA Haberleri  / AA

357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, 2,5 yıllık süreç geride kaldı.

İzmir merkezli 18 ildeki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonuyla yeniden gündeme gelen, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, 2,5 yıllık süreç geride kaldı.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre,  İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 2010 yılında başlatılan ve yaklaşık 3 yıl süren soruşturma kapsamında 49'u muvazzaf asker toplam 93 kişinin tutuklanmasına karar verildi.


Soruşturma kapsamında, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele de 15 Eylül 2012'de tutuklandı. Kösele, 10 gün süren tutukluluğunun ardından, avukatının itirazı sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


Soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, yaklaşık bin 937 sayfa ve 315 ek klasörden oluşan iddianameyi 22 Ocak 2013'te tamamlayarak, "askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında dava açtı.


Kılınç, iddianamede, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu 196 müşteki ve 831 mağdurdan birçoğunun suç örgütü tarafından fişlendiğini ileri sürdü.


Sanıklar: Komploya maruz kaldık
TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan ve duruşmaların mahkeme salonuna dönüştürülen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisler Konferans Salonu'nda yapıldığı davada, sanık ve avukatları, davanın Anayasa'ya aykırılığı yönünde itirazlarda bulunup, mahkemenin yetkisizlik ve görevsizlik kararı vermesini talep etti. Atilla Rahman başkanlığındaki mahkeme heyeti, bu talepleri reddetti.


TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna'nın 4 hafta süren iddianamenin okunmasını tamamladıktan sonra savunması alınan sanıklar, iddianamenin temel aldığı "Pandora" veri tabanının ve diğer ele geçirildiği iddia edilen dijital imajların, usule ve hukuka uygun şekilde ele geçirilmediğini, komploya maruz kaldıklarını iddia etti.


Duruşmaların 24 Mayıs 2013'e kadar aralıksız devam ettiği davada, mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetti.


Temmuz ve kasım aylarında görülen duruşmalarda, 20 sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, diğer sanık ve avukatlarının bir üst mahkeme olan Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesine itirazları sonucunda da 2014 yılı ocak ve şubat aylarında 44 sanık tahliye edildi ve davada tutuklu sayısı 5'i muvazzaf asker olmak üzere 15'e düştü.


Ek iddianame hazırlandı
Dava kapsamında 5 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen duruşmada, Cumhuriyet Savcıları Mehmet Sedat Erbaş ve Hüseyin Alabay, tüm sanıklar yönünden yeni suç unsurlarının tespit edildiğini iddia ederek, sanıkların "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan TCK 329/1-2. maddeleri, "Yasaklanan bilgileri açıklama" suçundan ise TCK 336/1-2. maddeleri uyarınca 8 ila 30 yıl hapis cezası istemiyle de yargılanmalarını talep etti.


İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde Orhan Kızıltaş başkanlığında devam eden duruşmalarda, temmuz ve kasım aylarında verilen ara kararlarla 5'i muvazzaf asker olmak üzere 15 sanığın adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmesiyle davada tutuklu sanık kalmadı. 


20 Ekim 2014'te görülen duruşmada ise Milli Savunma Bakanlığının müdahillik talebi, "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle kabul edildi.


Duruşma 8 Şubat'ta 
Son olarak 12 Ekim'de başlayıp 23 Ekim gününe kadar duruşmaların devam ettiği davada, sanıkların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalara katılan polis memuru ve amirleri ile hazırunlar tanık sıfatıyla dinlenildi.


Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, bazı sanıklar hakkında çıkarılan yurt dışı çıkış yasağına ilişkin adli kontrol kararlarının kaldırılması taleplerini reddedip, dijital materyallerle ilgili düzenlenecek teknik bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 8 Şubat 2016'ya erteledi.


Sanık avukatları, bilirkişi raporları ve DNA testlerinin sonuçlarının gelmesiyle davada karar verme aşamasına yaklaşıldığını bildirdi.

POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...