Başbakan Binali Yıldırım Türkiye-İsrail anlaşmasının detaylarını açıkladı

Düzenleyen:
Başbakan Binali Yıldırım Türkiye-İsrail anlaşmasının detaylarını açıkladı

POLİTİKA Haberleri

Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamayla ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye-İsrail anlaşmasının ayrıntılarını açıklayan Yıldırım, "En kısa sürede büyükelçilikler karşılıklı faal hale getirilecek" dedi.

Türkiye ve İsrail arasında altı yıl sonra varılan anlaşmanın detayları, iki ülkenin başbakanları tarafından aynı anda açıklandı. Özetle; Tel Aviv yönetimi Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenler için 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Gazze'ye insani yardım başlıyor. 10 bin ton insani yardım taşıyan ilk gemi hareket ediyor. Ankara ve Tel Aviv yönetimi en kısa sürede büyükelçileri yeniden atayacak.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Mutabakat metni iki tarafca uzlaşıldı ve parafe edildi. İlişkilerin normale dönmesine ilişkin süreç başlamış oldu. Yarın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımız ve muhatabı tarafından imzalanacak. Bundan sonra da onay süreçleri var. Meclis'te tamamlanacak. Akabinde de karşılıklı büyükelçiler faal hale gelecek.

NETANYAHU'NUN ÖZRÜNÜ HATIRLATTI

31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık. 2013 Mart ayında Netanyahu, Cumhubaşkanımızı arayarak özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adım atılmıştı. Ancak Türkiye'nin şartları özürle sınırlı değil, iki şartı daha vardı. Bir tanesi özellikle Filistin'e uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve insani yardımların, yatırımların önünün açılması. Diğer konu da Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi.

MAVİ MARMARA MAĞDURLARINA 20 MİLYON DOLAR TAZMİNAT

Bu iki hususta da mutabakat metninde karar alındı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödenecektir.

MUTABAKATIN UZUN SÜRMESİNİN NEDENİ

Bu mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda.

GAZZE'YE 10 BİN TONLUK YARDIM GEMİSİ

Bu amaca yönelik olarak cuma günü ilk gemimiz 10 bin tonu aşkın insani yardımla Aştot Limanı'na hareket edecektir. Böylelikle ambargo Türkiye önceliğiyle kalkmış oluyor.

Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacak.

Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin hizmete alınması için anlaşılan diğer bir husus.

TOKİ'nin Gazze'de konut projesinin önü de açılmış oluyor. Sanayi bölgesinin hızlandırılması için mutabakata varıldı.

Filistinli kardeşlerimizin nefes almasını bu mutabakatla sağlıyoruz. Türkiye, Filistin'in haklı davasının arkasında olacak.

"BU MUTABAKATLA İSRAİL İLE İLİŞKİLER NORMALLEŞTİ"

Bu mutabakatla İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin'e topyekun uygulanan ambargo büyük ölçüde kalkmış oluyor. Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat şartı yerine gelmiş oluyor. İsrail'in 2010'daki bu baskından özür dilemesi sağlanmış oluyor.

CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR

Bu görüşmelerde kurumlarımız çok büyük gayret gösterdi, teşekkür ediyorum. En büyük iradeyi ortaya koyan, Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı sunuyoruz."

SORU-CEVAP

10 BİN TONLUK YARDIM: Yardım AFAD kapsamında olacak. Buna katılan birçok kurum var. Koordinasyonu AFAD yürütecek.

MECLİS SÜRECİ: Anlaşma yarın imzalanacak. Daha sonra Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek.

YOL HARİTASI: Normalleşme her alanı kapsıyor. Öncelik olarak ekonomik ve bölgesel işbirliği önde geliyor.

ELÇİLERİN ATANMASI: En kısa süre demek, bu mutabakların onaylanmasından sonra başlar. Sonraki süreç haftalar anlamına gelir. Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar.

KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALACAK, GERÇEKLEŞECEK Mİ?: Bu mutabakat yıllar aldı. Bu önemli bir adımdır. Bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek. Bu bakımdan İsrail hükümetine de, Türk hükümetine de görevler düşmektedir. İlişkileri normalleştirmek hem Türk, hem İsrail halkının yararınadır.

HAMAS'IN ÖLDÜRÜLEN ASKERLERİNİN CENAZELERİ İÇİN ZORLAYACAK MISINIZ?: Bu detaylara girersek, Filistin tarafının da talepleri var. Münferit olayları burada değerlendirmek doğru olmaz.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...