Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çavuşoğlu’ndan AB’ye eş zamanlı vize resti

Düzenleyen:
Çavuşoğlu’ndan AB’ye eş zamanlı vize resti

POLİTİKA Haberleri

“Şimdiden en kötüsünü konuşmak istemiyorum” diyen Mevlüt Çavuşoğlu: “Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileriyle ilgili konuştu. Avrupa'nın, darbe girişiminden sonra Türkiye'yi yeterince desteklemediğini, hatta küçümsediğini belirtti. Türkiye'nin AB üyeliği yolunda bütün şartları yerine getirmek için neredeyse hiçbir ülkenin harcamadığı kadar çaba sarf ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, ancak Türkiye'nin tehdit, hakaret ve engellemelerle karşı karşıya kaldığını söyledi. 

BİZ NE SUÇ İŞLEDİK?

Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Kendime soruyorum: Biz hangi suçu işledik? Bu Türkiye düşmanlığı niçin var? Sığınmacılarla ilgili anlaşmaya bakınız. Tüm Türk vatandaşlarına ekim ayında vize muafiyeti getirileceği açıkça belirtilen anlaşmalarımız mevcut. Bunlara dikkati çektiğimde çok sayıda kişi aniden sinirleniyor. AB'nin çıkarına olan her şeyin Türkiye tarafından yerine getirildiği ancak Türkiye'nin bunun karşılığında hiçbir şey almadığı bir durum söz konusu olamaz."

EŞ ZAMANLI VİZE MUAFİYETİ 

Çavuşoğlu, ekimde vize muafiyeti getirilmemesi halinde yüz binlerce sığınmacının sonbaharda yeniden Avrupa'ya mı geleceği yönündeki soru üzerine, AB ile görüşmelerin devam ettiğini, şimdiden en kötüsünü söylemek istemediğini belirterek, "Ancak şu açık: Ya anlaşmaları eş zamanlı olarak uygularız ya da bir kenara bırakırız. AB'nin kararlaştırdığı 3 milyar avroluk desteği talep ettiğimizde eleştirilmemiz beni hayal kırıklığına uğratıyor. Bu para bizim için değil, sığınmacılar için" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bugüne kadar 25 milyar dolar harcadığını vurguladı ve "Ancak AB'den hep şunu duyuyoruz: 'Patron biziz ve bu böyle yapılacak.' Ancak böyle olmaz, bu zihniyet yanlış'' dedi.

ABD SÖZÜNÜ TUTMALI

CHP Genel Merkezi'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
∂ ABD’nin ve hatta bizzat Başkan Obama’nın Menbiç operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz.
∂ BM güvenlik konseyi kararına rağmen, Suriye'de sağlanamadı. Şu anda bir koridor var ama Halep de kuşatma altında. Rejim ve Rusya maalesef saldırılarını sürdürüyor.
∂ Suriye’de en önemli konu ve soru, siyasi dönüşüm nasıl sağlanacak? Geçiş yönetimi nasıl olacak? Mutlaka kapsayıcı olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Esad’ın kalması gitmesi konusunda değişik ülkelerin değişik tutumları var. Türkiye başından beri Esad’ın gitmesi gerektiğini söylüyor.
∂ Gülen’in iadesiyle ilgili süreci devam ettiriyoruz. Hazırladığımız belgeleri ve tutuklama taleplerini ABD Adalet Bakanlığı’na ulaştırdık. Şimdi elde edilen bilgiler belgeler deliller toplanıyor. Siyasi görüşmelerimizi devam ettiriyoruz ve ABD’den 23-24 Ağustos’ta bir heyet gelecek.

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...