Kararnameler 3 ay içinde Meclis’te görüşülecek

Kararnameler 3 ay içinde Meclis’te görüşülecek

POLİTİKA Haberleri

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Anayasa'da yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacıyla Meclis İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sundu. Teklifte dikkat çeken maddeler şöyle:

∂ Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, atandıkları tarihten sonra yapılan ilk birleşimde and içecek.
∂ Başkanlık Divanının üye sayısı Başkan hariç tutularak belirlenecek.
∂ Görevde bulunan veya ayrılmış olan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleri ile ilgili suç işledikleri iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Meclis soruşturması açılması istenebilecek.
∂ Bütçe kanun tekliflerinin görüşüldüğü Genel Kurul oturumlarına yürütme temsilcisi veya temsilcileri görüş bildirmek üzere katılacak.
∂ Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, 3 ay içinde TBMM'de öncelikle görüşülecek ve karara bağlanacak. 3 ay içinde görüşülüp karara bağlanamayan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri kendiliğinden yürürlükten kalkacak.
∂ Meclis, Cumhurbaşkanının talebiyle her defasında 4 ayı geçmemek üzere olağanüstü hal süresini uzatabilecek.
∂ "Güvenoyu", "gensoru" ve "sözlü soru" gibi araçlar içtüzükten ayıklandı. "Yazılı soru", "genel görüşme" ve "Meclis araştırması" mekanizmaları yeniden tanımlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...