ABD'ye sert mesaj: 'Terör örgütleriyle anlaşma yapmayız'

Düzenleyen:
ABD'ye sert mesaj: 'Terör örgütleriyle anlaşma yapmayız'

POLİTİKA Haberleri

Türk ordusunun YPG ile ateşkes yaptığı iddiasına karşılık Bakan Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Anlaşma yok, sonuna kadar gideceğiz” açıklamasını yaptı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Cerablus operasyonu çerçevesinde terör örgütleri DAEŞ ve PYD/YPG’ye indirdiği ağır darbeler özellikle Kürtlerin hamisi olan uluslararası çevreleri panikletti. TSK’nın PYD’ye operasyonları aralıksız sürerken ABD’den ilginç bir şekilde “Türkiye ile PYD ateşkes yaptı, çatışmalar durdu” iddiası ortaya atıldı. İddia uluslararası ajanslar tarafından da büyük ilgi ile karşılandı ve dünyaya duyuruldu. İddiaların hemen ardından ABD’nin Orta Doğu ve Orta Asya’daki kuvvetlerinin komutanı General Joseph Votel, terör örgütü PYD’nin söz verdiği gibi Fırat’ın doğusuna çekildiğini, bu sebeple Türkiye’nin operasyonları durdurduğunu öne sürdü. 

PEŞPEŞE ‘ATEŞKES’ İDDİALARI

Votel’in bu açıklamalarının doğruluğu tartışılırken ABD cephesinden bu sefer Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Votel’e atıfta bulunarak Türk ordusunun PYD’ye yönelik operasyonlarının durduğunu iddia etti. Aynı şekilde Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de ABD cephesinden gelen “ateşkes” iddialarına devam etti. Earnest, “Bu sükûnetten gayet memnunuz” diyerek, TSK ile terör örgütü PYD arasında ateşkes yapıldığında ısrar etti. ABD cephesinden gelen ateşkes iddiaları Türkiye tarafından sert tepki ile karşılandı. İlk açıklamayı yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar, ‘Türkiye’yle Kürt unsurlar arasında PYD’yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı’ gibi. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez” açıklamasında bulundu. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, “Zaman zaman ABD’li yetkililerden Türkiye ile PYD’yi aynı kefeyi koyan açıklamalar görüyoruz. Bunlar kabul edilemez. PYD ile anlaşma söz konusu değil. PYD, PKK’nın Suriye uzantısı olan bir terör örgütüdür. Türkiye’nin herhangi bir anlaşması söz konusu değildir. Biz Fırat Kalkanı ile ilgili hedeflerimizi en başta koyduk. PYD Fırat’ın doğusuna geçmediği sürece bizim için hedeftir” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...