Davutoğlu: Vize yoksa geri kabul de yok

Düzenleyen:
Davutoğlu: Vize yoksa geri kabul de yok

POLİTİKA Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, vize muafiyetinin Türkiye için hayati bir konu olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde Meclis'ten gerekli düzenlemeleri geçireceklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franz Timmermans ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, vize konusunun Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, "Biz bu çerçevede vize muafiyetini, Avrupa Birliği-Türkiye mutabakatının ayrılmaz, asli unsuru olarak görüyoruz. Zaten vize muafiyetiyle bu mekanizmaları uygulayacak olan Geri Kabul Anlaşması arasında da doğrudan bir ilişki var. Geri Kabul Anlaşması ancak vize muafiyeti ile birlikte uygulanır. Bütün bu mekanizmanın işlemesi, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanması bir zaruret. Dolayısıyla bu tür spekülasyonların ötesinde biz, Türkiye-AB tarafları olarak, en azından Türkiye tarafı olarak, bunun pozitif bir gündemle yürümesi gerektiğine inanıyoruz. Sığınmacılar konusunda çok önemli mesafe kaydettik. Türkiye ağır yükler yüklenmiştir ve üzerine düşeni yapmıştır. Türkiye mültecilerle sınanacak bir ülke değildir. Hiç kimse kendi isteği dışında bir yere gönderilmedi. İllegal göçü yasal bir göç haline getiriyoruz" dedi. Davutoğlu, bir soru üzerine Merkel'in de ülkesinde ve Avrupa'da eleştirildiğini kaydederek, "Merkel, en başından beri insani tavırlar sergiledi. Çok eleştirildi ama kendisine de ifade ettim, tarihin altın sayfasına yazılırlar. Bize de Suriyeli sığınmacıları geri göndermemiz gerekir diyen liderler çıktı. Türkiye ve Almanya Suriyeli çocuklar için omuz omuzadır" dedi.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...