'Türkiye siyasetiyle de ekonomisiyle de dimdik ayakta'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye siyasetiyle de ekonomisiyle de dimdik ayakta'

POLİTİKA Haberleri  / AA

Maliye Bakanı Ağbal, dünya genelinde ve komşu ülkelerde yaşanan sorunlara işaret ederek "Bütün bu sıkıntıların içerisinde Türkiye'ye baktığımızda Allah'a şükürler olsun Türkiye siyasetiyle de ekonomisiyle de sosyal hayatıyla da dimdik ayakta." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt Valiliği tarafından muhtarların katılımıyla bir düğün salonunda organize edilen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın çok iyi günlerden geçmediğini belirterek, "Başta bölgemiz olmak üzere savaşlar, terörizm hepimizi üzüyor. Dünya hem jeopolitik hem de ekonomik olarak bakıldığında uzun yıllardır sıkıntılı bir dönemi yaşıyor." diye konuştu.

Ağbal, ekonomiye bakıldığında da genel anlamda dünyada ciddi bir durgunluk ve sıkıntı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dünya büyümüyor ekonomik olarak. Her ilerleyen yıl daha olumlu beklenti olmasına rağmen, maalesef küresel büyüme, küresel ticaret ülkeleri destekleyecek bir şekilde görünüm arz etmiyor. Bütün bu sıkıntıların içinde Türkiye'ye baktığımızda Allah'a şükürler olsun Türkiye siyasetiyle de ekonomisiyle de sosyal hayatıyla da dimdik ayakta. Küresel ekonominin bu kadar sıkıntı çektiği dönemde Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 4 büyüdü. Herkesin takdirle karşıladığı bir büyüme. İki seçim olmuş, finansal kırılganlıkları devam ediyor ama Türkiye bu ortamda yüzde 4 büyüyebiliyor. OECD ülkeleri arasında büyüme oranları bakımından bir kaç ülke arasındayız. Bu bizi her bakımdan sevindiriyor."

Enflasyonun gerilediğini anlatan Ağbal, "2016 yılı için yüzde 7.5 enflasyon hedefimiz vardı. İnşallah son nisan verisi de açıklandıktan sonra enflasyon noktasında beklentiler bizim yılbaşında öngördüğümüz hedeflerle uyumlu. Cari işlemler açığı aşağıya iniyor. Bu bizim için önemli bir kırılganlık unsuru ama orada da dış ticaret gelişmeleri ülkemizin lehine." dedi.

"Türkiye ile ilgili büyük hayallerimiz var"

Ağbal, Türkiye'nin siyasi olarak da herkesin gıptayla baktığı bir ülke olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"1 Kasım seçimleri sonrasında sağlanan siyasi istikrar, gerçekten Türkiye'nin hedeflerinin büyümesine vesile oldu. Bugün AK Parti 1 Kasım seçimlerinde aldığı yüzde 49.5 oyla parlamentoda güçlü bir temsile sahip, tek başına iktidarız. 14 yıldır bu ülkeyi AK Parti yönetiyor. 2002 yılında ekonomik krizden alınan bir ülkeden şu anda gerçekten her bakımdan ekonomisi güçlü bir ülkeye dönüştük. Bu dönemde Türkiye sivilleşti. Türkiye'nin demokrasi standartları arttı. Türkiye'de hukuk devleti gün geçtikçe yerleşiyor ve gelişiyor. Bunların hepsi birlikte Türkiye'yi hem bölgesinde hem de dünyada güçlü bir ülke haline getiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2002 yılında başlattığı bu hizmet hamlesi, 14 yıldır kesintisiz devam ediyor. Bundan sonra da inşallah devam edecek."

Türkiye'nin hedefleri olduğuna işaret eden Ağbal, "Türkiye ile ilgili büyük hayallerimiz var. Türkiye'yi çok daha ileri noktalara taşımak gibi gerçekten vatandaşımızın istediği bir hayalimiz var. Onu hep beraber gerçekleştireceğiz. Bütün bu olumlu gelişmeler tabi ki bizleri sevindiriyor. Önümüzdeki aylarda da başlatmış olduğumuz reform çalışmalarına devam etmek suretiyle ekonomimizin yapısal sorunlarına da önemli çareler üreteceğiz. Daha iki gün önce Meclisten Güvenceli Esneklik Yasası geçti. Bana göre Türkiye'de iş gücü piyasasının esnekleşmesi noktasında önemli bir yapısal reform." diye konuştu.

Bakan Ağbal, eğitimde, kamu maliyesinde ve ekonominin reel dönüşümünde atılması gereken adımlar olduğunu belirterek, "Bu konularda yapmamız gereken reform niteliğinde yasal düzenlemeler var. Bunların her birisini de teker teker Meclise getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Bakanlık olarak yakın bir zamanda özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesine önemli katkılar sağlayacak bir yasal düzenlemeyi Bakanlar Kurulumuza ardından da Meclise getirmek suretiyle piyasaların beklediği önemli düzenlemeleri inşallah yapacağız." ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlere 52.7 milyar lira destek

Yerel yönetimlere 2016 yılında bütçeden 52.7 milyar lira doğrudan gelir desteği yapılacağını bildiren Ağbal, "Topladığımız vergilerden 52.7 milyar lira yerel yönetimlere kaynak aktarıyoruz. Yine sokak aydınlatması olsun, köy hizmetleri personelinin maaşları olsun, KÖYDES, SUKAP olsun toplam 3.6 milyar lira daha ilave kaynak aktarıyoruz. Tüm bunları topladığımız zaman 2016 yılında yerel idarelerimize bütçeden 56.3 milyar lira destek vermiş olacağız." diye konuştu.

Ağbal, yerel yönetimlerin AK Parti hükümetleri döneminde bütün hizmetlerini daha kapsamlı ve iyi bir şekilde sürdürme imkanına kavuştuğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi çiftçilerimize olan desteğimize her bakımdan devam edeceğiz. Ekonomik ve siyasi istikrarımız devam ediyor. Türkiye önümüzdeki günlerde Anayasa değişikliği de dahil olmak üzere gündeminde olan her bir konuyu süratle ele alacak, gerçekleştirecek, Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak bir siyasi vizyona ve siyasi güce sahip. İnşallah hep beraber bunları da başaracağız."

"Bugün bu ülkenin yedi düvele karşı dik duran bir Cumhurbaşkanı var Recep Tayyip Erdoğan" ifadesini kullanan Bakan Ağbal, "Bu ülkede bir değişim, dönüşüm gerçekleşiyorsa, bu ülke medeniyet köklerine, tarihi ve kültürel köklerine geri dönüyorsa bu ülkede güçlü bir lider olduğu içindir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın, Hükümetimizin, teşkilatlarımızın, milletimizin sağduyusu ve gayretiyle inşallah Türkiye daha da ileriye gidecek, daha da güzel günleri görecek." diye konuştu.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...