Milyonları ilgilendiren reformlar başlıyor

Milyonları ilgilendiren reformlar başlıyor

POLİTİKA Haberleri

Emekli maaşlarından asgari ücrete, vergi teşviklerinden tasarrufların artırılmasına kadar birçok alanda düğmeye basılıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet’in programını Meclis’te açıkladı. Davutoğlu, “Mali disiplinden taviz vermeyerek, ekonomideki işletmeler için belirsizlikleri en aza indirecek, vergi gelirlerini artıracak ortam hedefliyoruz. Kamu harcama büyüklüğünün ve borçlanma gereğinin sınırlandırılmasının yanı sıra, harcamaların kalitesinin artırılmasını da hedefliyoruz” dedi. Yapılacak düzenlemeler şöyle sıralandı:
EMEKLİ MAAŞLARI
Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi, alınacak tedbirlerle yükseltilecek. Bu çerçevede; temmuz ayında emekli maaşlarına rutin olarak yapılan artıştan sonra maaşı 1.000 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, seyyanen 100 lira daha zam yapıldı. Maaşı 1.000 lira ile 1.100 lira arasında olan emeklilerin maaşı da 1.100 liraya tamamlandı. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 55’i istifade edecek. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek. Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen, ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi yüzde 10’a indirildi. TOKİ eliyle emeklilerin uygun şartlarda konut sahibi olması sağlanacak.
MUHTARA DA 1300 TL
Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif sunulacak. Yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. 51 ilde uygulanmakta olan, İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. Bu imkândan 251 bin küçük işletmenin yararlanmasını sağlanacak. Muhtarların da 950 TL olan maaşı, 1.300 TL’ye yükselecek.
POLİS VE ASKERE MÜJDE
Polislerin 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkacak. Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artacak. Böylece maaşlarında 240 lira ile 580 lira arasında artış olacak. Uzman erbaşların da 2200 olan ek göstergelerini 3000’e çıkacak. Er ve erbaşların harçlığı 30 liradan 100 liraya yükseltilecek. Askeri öğrencilerin harçlığı da 400 TL olacak. Astsubay emeklilerinin 2003 öncesi ve sonrası oluşan farkın kapatılmasına yönelik intibakları sağlanacak.
PARA POLİTİKASI
Para politikası, finansal istikrarı gözetecek ve “fiyat istikrarını sağlama amacı” ile çelişmemek kaydıyla, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek. Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecek.
TASARRUF VE BES
Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek üzere, özel amaçlı tasarruf mekanizmaları geliştirilecek. Altın bankacılığı başta olmak üzere, altın şeklinde tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için çeşitli mekanizmalar geliştirilecek. Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları uluslararası düzeylere yaklaşacak. Kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı kampanyası yürütülecek.
YEMDE KDV KALKACAK
Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. GAP’ta büyük oranda tamamlamış ana kanallar sonrasında, şebeke inşaatlarına daha da hız verilecek. Orta vadede GAP sulamalarının tamamı olan 10 milyon 580 bin dekarın tamamı sulamaya açılacak.
BİLİM DESTEKLERİ
Kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payı artacak. Uluslararası doğrudan yatırımlar daha fazla cezbedilecek. 4.5G mobil haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılması sağlanacak. 4.5G’nin altyapısına yönelik Ar-Ge çalışmaları ve ekipmanların yurt içinde üretilmesi teşvik edilecek. 5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin çalışmalar desteklenecek.
VERGİ KANUNU
Yeni Gelir Vergisi kanunu çıkaracağız. Söz konusu düzenlemeyle yüksek teknolojiye dayalı ihracat ve bu kapsamdaki yatırımı destekleyecek vergi teşvikleri gelecek. İthalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarına caydırıcı vergilendirme yapılacak. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında, değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. Borsa İstanbul ortak veri merkezi kurumsallaşacak. Yatırımlara uzun vadeli finansman sağlayan kalkınma bankacılığı geliştirilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...