HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Artık daha hızlı karar alınacak

Düzenleyen: /
Artık daha hızlı  karar alınacak
Seçim, Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Haber

POLİTİKA Haberleri

Yeni yönetim modeli; yalın, makamların azaldığı, insan kaynağının gelişmesine imkân sağlayan, karar alma süreçlerini hızlandıran bir yapı ortaya koyuyor. Bakanlık sayısı 26’dan 16’ya indirilecek, yetki karmaşasının önüne geçilecek. Hükûmet, hızlı, modern ve birlikte yönetim modeli ile daha şeffaf bir yapıya kavuşacak.

Meclis’e ve millete karşı sorumlu olacak
∂ Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile oluşturulacak 9 kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek.
∂ Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı Finans, İnsan Kaynakları, Dijital Dönüşüm ve Yatırım ofisleri adında 4 ofis kurulacak.
∂ Kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkarken,  Meclis’in bilgi edinme ve denetim yolları korunacak.
∂ Eski sitemde var olan TBMM üye tam sayısının yarısının katılımıyla başbakan ve bakanları düşürmek için gensoru verme hakkı da tarihe karışacak. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında gensoru verilemeyecek.
∂ Cumhurbaşkanı Meclis’e ve millete karşı sorumlu olacak.  Cumhurbaşkanı Hükûmet Sistemine geçilmesi ile beraber cumhurbaşkanının ‘sorumsuzluğu’ ortadan kalkerken, ‘yetkili ama sorumsuz’ olmaktan da çıkacak. Yeni sistemle cumhurbaşkanı hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabilecek. Ayrıca hakkında soruşturma açılan cumhurbaşkanı erken seçim kararı da alamayacak.
∂ Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarabilecek. Cumhurbaşkanın yemin edip göreve başlaması ile birlikte, arka arkaya yayınlanacak kararnamelerle kamuda büyük bir dönüşüm başlayacak.  
∂ Yeni sitemle birlikte Türkiye’de sıkıyönetim uygulaması tarih oluyor. Eski sitemde Bakanlar Kurulu yetkisinde olan OHAL ilanı, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığına verilecek.
∂ Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminde; Cumhurbaşkanı, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilecek.
∂ Şu anda başbakan yardımcılıklarına bağlı olan TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlar Dışişleri Bakanlığı bünyesine alınacak.

İnsan kaynakları envanteri yapılacak

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...