HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Başkanlık sistemi Türkiye'de istikrarı garanti etmek için gerekli'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Başkanlık sistemi Türkiye'de istikrarı garanti etmek için gerekli'
Şentop, Haber

POLİTİKA Haberleri  / AA

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "Başkanlık sistemi Türkiye'de istikrarı garanti etmek için, devleti inşa etmek için gerekli bir sistem" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Canik Belediyesince Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa" konulu konferansa katıldı. Burada konuşan Şentop, anayasanın madde bazlı yüzde 65, hüküm bazlı da yüzde 70'inin değiştiğini söyledi.

Türkiye anayasa değişiklikleriyle değil ancak mevcut anayasayı terk ederek yerine yeni bir anayasa yaparak sorununu çözebilir. Mevcut anayasa ruhunu teslim ettiği takdirde Türkiye’nin anayasayla ilgili sorunu çözülecektir. Gerçek manada sivilleşebilmesi, vesayetçi anlayıştan, bürokratik oligarşiden kurtulması, millet iradesinin gerçek manada hakim olabilmesi için Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var" " ifadelerini kullandı.

"Artık anayasayı millet adına seçilenler yapacak"

Türkiye'de anayasayı var eden paradigmanın çöktüğünü, boşlukta durduğunu dile getiren Şentop, şöyle devam etti:

"Askerler darbe yapmış, anayasa yapmışlar. Devlet anayasa yaparken kendisini sınırlamak için anayasa yapmıyor. Milleti zapturapt altına almak için anayasa yapıyor. Artık tablo değişti, millet devleti zapturapt altına almak için, devleti sınırlamak için bir anayasa yapacak duruma geldi. Yeni anayasanın eski anayasalardan farkı bu. Artık anayasayı millet adına seçilenler yapacak. Bu anayasa milleti değil, devleti düzenleyecek."

"Bizim meclise önerdiğimiz bir başkanlık sistemi var"

Şentop, başkanlık sisteminde şahsa özel bir düzenleme bulunmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da buna ihtiyacı yok. Başkanlık sistemi Türkiye'de istikrarı garanti etmek için, devleti inşa etmek için gerekli bir sistem. Bazıları Türkiye'nin başkanlık sistemi ile bölüneceğini söylüyor. 'Türkiye federasyon olur' diyorlar. Bu doğru değil. Bu tamamen bir yalandan ibaret. Bizim meclise önerdiğimiz bir başkanlık sistemi var. Madde madde yazdığımız, Anayasa Uzlaşma Kurulu'na verdiğimiz bir teklif. Bizim başkanlık sistemi ile söylediklerimiz kitaplarda yazan teorik bilgiler değil, resmi metin. Yani federasyon değil üniter olacak." 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...