Kurtulmuş: Alışverişimizi Türk lirası üzerinden yapmak en doğrusu

Düzenleyen:
Kurtulmuş: Alışverişimizi Türk lirası üzerinden yapmak en doğrusu

POLİTİKA Haberleri

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, dövize karşı Türk lirasının kullanımını artıran girişimleri küçümseyip, hafife alma gayretinde olanlar bulunduğunu belirterek, "Alışverişimizi Türk lirası üzerinden yapmak en doğrusudur.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti Konya İl Başkanlığını ziyaretinde, partililerle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, kentte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.  Dolara karşı Türk lirasının kullanımını artıran girişimlere ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "dolarizasyon" denilen meselenin önüne geçmenin önemli olduğunu söyledi. Bir televizyon programında dile getirdiği "Hac ve umrenin Türk lirası üzerinden yapılması" sözleri üzerine bu konuda düzenleme yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Hac ve umreyi niye döviz üzerinden konuşalım? Bunun bir anlamı yok. Oradaki hizmetler belli. Gerekli çalışmalar yapıldı. Suudi Arabistan'da oteller riyal üzerinden ödenecektir. Burada Türk Hava Yolları biletleri de belli bir seviyede dövizi durdurarak, ramazan ayına kadar hiçbir artırım yapmayacak. Dolayısıyla biz vatandaşlarımızdan Türk parası olarak hac ve umrenin ücretlerini alacağız. Bu, önemli bir gelişmedir. Hem de miktar olarak da vatandaşlarımıza bu bir yerde indirim olarak dönecek.

Ayrıca yıllardır konuşulur, başka ülkelerle yaptığımız ticarette de her ülkenin, kendi milli para biriminin kullanılması. Mesela, biz Ruslardan bir şey alacaksak onlara ruble ödeyelim, onlar bizden bir şey alacaksa Türk parası ödesinler. Böylece, dolara ihtiyaç, uluslararası piyasada da azalacak. Doların uluslararası baskı aracı olarak kullanılmasını isteyen bazı çevrelerin de imkanları kısıtlanmış olacaktır. Şimdi, yavaş yavaş duymaya başlıyoruz, bazıları bunu küçümsüyorlar, hatta hafife almaya gayret ediyorlar. Hiç merak etmesinler, milletimizin de hassasiyetle destek verdiği bir milli anlayıştır, uygulamadır, doğrudur. Biz alışverişimizi yaparken bunu, niye başka bir para birimi üzerinden yapalım? Tabii ki bunu Türk lirası üzerinden yapmak en doğrusudur."

"El Bab'ın, Münbiç'in terörden arındırılması hedefimizden vazgeçmedik"
Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin soru üzerine de Kurtulmuş, operasyonun "laf olsun" diye yapılmadığını, Türkiye'nin milli güvenliğini ilgilendiren bir gereklilik olarak hayata geçirildiğini söyledi.

Kurtulmuş, sınırın ötesinden gerek DEAŞ gerek PYD ve başka unsurların Türkiye'ye saldırıda bulunduklarını anımsatarak, şöyle konuştu: "Bu iş, Türkiye için sabredilemez, dayanılamaz bir noktaya geldi. Türkiye, kendi ulusal güvenliğini temin etmek bakımından bu operasyonu başlattı. Operasyonun hedefi de bellidir. Bu bölgede, DEAŞ başta olmak üzere hiçbir terör örgütü kalmayacak.

Bu anlamda El Bab'ın, Münbiç'in terör örgütlerinden boşaltılmasıyla ilgili hedefimizden vazgeçmiş değiliz. Türkiye buradaki 5 bin kilometrekarelik alanı terör örgütlerinden temizleyecektir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Türkiye sınırlarının hemen altında uzun bir coğrafyada bir terör grubunun tek başına hakim olduğu bir ortamın oluşmaması için Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonuna başladı."

"Meşru bir grupla operasyonu yürütüyoruz"
Türkiye'nin, Fırat Kalkanı'nda hedeflediği istikamette adım attığını dile getiren Kurtulmuş, bunu yaparken bazı yerlerde terör örgütü mensuplarının Türk unsurlarına saldırılarının olduğunu ifade etti.

Operasyon kapsamında bugün şehit olan askere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı dileyen Kurtulmuş, "Fırat Kalkanı Operasyonu, vatan savunmasının bir parçasıdır. Laf olsun diye ya da herhangi bir ülkenin toprağını işgal edelim diye yapılmış bir şey değildir. Türkiye'nin güvenliği, oradaki bölge halkının esenliği için yapılmış olan operasyondur. Biz Özgür Suriye Ordusuna orada lojistik destek veriyoruz. Meşru bir grupla operasyonu yürütüyoruz." açıklamasında bulundu. 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...