Başbakan: 3 aylık vaatlerin yüzde 100'ü tamam

Düzenleyen:
Başbakan: 3 aylık vaatlerin yüzde 100'ü tamam

POLİTİKA Haberleri

Davutoğlu, “Üç aylık reformların yüzde 70’ini tamamladık, 6 aylık reformlarımızın yüzde 15’ini gerçekleştirdik. Yüzde 15’i de Meclis aşamasında. Milletimize verip de tutmadığımız söz yok” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet olarak göreve başladıkları günden bu yana 4.5 aylık bir süreyi tamamladıklarını, 1 Kasım seçimlerinden önceki vaatlerinin de tamamınınB gerçekleştiğini söyledi. Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen “2016 Yılı Eylem Planı Toplantısı”nda, gerçekleşen vaatleri anlattı. Davutoğlu, “Üç aylık vaatlerimizin ve seçim döneminde 81 vilayeti dolaşarak verdiğimiz vaatlerimizin yüzde 100’ünü gerçekleştirmiş olarak huzurunuzdayım. En büyük şeref milletimize aittir. Çünkü 1 Kasım’da huzur yönünde, istikrar yönünde, icraat yönünde oy kullanan milletimizin o güçlü iradesi olmasaydı, bugün böyle gururla huzurunuzda olmazdık. Üç aylık reformların yüzde 70’ini tamamladık, 6 aylık reformlarımızın yüzde 15’ini gerçekleştirdik. Yüzde 15’i de Meclis aşamasına gelme noktasında. Şükürler olsun ki bugün itibarıyla milletimize verip de tutmadığımız bir söz yok. ‘Söz verdik yaptık’ diyoruz. ‘Söz vereceğiz yapacağız’ diyoruz. Vaatler ve reformlar takvimimizde herhangi bir gecikme olmadığı gibi bazen verdiğimiz sözü gününden önce de hayata geçirdiğimiz oluyor” diye konşutu.

Türkiye Uzay Ajansı açılıyor

Başbakan Davutoğlu, çalışması devam eden reformlara ilişkin olarak da şunları söyledi:
¥ Türkiye Uzay Ajansı 3 ay içinde açılacak. Su kanunu, tabiat ile biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik yeni yasal düzenlemeleri hayata geçirilecek.
¥ Kentsel dönüşüme girecek bölgelerdeki vatandaşların mağduriyetleri giderilecek.
¥ Yıl sonuna kadar bütün illerde yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlanacak.
¥  Temyiz mahkemelerinin, alt mahkemeler üzerindeki hukuki denetimin üzerine taşan yetkileri sınırlandırılacak.
¥  İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale gelecek. İş mahkemelerinin yapısı gözden geçirilecek.
¥ Siber güvenliğe yönelik yasal düzenleme, büyükşehir belediye kanunu, kalkınma ajanslarına yönelik çalışmalar tamamlanacak.
¥  Korucuyu halk sağlığı hizmetleri ve aile hekimliği uygulaması bütünleşik şekilde yeniden yapılandırılacak.
¥ Uyuşturucu maddelerin yasa dışı imal, ticaret ve kullanımıyla mücadelede görev alan kamu görevlileri için ödül mekanizmaları iyileştirilecek.
¥ Gümrüklerdeki işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak tek pencere sistemine yönelik çalışmalar son aşamaya geldi.
¥ Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının basitleştirilmesi, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi çalışmaları tamamlanıyor.
¥ Şirket kuruluş ve tasfiye süreçlerinin basitleştirilmesi de dahil olmak üzere, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik bir paket TBMM’ye sevk edilecek.
¥ Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştirerek etkin, basit ve daha adil bir vergi sistemi oluşturmayı amaçlayan düzenleme TBMM’ye gönderildi.
¥ Serbest bölgelerin cazibesini artıracak düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.
¥ Faizsiz finans sistemi için uygun ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması yönünde çalışmalar devam ediyor.
¥ Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı alanında İstanbul Tahkim Merkezi faaliyete geçti. Bilirkişi Kanunu’nu da Meclis’e sevk edildi.
¥  Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik hazırlanan strateji belgesi ve eylem planı, ilerleyen günlerde yürürlüğe konacak.
¥ Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınmasını sağlayacak bir kanun hazırlığı için çalışmalarda sona gelindi.

‘Asgari’ 5.5 milyon sevindi

Hükümetin en geniş tabanlı icraatı, asgari ücretteki artış oldu. Başbakan Davutoğlu, “Asgari ücreti bin 300 Türk Lirasına çıkardık. Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde bir seferde yüzde 30 artış sağlanmadı. Yaklaşık 5.5 milyon asgari ücretli çalışanımızın refah seviyesini, alım gücünü yükselttik. İş adamlarımızın rekabetçi gücünün kırılmamasına özel önem verdik. Kişi başına 1 ay için 100 Türk Lirasına varan pirim desteği sağladık. İşçi ve Bağ-Kur emeklimize aylık 100 Türk Lirası seyyanen zam yaptık, yılda bin 200 lira. 9.5 milyon emeklimizin rahat bir nefes almasını sağladık. Teröre karşı mücadelede kahramanca görev yapan uzman erbaşların ek göstergelerini 3 bine çıkardık. 52 bin astsubayımızın da emekli aylıklarında ortalama 450 Türk Liralık artış gerçekleştirdik” dedi.

30 bin öğretmen görevde

Şubatta 30 bin yeni öğretmenin ataması yapıldı. Davutoğlu, “2002’de 10 milyar lira olan eğitim bütçesini 2016’da 109.3 milyar liraya çıkardık. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin burslarını yüzde 21 artırarak 400 Türk Lirası’na çıkardık. 2002 yılında 450 bin öğrenciye öğrenim kredisi verilmekteyken bugün itibariyle 1.5 milyon öğrenciye burs veya öğrenim kredisi sağladık. Askeri öğrenciler ile er ve erbaşların harçlıklarını yüzde 100 oranında artırdık. 25 yaşın altındaki gençlerin sağlık sigorta prim borçlarını sildik. Bu düzenlemeyle 3 milyon 300 bin kişinin, 3.7 milyar borcunun tahsilatından vazgeçiyoruz. 400 bin öğrenciye ücretsiz internet imkanı sağlamayı hedefliyoruz. Tiyatronun geliştirilmesine yönelik de destek mekanizmaları oluşturuyoruz” diye konuştu.

Gençlere, KOBİ’ye hibe

Reformlardan iş kurmak isteyen gençler ve KOBİ’ler de faydalandı. Davutoğlu, şu bilgileri aktardı: “Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin Türk Lirasına kadar karşılıksız nakdi destek vermeye başladık. Şimdiden 731 işletmeye 8.7 milyon TL girişimci desteği verdik. Esnafımıza, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkânı getirdik. 3 ay içinde yaklaşık 24 bin esnaf ve sanatkarımıza 700 milyon Türk Lirası faizsiz kredi sağladık. Çiftçilerimizin girdi maliyetleri azalsın diye, yemde ve gübrede KDV’yi kaldırdık. Dekar başına 100 TL destek vermeye başladık.”

Kadın çalışana süper haklar

Kadınların çalışma hayatında aktif yer alması için hakları genişletildi. Davutoğlu, şunları anlattı: “Doğum sebebiyle ücretsiz izinde geçen süreleri memuriyet kıdeminde değerlendirme kararını aldık. Gerek işçi, gerekse memur kadın çalışanlara, ilk doğumda 60, ikincisinde 120, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma hakkı getirildi.”

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...