CHP kulislerine göre Kılıçdaroğlu tek aday!

/ Kaynak: AA
CHP kulislerine göre Kılıçdaroğlu tek aday!

POLİTİKA Haberleri  / AA

Bugüne kadar 34'ü olağan, 18'i de olağanüstü olmak üzere 52 kurultay gerçekleştiren CHP'de, 35. Olağan Kurultay 16-17 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden aday olacağı kurultayda, başkanlık yarışına girmek isteyenler 120'den fazla delegenin imzasını divan başkanlığına sunmak zorunda. Parti kulislerinde bu sayının bulunamayacağı ve Kılıçdaroğlu'nun tek aday olarak seçimlere gireceği konuşuluyor.

CHP'de genel seçim nedeniyle ertelenen kurultay takvimi 3 Kasım Salı günü yeniden başladı. Buna göre 20 Kasım-6 Aralık'ta ilçe, 10 Aralık-3 Ocak'ta il kongrelerini yapmayı planlayan CHP, dünkü Parti Meclisi (PM) toplantısında ise 35. Olağan Kurultay'ın 16-17 Ocak'ta toplanmasına karar verdi.

Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kurultayda, ilk gün genel başkanlık seçimi gerçekleştirilecek. CHP'de genel başkanlığa aday olmak için 10'da bir delegenin imzası gerekiyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, partinin illerden gelen delege sayısı bin 100. Büyük kurultaylarda milletvekili ve milletvekili olmayan PM üyeleri de doğal delege sayılıyor. Bu durumda genel başkanlığa adaylık için 120'den fazla kurultay delegesinin imzası gerekecek.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden aday olacağı kurultayda, başkanlık yarışına girmek isteyenler 120'den fazla delegenin imzasını divan başkanlığına sunmak zorunda.

Parti kulislerinde bu sayının bulunamayacağı ve Kılıçdaroğlu'nun tek aday olarak seçimlere gireceği konuşuluyor.

PM üyeleri yine çarşaf liste ile belirlenecek
35. Olağan Kurultay'ın ikinci gününde ise partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan PM seçimleri yapılacak. Seçimlerde, 5-6 Eylül 2014'te gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultay'da olduğu gibi yine "çarşaf liste" yöntemi belirlenecek. CHP'de 60 kişiden oluşan PM'nin 8 üyesi Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan (BYKP) seçiliyor. Delegeler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gösterilen adaylar arasından 8'ini seçerek PM'ye gönderiyor. Kalan 52 üye ise "çarşaf liste" yöntemi ile belirleniyor. PM için aday adayı sayısının fazla olması ve çarşaf liste yönteminin uygulanması nedeniyle oy sayımları ise saatlerce sürebiliyor. Tüzük gereği kurultayda yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 da gençlik kotası uygulanıyor.

Kurultayın ardından parti programını ve tüzüğünü yenilemeyi düşünen CHP'nin, yönetiminde de önemli değişiklikler olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun kurultayda, 60 kişiden oluşan PM'de arkasından ise Merkez Yönetim Kurulu'nda önemli değişiklikler yapacağı konuşuluyor.

İstanbul ve Ankara kongreleri 26-27 Aralık'ta
İl kongreleri sonucu bin 100 kurultay delegesini belirleyecek CHP'de, bugüne kadar 12 il kongresi gerçekleştirildi. Partinin bu illerde 120 delegeyi belirlediği belirtiliyor.

En fazla kurultay delegesi çıkaracak İstanbul ve Ankara'da ise kongre tarihleri 26-27 Aralık olarak belirlendi. 176 kurultay delegesinin belirleneceği İstanbul'da, İl Başkanı Murat Karayalçın yeniden aday olmayacağını açıkladı. İstanbul'un ardından 64 delegenin belirleneceği Ankara'da ise mevcut İl Başkanı Adnan Keskin yeniden aday olduğunu açıkladı.

Kongre tarihi netleşmeyen ancak yine Aralık ayı sonunda yapılacağı öngörülen İzmir'de ise 52 kurultay delegesi seçilecek.

Kılıçdaroğlu, büyükşehir kongrelerine katılacak
Ocak ayı başına kadar sürecek il kongrelerine hafta sonu Karabük ve Gaziantep ile devam edilecek. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu bazı büyükşehir kongrelerine katılarak partililere hitap edecek.

POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...