Erdoğan: ABD'nin sözcüsünü muhatap almam

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Erdoğan: ABD'nin sözcüsünü muhatap almam

POLİTİKA Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin Ankara saldırısıyla ilgili açıklamaları sorulunca "Beni Kirby ile muhatap ederseniz yanlış olur" dedi. Bugün saat 17.00'da Obama'yla görüşeceğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine, Ankara'daki terör saldırısında 28 kişinin şehit olduğunu belirten Erdoğan, ilk etapta 61 olan yaralı sayısının dün itibarıyla 28'e indiğini, yaralıların iyileştikçe taburcu edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkanın sökülmeye başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bir defa işin ilk etabında canlı bomba durumunda olan kişi, ismini zikretmeme gerek yok artık biliyorsunuz, bununla beraber tabii 2 de onun yardımcısı konumunda olan kişi vardı. Failin Suriye'den getirilmesi, geldikten sonra belli bir süre Diyarbakır, Ankara, İstanbul arasında bir mekik dokunması ve ondan sonra olay mahallinin birlikte tasarlanması ve buna göre de bu işin planlanmış olması var. Şu anda gözaltına alınan 14 kişiden, sayı birkaç daha artabilir ama asıl üzerinde incelemelerin yapıldığı bu 2 isim var, ama bu 3'e dün itibarıyla çıktı malum. Belki bir iki artış daha olabilir ama asıl bu işte aktif rol oynayanlar bunlar. Peki bu kişi kimdir, canlı bomba? Kesinlikle bir defa hiç tereddüdümüz yok, YPG. O zaten PYD'nin silahlı gücü, malum. Olayın örgüt olarak şu anda faili her ne kadar üstlenmeseler de YPG ile PYD. Bunlar bu işin faili konumundalar. Bu bizim artık yaptığımız, hükümetimizle güvenlik güçlerimizle istihbaratımızla yaptığımız çalışmalarda geldiğimiz nokta burası. Biz, bu tespitteyiz, ama şu anda yargı, farklı bir yere gider mi gitmez mi... Bunu da savcılarımız, gerek yerel gerekse Ankara başsavcısı olarak onlarla da gerekli görüşmeleri yaptık, onların düşüncelerini bu konuda aldık."

Erdoğan, gelinen noktada üzüntülerini, "Batı'nın anlamamakta direnmesi bizi üzmektedir. Çünkü birçok belgeleri, bilgileri biz kendilerine aktardığımız halde, örneğin bir PKK'yı Avrupa Birliği, Avrupa, terör örgütü olarak ilan etmiştir ama şu olayda dahi, dikkat edin terör örgütlerinin adını vermemektedir. Sadece terör örgütü olarak geçiştirmektedir. Ben bu konuda yani bizim yanımızda olmaları, yaklaşım itibarıyla güzel olabilir, hoş olabilir ama bu neticeye varacak bir şey değildir. Bizim yanımızdasın da niçin PKK, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kalkıp terör örgütü olarak ilan edilirken PYD'yi, YPG'yi hala terör örgütü olarak niye ilan etmiyorsun? Kalk bunları da ilan et. Daha ne istiyorsun bizden, belge, bilgi ne istiyorsan bunları sana veriyoruz" şeklinde açıkladı.

"Bu adamların hiçbirinin bu ülkede dikili bir taşı yoktur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunların yanında yer alan aydın müsveddesi diye geçinenler çıktı gene. Nasıl aydınsa bunlar? Bunlar şimdi onların yanında yer alıyor. Bunlara karşı benim ülkemde milletimin tavrı olması lazım. Bunların aydın falan bunlarla uzaktan yakından alakası yok. Yani birkaç kitabı olan veyahut herhangi bir yerden bir profesörlük unvanı almış olan aydındır diye bir şey yok. Bu ülkede vatanının bütünlüğüne, milletinin adeta yaşam şartlarına, koşullarına, can, mal güvenliğine saldırılarla ve bu saldırıları yapanların yanında, arkasında olanları nasıl oluyor da bu aydın geçinenler, farklı konularla ilgili bu tür bildiriler yayımlıyorlar? Ve altında dikkat edin, en sonunda da geliyor bağladığı cümle, 'İşte biz Erdoğan'a şöyle böyle falan filan.' Ya siz benim yanımda olsanız ne yazar, olmasanız ne yazar?"

Milletin yanında ve milletle beraber olduğunu, bütün teslimiyetinin milletin geleceğine yönelik olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Ama bunların milletle ilgili bir derdi yok. Bu adamların hiçbirinin bu ülkede dikili bir taşı yoktur. Onlar 'Biz şu kadar öğrenci yetiştirdik, bu kadar öğrenci...' İşte o yetiştirdikleriniz zaten bütün bunları yapıyor. Siz bu ülkede vatansever, milliyetperver bir millet yetiştirmediniz. Siz, ellerine silah verdiniz, üniversitelerimizi kan gölüne dönüştürdünüz, siz onlarsınız. Şimdi üniversitelerimizde aynı şeyleri yapamadığınız için çıldırıyorsunuz, kuduruyorsunuz. Olay bu. Onun için biz bütün bu operasyonlarımızı sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehitlerimiz var, bundan canımız yanıyor, ciğerlerimiz dağlanıyor ama sonuna kadar da biz bu mücadeleyi sürdürecek ve Allah'ın izniyle ülkemizi sahili selamete, huzura, mutluluğa yeniden kavuşturacağız."

"Şu anda bunlar suçüstü yakalanmıştır" 

Bir gazetecinin, baş­da­nış­ma­nı Şe­ref Mal­koç'un "İncirlik Üssü ABD'ye kapatılabilir" şeklinde açıklamada bulunduğunu ifade etmesi üzerine Erdoğan, Malkoç'un böyle bir şeyi söylediğinden ya da söylemediğinden haberi olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun neye dayanarak söylendiğini de bilmediğini kaydederek, "O konuda zaten Şeref Bey'in böyle bir açıklama yapması doğru değil, yanlıştır. Bunların yetkilileri bellidir. Başta hükümetimizdir. Hükümetimiz belki bu değerlendirmeleri yapar. O, hukukçu diliyle belki böyle bir şey söylemiştir. Bu konu hükümetin yetkisinde bir konudur" dedi. 

Ankara'daki saldırının ardından partiler tarafından Meclis'te hazırlanan ortak bildiriye HDP'nin imza atmaması anımsatılan Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Ortaya bir gerçek çıkıyor. Parlamentoda dört parti var. Üç parti ülkemizdeki bu hainlere karşı ve son Ankara olayındaki bu ihanete karşı birliktelik sağlıyor ve hepsi bir dayanışma içerisinde bir bildiri yayınlıyor, altına imzayı koyuyorlar. Ama terör örgütünün parlamentodaki temsilcisi konumunda olan siyasi parti buna imza koymuyor. İşte bu bir ispattır. Bu aynı zamanda bunların suçüstü yakalanmalarıdır. Şu anda bunlar suçüstü yakalanmıştır. Nedir? Üç tane siyasi parti buraya imzasını koyarken, iktidar partisi, ana muhalefet ve MHP onlar imzayı koyarken, burada kalkıp da diğer siyasi partinin koymaması bir suçüstü yakalanmadır. 'Evet biz dağın, Kandil'in parlamentodaki temsilcisiyiz' demektir. Milletin de artık bunları çok iyi tanıması lazım. Ama o 200 aydının da gördüğünüz gibi gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. Söyleyecek bir şeyimiz yok." 

"Kerry, Sayın Çavuşoğlu'nu aradı ve YPG'nin yaptığı yanlışları paylaştı"

Erdoğan, Amerika başta olmak üzere bu konularla ilgili olarak belgeleri, bilgileri hep aktardıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Ama ne dediler? Ki Kerry, Sayın Çavuşoğlu'nu aradı ve YPG'nin yaptığı yanlışları Dışişleri Bakanımızla paylaştı. Demek ki bazı şeyleri şu anda anlamaya başladılar gibi geliyor bana. Biraz sonra da Obama ile yapacağımız görüşmede bunları kendileriyle paylaşacağım. Tekrar bunları etraflıca kendileriyle görüşeceğiz. Bu örgütlere yaptıkları silah desteklerinin, silah yardımlarının bakın nerede nasıl patladığını artık lütfen görün. Kendilerine bunu söyleyeceğiz. Ben biliyorsunuz aylar önce kendileriyle yaptığımız görüşmede açık söylemiştim. Bakın, silah yardımı yapıyorsunuz. Üç uçak dolusu silah o gece geldi, bizim görüşmemizden sonra. O silahların yarısı DAEŞ'e gitti, yarısı biliyorsunuz PYD'ye, YPG'ye gitmişti. Bütün o silahlar kimin için patladı. Oradaki siviller için patladı. O insanların ölümüne neden oldu. Şimdi burada kimse kendini temize çıkarabilir mi? Mümkün mü? Gerçek ortada. Şu anda da aynı şeye Rusya da ortak oldu. Rusya şu anda ne yapıyor? Oradaki katil rejimle, Esed'le beraber hareket ediyor. Kiminle hareket ediyor? PYD ile YPG ile hareket ediyor. Onlara alan açıyor. Açtığı o alana işte bütün o PYD'lileri, YPG'lileri, onları yerleştirmek suretiyle bizim güneyimizde bir koridor oluşturmanın şu anda gayreti içindeler. Biz bu koridorun oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Onun için de bu Azez'de yaşananlar şu anda bunun gerekçesidir. Bütün bizim top atışlarımız buna yöneliktir. Bu devam edecektir. Türkiye olarak biz sınırlarımızda böyle bir gayrimeşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olmayacağız." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında, ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby'nin Ankara'daki terör saldırısından sonraki açıklamaları için, "Beni Kirby'e muhatap ederseniz o yanlış olur. Biraz sonra Sayın Obama ile bir görüşmem olacak, saat beşte. O görüşmede tabii bunları değerlendireceğiz. Şu anda sözcünün bu açıklamalarının herhangi bir getirisi götürüsü yoktur" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...