Adaylara akraba yasağı

Adaylara akraba yasağı

POLİTİKA Haberleri

“Birinci veya ikinci derece akrabalardan, biri başkanlığa biri belediye meclisi veya il genel meclisi üyeliğine aday gösterilmeyecek”

Yücel KAYAOĞLU

AK Parti’de yerel seçimlere hazırlık kapsamında hazırlıklar sürerken, 3 dönemi dolduran mevcut belediye başkanlarının durumu da masaya yatırılacak. AK Parti kurmaylarına göre, bu durumdaki 80 civarındaki başkandan yeniden aday gösterileceklerin sayısı 10’u geçmeyecek.
AK Parti’de Mart 2019’da yapılacak mahallî seçimlerde aday olacakların başvurularının kasımın ilk haftasından itibaren alınması öngörülüyor. Önümüzdeki hafta önce MYK’nın ardından da MKYK’nın toplanması ve adaylık süreci ile ilgili takvimin netleştirileceği belirtildi. AK Parti yönetimi bir yandan da yerel seçimler için açıklayacağı manifesto hazırlıklarını sürdürüyor. 1994 yılında Erdoğan’ın İstanbul büyükşehir belediye başkanlığında ortaya koyduğu ruhu, bu seçimlere de taşıyacaklarını belirten AK Parti kaynakları, manifestonun ‘Hesap verebilir, şeffaf, istişareye dayalı, ekip ruhu ve kolektif çalışmayı’ öne çıkaran ilkelerden oluşacağını dile getirdi. AK Parti kurmayları “Başkanların anayasaları olacak ve uymakla zorunlu olacakları kurallar olacak. Biz bunları tek tek vatandaşa sorarak belirledik. Vatandaş, ilini veya ilçesini yöneten başkanların saydam ve şeffaf olmasını, lüks ve şatafattan uzak durmasını, 1994 ruhunu görmek istediğini, yani Erdoğan belediyeciliğini görmek istiyor. Tüm bunlar dikkat alınıyor. Belirleyeceğimiz etik kurallar bir anlamda başkanların anayasaları olacak” değerlendirmesini yaptı.
AK Parti’de bu mahallî seçimlerde ‘akraba yasağının’ da kesin kurallarla uygulanacağı belirtiliyor. AK Parti kurmayları “Birinci veya ikinci derece akrabalardan, biri başkanlığa biri belediye meclisi veya il genel meclisi üyeliğine aday gösterilmeyecek” değerlendirmesini yaptı. Ayrıca, AK Parti’den seçilen başkanlar, belediye ile doğrudan ilişkili olan bir mesleklerini sürdüremeyecekler. Mesela seçim öncesi müteahhitlik yapıyorsa seçimden sonra bu işini bırakacak ve yakın çevresinin de belediye ile ilişkisi olmayacak.

Üç dönemlik başkanların gözü Cumhurbaşkanı’nda
Üç dönemini dolduran 80 civarındaki mevcut belediye başkanının gözü ise parti yönetiminin vereceği ‘istisna’ kararında olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üç dönem kaidesinin uygulanacağını, ancak az sayıda istisna olacağını söylediği belirtiliyor. AK Parti kurmaylarına göre, vatandaşın zaten büyük bir değişim talebi varken, üç dönemlik başkanlardan yeniden aday gösterileceklerin sayısı onu geçmeyecek. Kocaeli, Bolu, İstanbul’da Kâğıthane, Ümraniye, Beykoz, Zeytinburnu, Güngören, Bahçelievler, Beyoğlu ve Ankara’da Altındağ, Kahramankazan üç dönemlikler arasında.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...