HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Rusya ile ilişkilerde yumuşama trendi hızlandı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Rusya ile ilişkilerde yumuşama trendi hızlandı'
Rusya, Haber

POLİTİKA Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Rusya ile uçağın düşürülmesinin ardından ortaya çıkan ilişkilerde yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ilişkilerine değinerek, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normale döndürülmesine ilişkin birtakım sinyallerin ve göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece birisi, Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süreçte askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi." ifadelerini kullandı.

AB ile yürütülen müzakereler

Kurtulmuş, AB ile yürütülen müzakerelerle ilgili olarak da "Herkesin bu yapılan müzakereler ve dostluk çerçevesinde Türkiye'nin geri kabul anlaşmasındaki titizliğini bir kere daha gözden geçirmesini, bunun sonucu olarak Türkiye'nin çoktan vizesiz Avrupa hakkını, serbest dolaşım hakkını bu anlamda vizesiz dolaşım hakkını hak ettiğini görmelerini isteriz." dedi.

Numan Kurtulmuş, "Hem vize serbestisi konusundaki beklentilerimizin son derece açık ve anlaşılır olduğunu ifade etmek istiyorum hem de bu çerçevede Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının yükümlülüklerine riayet eden bir ülke olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini, kalan beş yükümlülüğün nasıl yerine getireceği ile ilgili de samimi olarak niyetini ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu çerçevede, Avrupa Birliği'nin özellikle bu son gelişme karşısında, Türkiye'ye karşı çok daha duyarlı davranmasının, Avrupa Birliği'nin menfaatlerine olduğunu ifade etmek isterim. Özellikle vize serbestisi konusunda mutabık kalınmış adımların atılması için sürecin başlamasını talep ve temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi zaruridir"

Kurtulmuş, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyesi olmadan Gümrük Birliğine girmekle, gerçekten önemli kayıpların içerisine düştüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"Maddi anlamda Türkiye'nin önemli kayıpları oldu. Arkasından bir de Avrupa Birliği ile ABD arasındaki TTIP Anlaşmasının (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin mevcut durumuyla beraber çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle Avrupa'daki yeni gelişen bu şartlar çerçevesinde, Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi, müzakere etmesi zaruridir."

"33. faslın açılmasıyla ilgili adım perşembe günü Brüksel'de atılacak"

Mali ve bütçesel yükümlülüklerle ilgili 33. faslın açılmasıyla ilgili adımın bu hafta perşembe günü Brüksel'de atılacağını belirten Kurtulmuş, "İlgili bakanlar, 12. Hükümetler arası toplantıyı gerçekleştirerek bu faslın açılmasını, Hollanda'nın dönem başkanlığı içerisinde açılmasını sağlayacaklardır." dedi.

Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ancak esas itibarıyla Avrupa'nın bir kere daha üzerinde düşünmesi gereken önemli konulardan birisi sadece AB konusunda İngiltere'nin aldığı bu kararın muhtemel etkileri değil, bu karara da zemin oluşturan Avrupa'da süratle yayılan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı karşısında ve özellikle aşırı sağ siyasi forumlarının giderek daha  keskin hale gelmesi konusunda, Avrupa'nın gerçekten ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor."

Numan Kurtulmuş, Almanya Dışişleri Bakanı'nın İncirlik üssüne ziyaret talebi iddiası ile ilgili olarak da "Dışişleri Bakanlığına intikal etmiş bir konu değildir. Eğer böyle bir siyasi ziyaret yapılmak isteniyorsa bu da Dışişleri Bakanlığımızın müzaheretlerinde gerçekleştirilmesi gereken bir konudur." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, bazı il merkezlerinin değiştirileceği iddiası ile ilgili de "Böyle bir konu Bakanlar Kurulumuzun bugünkü toplantısında ya da başka bir toplantısında gündeme gelmiş değildir." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...