TBMM'de anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

Düzenleyen:
TBMM'de anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

POLİTİKA Haberleri

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda, 3. maddenin görüşülmesine başlandı. Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanların" milletvekili adaylığına başvuramaması da öngörülüyor.

TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri 3'üncü gününde devam ediyor. Bugünkü oturumda 3, 4 ve 5'inci maddelerin ele alınacak.

Oturum saat 14.00'te başladı. Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesinden önce CHP ve HDP'nin grup önerileri ele alındı.

Grup önerilerinin ardından anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda, 3. maddenin görüşülmesine başlandı.

3'üncü madde, milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesini öngörüyor.

Maddenin görüşülmesine başlanmadan önce Genel Kurulda, dün maddelerin sonuç tutanağına imza atıp atmama konusunda usul tartışması yaşandı.

4. VE 5. MADDE
4'üncü madde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda ve 5 yılda bir yapılmasını içeriyor.

Bugün görüşülecek son madde olan 5'inci madde ise Meclis'in görev ve yetkilerine düzenleme getiriyor. Tartışmalara yol açan madde ile bakanlar ve Bakanlar Kurulu'nu denetleme yetkisi Meclis'in elinden alınıyor.

Bu madde ile ayrıca, Bakanlar Kurulu'na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi de yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılıyor.

Genel Kurul çalışmalarının sabah saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

İLK 2 MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişikliği teklifinin dünkü görüşmeleri de sabaha kadar devam etmişti. Genel Kurulda yapılan ve 484 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada, teklifin ilk maddesi 132'ye karşı 347 oyla kabul edilmişti.

Oylamada ikisi çekimser, ikisi boş ve bir de geçersiz oy kullanılmıştı. Teklifin ikinci maddesine ise 343 kabul, 133 ret oyu verilmişti. 480 milletvekilinin katıldığı oylamada 343 kabul oyu çıkmıştı. 1 çekimser, 2 boş ve 1 de geçersiz oy çıkmıştı.

Teklifin ikinci maddesi milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyor.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...