HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Erdoğan net konuştu: Erken seçim israftır

Düzenleyen: /
Erdoğan net konuştu: Erken seçim israftır
Erdoğan, Erken Seçim, Haber

POLİTİKA Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim iddialarıyla ilgili noktayı koydu, 2019’u işaret etti: Biz işimize bakalım. Erken seçim yaparsak, bu israf olur.

İsmail Kapan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ’cü sanıklara giydirilmesi planlanan tek tip kıyafetler konusunda çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek “70 bin civarında kıyafet hazırlanacak. Cezaevleri falan da yapılıyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapiste hücre farklı, orada yanılmıyorsam 5-6 metrekare hücre içinde kalıyorlar. Dolayısıyla değişik yerlerde, yeni cezaevlerinin yapımı da sürüyor” dedi. Erdoğan, hazırlanan kıyafetlerin yargılama sürecinde de giyileceğini sözlerine ekledi.

Bir günlük Ürdün ziyareti sonrası uçakta gazetecilere gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şu açıklamalarda bulundu.

Amman’a hareketinizden önce terörle mücadele konusunda Türkiye’nin İran’la olası işbirliğine işaret ettiniz. Bunun çerçevesi ve derinliği ne olabilir. Rusya’dan destek, yardım alınması söz konusu mu? 

Terörle ortak mücadele, İran Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin ziyareti esnasında konuşuldu. Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerini, ayrıca oralarda İran’ın pozisyonunun ne olacağını konuşma imkânımız oldu. Bizim için Suriye’de hâlihazırda bir Afrin konusu var. Afrin, aslında PYD’nin şu anda Akdeniz’e açılma projesidir. Türkiye olarak, Suriye’nin kuzeyinde Akdeniz’e açılacak bir terör koridoruna müsaade etmeyiz. Bedeli ne olursa olsun, gereken müdahaleyi yaparız. Hatırlayın, Fırat Kalkanı Harekâtı bunun için yapılmıştır. Cerablus, Rai, o bölgede Bab’a indiğimiz zaman, 2 bin kilometre karelik bir alan. Aslında orayı tamamen buradan ayırma projesidir. Fırat kalkanı harekâtıyla bu başarılmıştır. Bu bitti mi, bitmedi. Afrin konusunda da kararlılığımız aynıdır. Ne var şimdi? İdlib var. İdlib konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor. Teferruatına girmeyeceğim. Bu olumlu gelişmelerle, olumsuz bazı hesaplar peşinde olanların oyunu da şu anda inşallah bozulmuş durumda.

Afrin’de planladığımız şey nedir?

Afrin’de Türkiye’ye müzahir olan Kürtler var, PYD ile beraber olan Kürtler de var. Aslında Kürt ifadesini kullanırken üzülüyorum. Niye? Zira bizim Kürt kardeşlerimizle herhangi bir meselemiz yok. Bizlerle beraber hareket edebilecek aşiretler var. Oralarda terörün baskın çıkma ihtimali olursa, gözümüzü karartırız. Bunun böyle bilinmesi lazım. Afrin o bakımdan çok önemli bir bölge. Bir taraftan Hatay Türkiye sınırları öbür taraftan İdlib’e geçiş... Bizim buralarda en ufak bir esnememiz söz konusu olamaz. 

PYD’ye 70 uçaksavar verildiğinden, hatta namluların Türkiye’ye çevrildiğinden söz ediliyor. Önümüzdeki günlerde ABD Savunma Bakanı gelecek... Türkiye bu gelişmeler karşısında ne yapacak? Kandil ve Sincar’da İran’la ortak operasyon mu söz konusu?

ABD’nin kuzey Suriye’ye yaptığı silah sevkiyatı 1000 TIR’ı geçti. Bunların içinde tam olarak neler var, detay bilmiyoruz. Biz Rakka operasyonunu bittikten sonra bunları tekrar geri alacağız’ diyorlar. Ama bakın, şu anda kuzey Irak’taki PKK’dan şuradan buradan bizim elimize geçen silahlarda biz ABD’yi görüyoruz, Rusya’yı görüyoruz. Yarın burada da aynı şey olacak. Bize bunları anlatmayın. ‘Siz bu tür şeyleri bizlere parasıyla vermiyorsunuz, ama bunlara bedava veriyorsunuz’ dedim. Ama onların yaptıkları yanlışlıklar, bizim de artık belli yerlerde işimizi öğrenmeye başlamamıza vesile oldu. Neticede hakikaten bizi iş sahibi, bilgi sahibi yaptılar. Ürün noktasında da üretme kabiliyetine kavuşmamızı sağladılar.

Bir de operasyon ihtimali var mı diye sormuştuk?

Şu anda PJAK olayı İran’ı rahatsız ediyor. Her ne kadar İran’la uyum noktasında bazı sıkıntılar olsa da, şu anda onlar da bir dayanışma içerisinde, ‘Teröre karşı mücadeleyi beraber verelim’ diyorlar. Bu Kandil’de de olur, Sincar’da da olur. Sincan’da derken Haşdi Şabi’yi ima ediyorlar. Görüşmeler sürüyor, gelişmeler doğrultusunda gerekli değerlendirmeleri yaparız.

Başta Almanya olmak üzere Batı’da Türkiye’ye yönelik son derece ağır saldırılar var. Hedef de aslında sizsiniz. Ne oluyor, neden Batı bu şekilde Türkiye’ye yükleniyor?

Demek ki biz sırat-ı müstakim üzereyiz. Bu fakire bu kadar saldırıyorlarsa, demek ki iyi şeyler yapıyoruz. Bizler iyi şeyler yaparak inşallah iyi neticeler alacağız. Almanya’da seçime kadar bu şekilde giderler. Seçimden sonra ya Türkiye ile yine güzel işler yapmanın yolunu ararlar ya da 2019’u beklemeye koyulurlar...

Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumu yaklaşıyor, Barzani geri adım işareti vermiyor. Türkiye ne yapacak?

Görüşmeler var. Ben MİT Müsteşarımı gönderdim. Hem Bağdat’a, hem Erbil’e gitti, görüşmeler yaptı. Mevlût Bey çarşamba günü gidiyor, Bağdat’a, ardından Erbil’e geçecek. Referandum, Irak’ı bölmek demektir. Nitekim o tür bir referandumu, dünyada birçok gelişmiş ülke doğru bulmuyor. Dolayısıyla o tür bir adım atılması, yalnızlığa adım atmak demektir.

Orada bir pazarlık olduğu anlaşılıyor. Sizce Barzani neyin pazarlığını yapıyor?

Eğer dediğiniz gibiyse, pazarlığın kiminle yapıldığı da önemli. Bunu Talabani ile yaptılarsa, o da ayrı bir sıkıntı. Mesela Goran ne diyor? ‘Ben kabul etmiyorum’ diyor. Şimdi Talabani ile ilgili de böyle bir şey ise, o da bu işi bitirmez.

Almanya Gümrük Birliği konusunda AB’yi baskı altına aldı. Geri kabul anlaşmasını yeniden gözden geçirecek misiniz?

Bunlar farklı şeyler. Gümrük Birliği noktasında bizim kaybedeceğimiz bir şey yok. Geri kabul konusunda biz üzerimize düşeni yaptık, ama AB taahhütlerini yerine getirmedi. AB, vize serbestisi konusundaki sözünü hâlâ tutmadı. Dolayısıyla şu anda onların adım atması lazım. Diğer yandan mülteciler konusunda vadettikleri ödemeyi de hâlen tamamlamış değiller. Ama önemli değil. Önemli olan, Türkiye’nin dimdik ayakta sağlam durmayı başarmasıdır. Kılıçdaroğlu gibi durmamak lazım; onlar zaten Türkiye’nin aleyhine çalışıyor, onların kimlerle ortak hareket ettiği belli. 

Atatürk’ün partisi CHP’nin başında, Atatürk’ün koltuğunda oturuyor...

Doğru bir tanımlama değil. Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’dan aldığı koltukta oturuyor.

Cumhurbaşkanlığındaki mesainizin yanı sıra Genel Başkan şapkanızla da yoğun mesai içindesiniz. Yenilenme hareketi nasıl?

Şu anda bütün belde kongrelerini bitirdik. Atamalarımızı yaptık. İlçelerde bazı yenilemeler, alıp vermeler bunların üzerinde çalışıyoruz

Çalışmaların gidişatı nasıl? Sizi tatmin edecek düzeyde gidiyor mu her şey?

2019 seçimlerinde göreceğiz. An itibarıyla peşrev çekiyoruz. Hazırlık safhasındayız. Arkadaşlarıma hep söylüyorum: Yalan yanlışa, suistimallere, yolsuzluklara, şunlara bunlara karışmış kişiler asla olmayacak. Bunları bulup ayıklayacaksınız. Parti içinde heyecan var. Denizli’ye gittim bu heyecanı gördüm. Antalya’da, gittiğim yerlerde bu heyecanı gördüm.

Acaba bir erken seçim mi olacak? AK Parti erken seçim için start mı verdi diye konuşanlar da var. Ne dersiniz?

İşimize bakalım. Erken seçim yaparsak, bu israf olur. Erken seçim israf olur. İşimize bakmamız lazım.

Katar ve Körfez ülkeleri arasında gerilim devam ediyor ama bir yumuşama da var. Gayretler ne aşamada?

Görüşmelerimiz devam ediyor. Çarşamba günü Katar’ın savunma bakanı geliyor. Onlarla, taraflarla temaslarımızı sürdüreceğiz. Başka ülkelerin de bu konuda gayretleri var.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...