Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hükümetten kritik 'MHP' açıklaması

Düzenleyen:
Hükümetten kritik 'MHP' açıklaması

POLİTİKA Haberleri

MHP'deki kurultay süreciyle ilgili tartışmalar devam ederken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan kritik bir açıklama geldi. Bozdağ, "Ben mahkeme eliyle partiler ile ilgili bir takım tasarruflar yapılmasını demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyorum" dedi

Bakan Bozdağ, 24 TV'de katıldığı canlı yayında MHP'deki kurultay süreciyle ilgili soru üzerine "Ben mahkeme eliyle partiler ile ilgili bir takım tasarruflar yapılmasını demokrasiyle bağdaşmadığına inanıyorum. Parti içi rekabet, partilerin kendi işleyişleri kendi iç tüzükleri var, programları var bizim yasamız, Anayasamız partilerin kendi içi işleyişlerini özgürce ayarlama imkânı veriyor bir serbestiyet veriyor. Bunun için partilerin içi işleyiş yeri partilerin tüzükleri programları konusunda Anayasa'nın koyduğu yasaklar dışında yasa ve yasaklar koymak son derece yanlıştır. Ben partilerle ilgili kararın partilerce alınıp uygulanması ve partilerle ilgili bir yasal denetim yapılacaksa bununda bu konuda bir uzmanlığı olan el tarafından yapılması gerekir" diye yanıt verdi.

SİYASİ PARTİLER KANUNU ÇOK NET

Bozdağ, Siyasi Partiler Kanunu'nun 104'üncü maddesini hatırlatarak "Şu anda bana göre; siyasi partiler yasasının 104 üncü maddesi var. Bu madde esasında partilerle ilişkin denetim konusunda sadece parti kapatma davaları yada mali denetim değil onun dışındaki denetim konusunda da bana göre Anayasa Mahkemesi'ne yetki veriyor. Benim bakış açıma göre ama baktığımızda bizim diğer adli yargıda bu konuda geçmişten beri pek çok kararları var Yargıtay'ında kararları var. Belirsizlik var, yargı denetimi nerede olacak? Mesela YSK'nın nerede denetim yetkisi başlıyor, ilçe seçim kurulunun nerede başlıyor o ayrı bir tartışma yani divandan sonra ben seçime geçiyorum diyip, ilçe seçim kuruluna devrettikten sonra mı tam işliyor, aşağıda mı işliyor bir ihtilaf çıktığı zaman bu ihtilafı kim karara bağlayacak nasıl olacak yargıya konu intikal ettiği zaman neler olacak esasında bu konular siyasi partiler kanununda çok açık ve net değildir. Bir takım atıflar var genel değerlendirmeler var bir berraklık yok. Bunun için bunların hepsini tartışmak, netleştirmek, tartışma konusu olmaktan çıkarmak, siyaseti sadece siyasetçilerin yapacağı mahkemelerin siyaset yapamayacağı bir alana dönüştürmek son derece önemlidir" diye konuştu.

KANUNU DEĞİŞTİRİYORUZ

Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı'nın Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu üzerinde çalışma başlattığını açıklayarak şöyle konuştu: "Hem Siyasi Partiler Kanunu, hem Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler Seçimi Kanunu başta olmak üzere siyasetle ilgili seçimle ilgili kanunların hepsini yenileme kararı aldık. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu esasında Anayasa gibi çok önemli kanunlar, bunun partiler arasında azami mutabakatla çıkması son derece önemli. Şunu söyleyeceğiz biz bu konuda bir hazırlık yaptık ve taslak bir metin ortaya çıkardık. Bu metnin içindeki her bir madde tartışılabilir, değiştirilebilir, daha iyisi yapılabilir sizin daha iyisine dair görüşleriniz varsa lütfen bunu iletin biz ona göre bunu şekillendirelim. Çünkü partilerin Anayasası olacak bir konu bütün partilerce birlikte yapılması daha doğrudur. Onların görüşlerini aldıktan sonra ayrıca biz bunu kamuoyunda tartışmaya açacağız. Tek bir seçim kanunumuz olsun istiyoruz, tek bir siyasi partiler kanunumuz olsun diyoruz ve siyasetin kendi iç işleyişini siyaset kendi karar versin, siyaset kendisiyle ilgili kararlarda daha etkin olsun ve kendi işini kendi yönetsin, kendi işini kendi ilerletsin. Siyasetin dışında pek şey siyasetin alanına mahkemeler dâhil müdahale edebiliyor. Bütün bu konuları ele almak gerekiyor. Bir ihtilaf çıktığında denetimi normal mahkemeler mi yapacak Anayasa Mahkemesi mi yapacak bunlara dairde çok net hükümler konması lazım yargının el yordamıyla karar vermesini sağlayacak belirsizlikleri de bizim çıkarmamız gerekiyor. Siyasi partiler çok açık çok net olmalı"

GÜLEN ABD'DEN İSTENECEK

Adalet Bakanı Bozdağ, Fethullah Gülen'in ABD'den iadesinin istenmesi konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda Fethullah Gülen ile ilgili Bakanlığımıza 6 ayrı soruşturma ve dava çerçevesinde gelmiş kararlar var. Tabii bunlar yekûn dosyalarıyla beraber tutuyor. Onların tercümeleri var. Bayağı bir zaman alıyor. Şu anda bakanlık bunların tercümeleri yaptırıp, ondan sonra ABD'ye gönderebilecek hale getirme çalışmaları sürdürüyor. Bu çalışmalarda da son noktaya gelindi. Şu an süreç devam ediyor. Tercümeler bittikten sonra biz göndereceğiz. ABD ve Türkiye iki dost, müttefik ülke, stratejik ortak, pek çok alanda ciddi işbirliklerimiz var. Kendilerine bizim ileteceğimiz dosyalarda ortaya konan verileri elbette onlar değerlendireceklerdir. O verileri gördükten sonra eminim ki ABD yetkilileri bu konudaki tutumlarını ciddi olarak gözden geçirme gereği duyacaklardır. Türkiye-ABD ilişkileri son derece önemlidir. Bizim aramızda da adli yardımlaşma ve iş birliği var. Biz onlardan talep ediyoruz, onlar bizden talep ediyor. Bazı ufak tefek sıkıntılar olsa da iyi işleyen bir adli yardımlaşma mekanizmamız var. Ben bu konuda ABD yetkililerinin Türkiye'nin beklentilerine olumlu cevap vereceklerini umuyorum. Yani yine değerlendirme onlara ait. Mahkemeler karar verdi. Biz artık idari süreci işleteceğiz. Onu da işletiyoruz zaten"

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...