HDP’lilere tutuksuz yargılama formülü

Düzenleyen:
HDP’lilere tutuksuz  yargılama formülü

POLİTİKA Haberleri

AK Parti, teröre destek veren vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrasına ilişkin çalışma yapıyor. Amaç, 1994’teki gibi mecliste polisiye manzaraya yol açmamak

Yücel KAYAOĞLU

Teröre destek veren HDP’li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması durumunda, yargı sürecinde “tutuksuz yargılanmalarının” sağlanması için formül aranıyor. HDP’lilerle ilgili dokunulmazlık dosyalarının 15 Mart’tan itibaren Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda ele alınması bekleniyor. 1994 yılında DEP’li milletvekillerinin mecliste polisler tarafından tutuklanmasına benzer görüntülerin tekrar yaşanmaması için de dokunulmazlığı kaldırılacak milletvekillerinin tutuksuz yargılanıp yargılanmayacakları ele alınıyor. AK Parti hukukçuları, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması durumunda, yargılamanın tutuklanmadan yapılacağı konusunda, Meclis Genel Kurulu’nda karar alınabileceğine ilişkin teorik bir tartışma olduğunu dile getirdi. Bu yönde bir uygulamanın örneğinin olmadığına dikkat çeken AK Parti’nin hukukçuları, “Metin Kıratlı’nın 1961 yılında yazdığı ‘parlamenter muafiyeti’ başlıklı kitabında teorik olarak meclisin bunu yapabileceği belirtiliyor. Ancak daha sonra bu yönde bir uygulama olmamış” dediler.
MİLLETİN TAHAMMÜLÜ KALMADI
AK Parti’de tartışılan bir diğer formül ise CMK’da değişikliğe gidilerek milletvekillerinin tutuksuz yargılanmalarının önünün açılması. Ancak, bu formüle “Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı” olacağı gerekçesiyle itiraz edenler bulunuyor. Bu formülü savunanlar ise, “Dokunulmazlık, Anayasa ile milletvekillerine verilmiş bir ayrıcalıktır. Bunu da onun bir devamı olarak nitelendirmek mümkündür. Böyle bakılırsa Anayasa’ya aykırı olmaz” görüşünü dile getiriyor.  Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde AK Parti’nin bazı MYK üyeleri ile bir araya geldiği öğrenildi. Külliyedeki görüşmede HDP’lilerin dokunulmazlıkları da gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan, dokunulmazlıklar konusunda TBMM’nin mutlaka adım atması yönündeki görüşünü tekrarladı. Erdoğan’ın, “Artık milletin tahammülü kalmadığı” dediği öğrenildi. HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Hakkâri Milletvekili Selma Irmak ve Van Milletvekili Tuğba Hezer hakkındaki fezlekeler TBMM Başkanlığı’na ulaşmıştı. 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...