Erdoğan: Bu kriz masada

Düzenleyen:
Erdoğan: Bu kriz masada

POLİTİKA Haberleri

“Rusya krizi medya üzerinden, sosyal medya üzerinden aşılmaz. Bu işler oturup konuşmak suretiyle aşılır, masada aşılır...”

Ceren Kenar DOHA/İSTANBUL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile yaşanan gerginliğin diplomatik yollarla çözülebileceğini belirterek, “Medya üzerinden, sosyal medya üzerinden bu sıkıntılar aşılmaz; aşılmayacağı gibi taraflara çok şey kaybettirir” dedi. Katar ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapılan anlaşmalarla ilgili bazı detayları paylaştı. Erdoğan şunları kaydetti:
“Katar ziyaretimiz her açıdan verimli geçti. Temenni ediyorum ki altyapı ve üst yapı yatırımlarında da ciddi adımlar atarız. Bu ziyarette bir adım daha atma şansımız oldu. O da şu: İşgücü anlaşması yapma noktasına gelmiş olmamız. Katar, bizden nitelikli, niteliksiz eleman istiyor. İşgücü anlaşmasını Türkiye olarak biz İŞKUR vasıtasıyla yapabiliriz. İstihdam açısından, iş arayan vatandaşlarımız açısından çok önemli. Büyükelçimiz en kısa sürede Sayın Şeyh Temim’in talimat verdiği bakanla bir araya gelecek. Hangi iş alanlarında, hangi sektörlerde, ne gibi talep var, bunun tespiti yapılacak. Ardından da peyderpey vatandaşlarımızı göndermeye başlayacağız. 
Bu arada, ülkemizdeki Suriyeli mültecilerle ilgili olarak da, Antalya’daki G-20 zirvesi sırasında Kanada’dan da bize bir teklif almıştık: Kanada bizden 25 bin mülteci istedi.”
¥ Kanada vasıflı mülteci mi istiyor?
 O tür bir şart koşmadı. Nitelikli niteliksiz hepsi olabilir dedi. Ancak bunların tümünü bizim kamplardan mı alacaklar, yoksa Lübnan ve Ürdün’dekiler de mi dahil mi, bu şu an için net değil. Sayın Başbakan konuşmuştu Kanada Başbakanıyla. Şimdi bu konuyla ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra, Kanada’ya bunun bilgisini geçeceğiz. Bunun Kanada’ya gitmek isteyenler açısından çok hayırlı bir adım olabileceğini düşünüyorum. Benzer talepler başka ülkelerden, Arap ülkelerinden de gelebilir. Arap ülkelerinde en azından dil bakımından herhangi bir sıkıntı da olmayacaktır. Katar’daki görüşmelerimizde bu konu da gündeme geldi.
¥ Türkiye’nin Katar’da askeri üs meselesi vardı. Bununla ilgili bir gelişme var mı?
 Burada herhangi bir engel ya da sıkıntı söz konusu değil. Askerlerimiz, Katar’daki muhatapları ile görüşme halinde. Askeri üs noktasında tahsis edilen bölgelerde bu yerleşim yapılacak. 
 ¥ Katar ile doğalgaz konusunda ne gibi gelişmeler söz konusu?
 Katar doğalgaz konusuna zaten açık. Yani LNG noktasında, bizim mevcut kapasitelerimizi Katar’ın doldurması bakımından bir sıkıntı yok. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız da onların yine aynı şekilde ilgili birimleri ile birlikte çalışmalarını Botaş dahil sürdürecekler. Bu konuda hatta gerekirse mevcut özel sektöre ait bir firma ile çalışabilirlerse onu satın alacaklar. Ya da yeni bir tesis kuracaklar. Stoklama konusunda atılacak yeni adımlar iki üç yıl içinde tamamlandığında, bu işi hal yoluna koyulacak.
 ¥ Yakında Türkiye’nin uluslararası koalisyonla bir operasyon yapması muhtemel mi? Amerika Türkiye’yi bu hususta oyalıyor olabilir mi? Türkiye’nin B planı var mı?
 Suriye’de siyasi geçiş sürecini sağlamak üzere DAİŞ ile mücadele sürecek. Paris’te yaptığımız görüşmede Sayın Obama’nın yaklaşımı da son derece olumluydu. Koalisyon güçleriyle birlikte, bölgede mücadelemizi aralıksız devam ettireceğiz. Fransa da bu işe katılmakta kararlı olduğunu söyledi. Gelişmeler doğrultusunda, gerekli değerlendirmeler yapılacaktır tabii ki. 
¥ Lavrov, Sayın Çavuşoğlu’ya görüşmeyi reddetmeyeceğini açıkladı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? Yavaş yavaş tavırlarında bir değişikliğe işaret ediyor olabilir mi?
 Lavrov ile Çavuşoğlu geçenlerde bir telefon görüşmesi yapmışlardı. Belgrad’da görüşme hususunda zaten olumlu bir cevap söz konusuydu. Şu andaki gelişmeler onun devamı olmalı. Fakat ben şuna inanıyorum: Rusya ile Türkiye arasındaki bu durumu süratle aşabilmek mümkün. Nitekim bunun beklentisi içinde, diplomatik yollarla bu işlerin çözülebileceğini düşünüyorum. Temenni ederim ki çok uzamadan kısa bir süre içerisinde bunları birlikte aşalım. Bunlar masada aşılır. Medya üzerinden, sosyal medya üzerinden aşılmaz; aşılmayacağı gibi taraflara bir şey de kazandırmaz, tam tersine kaybettirir. Bu işler oturup konuşmak suretiyle aşılır. “Her olanda da hayır vardır” deyip, mevcut durumu aşmaktan, yola öyle devam etmekten yanayız

.¥ Başkanlık sistemi meselesinin hükümet programında yer alış biçimi konusundaki değerlendirmeniz nedir?
 Yeni anayasa, şüphesiz ki başkanlık sistemiyle güç kazanacaktır. Şu anda tabii ki hükümetin gücü tek başına buna müsait değil. Ama bu, parlamentodaki diğer partilerin desteği ya da anayasa değişikliği için referanduma destek vermeleri halinde, pekâlâ mümkün olabilir. Bu hususta, anayasa değişikliği yapılsa bile, değişiklik referanduma götürülmeli. Millet bu işi sahiplenmesi, buna ayrı bir güç katar. Başkanlık sisteminin, Türkiye’ye çok ciddi bir sıçrama kazandıracağına inanıyorum.
¥ Geçenlerde partili cumhurbaşkanlığı meselesinden bahsettiniz. Bu sayede mevcut yapısal tıkanıklık aşabilir mi?
Tabii ki aşar, çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi taktirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar söz konusu olabilir. Ama partili cumhurbaşkanlığı olduğu zaman, Fransa’daki sistemin farklı bir versiyonu söz konusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceğini düşünüyorum.
 ¥ Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından Demirtaş’ın ‘polis kurşunu ile ölmüştür’ yolunda bir açıklaması oldu. Bu konuda ne dersiniz? 
 Olayın aydınlanmasını bile beklemeden hemen polis kurşunu ile ölmüştür şeklinde bir yaklaşım sergilemek, o zatın maalesef her zamanki alışkanlığıdır. Hatırlarsanız, Ankara’da garın önündeki hadisenin akabinde de hemen, ‘Katil devlettir’ demişti. 
 ¥ ‘Çözüm süreci buzdolabında’ dediniz. Milli birlik ve kardeşlik projesi, PKK’ya rağmen başka bir şekilde devam edemez mi? 
 Niye yapılmasın? Biz ne diyoruz? Milli birlik ve kardeşlik… Milli birlikten kastımız, 78 milyonun birliği. Kardeşlik bu projeyle yakalanacak irtifayı ifade ediyor. Bu irtifayı yakalamaktan daha güzel ne olabilir? Şunu açıkça söyleyeyim: Siz eğer benim Kürt vatandaşlarımı veya bölgeyi zerre kadar seviyorsanız, belediyelerin araçlarını o tür hendekler kazmak için kullanmazsınız. Kullanıyorsanız, sevgi yok demektir. Ama birileri öyle yapıyor diye, biz o bölgelere hizmeti kesmeyiz.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...