HDP'li iki isimden Erdoğan'a destek

HDP'li iki isimden Erdoğan'a destek

POLİTİKA Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Başkanlık sistemi gelmeli' açıklamalarına iki HDP'li isimden destek geldi.

HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat ve Celal Doğan'dan başkanlığa destek açıklamaları geldi. Fırat, "Meksika modeli tartışılabilir" derken, Doğan da ABD modelinin tartışılabileceğini söyledi.
7 Haziran seçimleri öncesi HDP'nin en önemli seçim sloganı "Seni başkan yaptırmayacağız" cümlesiydi. 1 Kasım seçimi sonrası ise bu söylemde yumuşamalar meydana geldi. HDP Mersin Milletvekil Dengir Mir Mehmet Fırat, "Amerika ve Meksika tipi başkanlık sistemlerinin tartışılabileceğini" vurgularken, "Biz Türk usulü başkanlık sistemine karşıyız" dedi. HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da Amerikan tipi başkanlık sisteminin tartışılabileceğini ifade ederken, bunu tartışmanın teslim olmak anlamına gelmeyeceğini söyledi.

MEKSİKA TİPİ BAŞKANLIK (Erdoğan'ın da önerdiği sistem)
Meksika'da ABD'den çok daha geniş yetkilere sahip bir başkanlık sistemi var. Erdoğan'ın da örnek verdiği bu sistemde Başkanı tek turlu seçimle halk seçiyor. En fazla oy alan kişi Başkan oluyor. Şu anki başkan Nieto, yüzde 38'le 2012'de seçildi. Başkan 6 yıllık için seçiliyor. Bir daha seçilme şansı yok. Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yok. Tüm yetkiler başkanda. Başkanın bakanları, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını, başsavcıyı, emniyet müdürünü ve kuvvet komutanlarını büyükelçileri atama yetkisi var. Meclisin kabul ettiği yasaları, bütçeyi veto edebiliyor, yasa tasarısı sunabiliyor. Savaş ve barışa karar verebiliyor, milletlerarası anlaşmaları müzakere yetkisi mecliste değil başkanda.


ABD TİPİ BAŞKANLIK
ABD'de yürütme organı Başkan, yasama organı iki meclisli Kongredir (Temsilciler Meclisi ve Senato). Başkan Kongreyi feshedemediği gibi Kongre de başkanı istifaya zorlayamaz.. Başkan 4 yıllık bir süre için seçilir. Başkan sadece iki devre (4+4) seçilebilir. Başkan Hükümet üyelerini atar, hükümet toplantılarında kesin söz Başkana aittir. Kongre'nin kabul ettiği yasaları veto edebilir. Başkan silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Yüksek Mahkeme Yargıçları Başkan tarafından atanır, senatonun onayı gerekir. Sistemin en önemli temellerinden birisi olan Kongre, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan oluşur. Kongre, yasa yapma gücünü anayasa sınırları içinde serbestçe kullanabilmektedir. Yasa yapma gücü daima iki meclisin anlaşması ile uygulama bulabilmektedir. (star)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...