HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Brüksel'deki görüşme AB ilişkilerinin geleceği açısından önemli'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Brüksel'deki görüşme AB ilişkilerinin geleceği açısından önemli'
Çavuşoğlu, Haber

POLİTİKA Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği (AB) liderleriyle yapacağı görüşmelerin Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından önem arz ettiğini söyledi.

Başkent Roma'da bulunan Bakan Çavuşoğlu, İtalya'daki temaslarının son ayağında mevkidaşı Angelino Alfano ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Çalışma yemeği sonrası ev sahibi Bakan Alfano ve Çavuşoğlu, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarın NATO zirvesi dolayısıyla Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile bir araya geleceklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu görüşmeler Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından önemli. AB bizim için halen stratejik hedeftir. AB süreci başladığında ben doğmamıştım. 60 yıllık bir süreç. Ben daha 60 yaşında değilim." dedi.

Türkiye'nin AB kapısında uzun süredir oyalandığını belirten Çavuşoğlu, "Artık karar vermek gerekiyor. 2005'te üyelik müzakerelerinin başlaması anlaşmasına hepsi imza attı. Farklı düşünüyorlarsa bize dürüst olmalılar. Kimsenin bizi kayırmasını istemiyoruz. Özellikle AB'nin yaklaşımı dolayısıyla AB üyelik sürecine desteği çok ciddi şekilde azaldı. Güven arttırıcı, samimi adımlar atmamız lazım. Yarınki görüşmeler önemli." diye konuştu.

AB ile ilişkilerin sadece üyelik temelinde olmadığının altını çizen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Birçok zorluklar var. Göç konusu örneğin. Geçen yıl mart ayında anlaştık. Göç yüzde 99 azaldı. Demek ki, Türkiye söz verdiğinde sözünü tutuyor. Erdoğan söz verdi mi tutar. Biz hiçbir zaman sözümüzden dönmedik. Yine terörle mücadelede Türkiye çok önemli bir ülke. Suriye meselesinde, diğer konularda." ifadelerini kullandı.

"AB politikalarını gözden geçirmeli"

Çavuşoğlu, üyeliğe destek versin vermesin AB ülkelerinin Türkiye ile iş birliğine hazır olduğunu ancak iş üyeliğe geldiğinde Türkiye ile güç paylaşılacak diye buna yanaşmadığını belirterek, "Türkiye girerse efendim Almanya-Fransa dengesi bozulacak. Bugün AB için daha önemli konular var. Burada mesele sadece Almanya ve Fransa bir daha savaşmasın meselesi değil. AB'nin küresel bir aktör olabilmesi için anlayışını ve bazı politikalarını da gözden geçirmesi lazım." dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin Batı Balkanlara da ilgisini arttırması gerektiğine işaret ederek, "Oradaki durum kırılgan. AB'nin buraya vizyoner yaklaşması lazım. Türkiye-İtalya ile arasında buraya yaklaşımda farklılık yok. Aynı düşünüyoruz. Esasen AB'den beklentimiz samimi yaklaşım. Açık ve birbirimize karşı dürüst olmaktır." sözlerine yer verdi.

"İtalyan hükümeti ne yapar?"

Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra işten uzaklaştırmalar ve açlık grevindeki kişilerin tutuklanmasıyla ilgili soru üzerine, Türkiye'nin kolay yıllardan geçmediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Biz değişik örgütlerle aynı zamanda mücadele ediyoruz. Bir de üstüne geçen 15 Temmuz'da bir darbe girişimi oldu ve 249 vatandaşımızı kaybettik. Çünkü uçaklardan bombalar atıldı, tanklar üzerinden geçildi. Meclis bombalandı. Bunların hepsi bizim kendi askerimizdi. Milletimizin vergileriyle alınan silahları, bunlar millete döndürdü. Şimdi burada İtalyan parlamentosu, senatosu bombalansa, bunu yapanların kim olduğu bilinse İtalyan hükümeti ne yapar? Doğal olarak bunlar mücadele eder."

15 Temmuz darbesini organize edenlerin arasında sivilin, askerin, akademisyenin de bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bunlardan biri hava üssünde yakalanmış, ertesi gün darbenin arkasında olan terör örgütüyle bağlantılı hakim tarafından serbest bırakılmış. Şimdi kaçak. Bu hakimde de terör örgütünün kullandığı iletişim programı çıktı. Şimdi itirafçı oldu. Öyle bir yapıyla karşı karşıyayız ki mücadele etmemiz lazım. Biz Fransa'nın 10 katı terör saldırılarına maruz kaldık. Ona rağmen OHAL'i geri getirmeyi düşünmedik. 2003'te AK Parti, Erdoğan hükümetinin ilk işlerinden biri OHAL'i kaldırmak olmuştur. Ama darbe çok farklı bir şey. Bununla mücadele etmek için tedbir almak lazım."

Çavuşoğlu, darbeye aktif şekilde katılanların tutuklandığını, bununla ilgili kararı da ne kendisinin ne de Cumhurbaşkanının verdiğini, yargının aldığını vurgulayarak, "Benim bakanlığımda kariyer memurlarından yüzde 25'i bu yapıyla bağlantılı olmaktan uzaklaştırıldı. Hangi bakan ister bunu? Bu örgütle bağlantılı hakim ve savcılar anayasaya göre karar vermiyor, o hasta kişiden gelen talimatlara göre karar veriyor. Yargının bağımsızılığı ve tarafsızlığı için bu kişilerin orada olmaması lazım. Dışarıdan bakıldığı zaman bu işler kolay gibi görünüyor ama gelin bizim milletimize sorun ne yaşadık?" ifadelerini kullandı.

OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın "terör örgütü üyeliği" gerekçesiyle tutuklanmasına da değinen Mevlüt Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Açlık grevini başlatan kişi DHKP-C terör örgütü üyesidir. DHKP-C, PKK ile birlikte terör faaliyetlerini sürdürmektedir. Terör örgütlerine kim destek veriyorsa karşılığını bulmalıdır. Bunun ifade özgürlüğüyle ilgisi yoktur. DHKP-C Marksist-Komünist bir terör örgütüdür. PKK ile aynı çizgidedir. Bundan 3,5 sene kadar önce Ankara'da ABD Büyükelçiliğine saldırmıştır. O yüzden bu kişileri de buradan masum kişiler gibi göstermek de doğru değildir. Gizlimiz, saklımız yoktur. Demokratikleşme, reform bizim önceliğimiz olmuştur. 15 senedir Türkiye'yi reforma tabi tutan sessiz devrimleri gerçekleştiren aynı hükümettir, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarıdır. Şimdi yine dönüşüm ve gelişim olacak. Terörle mücadele, demokrasi, ifade özgürlüğü, ayırmak gerekir. Biz bu konuda samimiyiz ve adımlar atmaya da devam edeceğiz."

Terörün dini, ırkı olmaz"

Çavuşoğlu, sorulması üzerine İngiltere'nin Manchester kentinde önceki gün düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili şu değerlendirme yaptı:

"Manchester saldırısı bir kez daha gösterdi ki terörün dini, ırkı olmaz. Kimi hedef aldığı önemli değil, hepsi kınanmalı ama sadece kınamak yetmez, mücadele etmek lazım. Mücadele edilirken terör örgütleri arasında ayrım yapılamaz. Aynı şekilde terör örgütüyle mücadelede hiçbir ülke tek başına başarılı olamaz. Samimi iş birliği şart. Kimi hedef alırsa alsın, nerden gelirse gelsin tüm terör örgütleriyle mücadele etmeliyiz. Çünkü terör insanlık suçudur. Terör örgütleri tüm değerleri hedef alıyor, kendileri de ideolojileri de yok edilmelidir."

İtalyan mevkidaşı Alfano'yu Suriye özelinde bölgesel gelişmelerle ilgili bilgilendirdiğini aktaran Çavuşoğlu, İran, Rusya ve Türkiye'nin Astana sürecinde garantör ülkeler olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Astana toplantısında çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili bir anlaşma ortaya çıktı. Şimdi bu anlaşmanın uygulaması için toplantılar yapıyoruz. Uygulanmadan, anlaşmanın tek başına bir anlamı yok. Bugüne kadar, ateşkesin uygulanması konusunda çok ciddi ihlaller oldu. Özellikle rejim ve rejimi destekleyenler. Şimdi bu anlaşma uygulanmazsa ki rejim buna karşı çıkıyormuş. Ama rejimin garantörü de hem İran hem Rusya. Onlar da üzerine düşeni yapmalılar. Biz muhalefet konusunda tüm zorluklara rağmen üzerimize düşeni yapıyoruz. İhlallerin rejim ve destekçileri tarafından gelmesine rağmen muhalefeti belli bir çizgide tutmak için çaba sarf ediyoruz. Samimi şekilde sarf ediyoruz. Çünkü ateşkes olmadan siyasi çözüm olmaz." 

Türkiye-İtalya ilişkileri 

İtalya ile Türkiye'nin mükemmel dostluğu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bazen sorunlar da olabilir. Sorunlar olduğu zaman, biz o sorunları çözmek için varız. Karşılıklı anlayış, saygı, dostluk olduktan sonra sorunlar da kolay çözülür. Sorunlar olduğu zaman birbirimize yardımcı olmalıyız. İtalya'da da Türkiye'de de aynı anlayış var. O sebeple sorunlar oldu mu büyümeden kolaylıkla çözebiliyoruz. Aynı şekilde sürdüreceğiz." şeklinde konuştu. 

Çavuşoğlu, iki ülkenin çok önemli iki ticari ortak olduğunu belirterek şunları aktardı: 

"Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz sürekli gelişiyor. İtalya, Türkiye'nin 3. büyük ticaret ortağı. Geçen yıl 18 milyar doları geçti. Ama biz bunu yeterli bulmuyoruz, 30 milyar dolara doğru ilerlemek istiyoruz, bu ortak hedefimiz. Aynı şekilde, çok sayıda İtalyan firmanın yatırım miktarını artırmasından da memnuniyet duyuyoruz, bu Türkiye'ye olan güvendir. Referandumdan sonra istikrar daha da pekişti, İtalyan firmalarını davet ediyoruz. Yine birçok İtalyan firması Türkiye'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği devasa projelerde yer aldı."

Mevlüt Çavuşoğlu, ilerleyen dönemde de hayata geçirecekleri önemli projelerde iş kalitelilerini takdir ettikleri İtalyan firmalarının yine bu projelerde yer almasını istediklerini vurguladı. 

Kaçak göçe karşı ortak çalışma grubu 

Bakan Çavuşoğlu, hem İtalya hem Türkiye'nin yasa dışı göç gibi zorlu sınamalardan geçtiğine işaret ederek, "Türkiye ve İtalya, bu sorunlardan çok etkilenen iki ülkedir ve bedelini de çok ödemiştir. İnsani anlayışımızı, bu insanlara yardım etmemiz gerektiğini hiçbir zaman unutmadan gereğini yapıyoruz. Bu sorunun çözümü için de iş birliği yapıyoruz. Bugün kaçakçılarla mücadele etmek için ortak bir çalışma grubu oluşturma kararı aldık." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...