Meclis dokunulmazlıkları kaldırdı! Bundan sonra ne olacak

Düzenleyen:
Meclis dokunulmazlıkları kaldırdı! Bundan sonra ne olacak

POLİTİKA Haberleri

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklif referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Değişiklik, Resmi gazetede yayınlandıktan sonra TBMM'deki fezlekeler ilgili savcılıklara gönderilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıktı. Anayasa değişikliği 138 milletvekillini etkileyecek. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili. Bu 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise 667. Peki, bundan sonra nasıl bir süreç işleyecek?

YARGILAMA SÜRECİ ŞÖYLE İŞLEYECEK

Cumhurbaşkanının 367 üzerine kabul oyu çıksa da değişikliği referanduma götürme yetkisi var. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın buna gerek görmeyeceği belirtiliyor.

TÜM FEZLEKELER İLGİLİ SAVCILIKLARA GÖNDERİLECEK

Değişiklik Resmi gazetede yayınlandıktan sonra TBMM'deki tüm fezlekeler ilgili savcılıklara gönderilecek. Savcılıklar bu fezlekelerdeki suç iddialarıyla ilgili dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.

Suçun işlendiği dönemdeki ceza yasaları, daha sonra değiştiği için bu dosyalardan bir bölümü hakkında, takipsizlik karar verilmesi bekleniyor.

ANAYASA MAHKEMESİ BU İSTEMİ 15 GÜN İÇERİSİNDE KARARA BAĞLAYACAK

Ancak yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin 7 gün içinde Anayasa Mahkemesine dava açma hakkı bulunuyor. Anayasa Mahkemesi, bu istemi 15 gün içerisinde karara bağlayacak.

Prosedürler tamamlandıktan sonra, hakkında dava açılan milletvekili yargılanmaya başlanacak. Duruşmalara giderek ifade vermesi gerekecek, gitmediği taktirde ihzarlı olarak polis zoru ile getirilmesi kararı verilebilecek.

İLGİLİ VEKİLİN TUTUKLANMASINA DA KARAR VEREBİLECEK

Yargılama aşamasında mahkeme suç iddiasının ciddiyetine göre ilgili vekilin tutuklanmasına da karar verebilecek.

Vekil mahkum olursa dosyası Yargıtay'a gönderilecek ve onama kararı çıkarsa dava da kesinleşmiş olacak.

Bir yıl ve daha fazla hapis cezası alan milletvekili ile ilgili karar Yargıtay aşamasından sonra TBMM'ye gönderilecek. Kesin hüküm giyen milletvekilinin üyeliği, mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle ve Anayasa'nın 83. Maddesi uyarınca son bulacak.

DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILAN VEKİL HAKKINDA SADECE İLGİLİ SUÇ İDDİASIYLA DOKUNULMAZLIK İŞLEMEYECEK

Anayasa'nın 84. maddesinde ''Milletvekili hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır'' hükmünü öngörüyor. Bu durumda milletvekili hüküm giyse de, cezaevine ancak seçim dönemi sonunda girecek.

Dokunulmazlığı kaldırılan vekil hakkında sadece ilgili suç iddiası ile dokunulmazlık işlemeyecek. Milletvekili başka bir suça karışsa da o suçtan yargılanamayacak ve dokunulmazlığı devam edecek. Başka suçtan yargılanması için dokunulmazlığının bu suç iddiası ile ilgili olarak da kaldırılması gerekecek.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...