Adaylık için istifa süreci başlıyor

Adaylık için istifa süreci başlıyor

POLİTİKA Haberleri

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler için takvim 1 Ocak 2019’da başlayacak...

YÜCEL KAYAOĞLU

Yerel seçimlerde aday olacak kamu görevlileri 1 Aralık 2018 tarihine kadar bulundukları görevden istifa edecek. YSK’nın Resmî Gazete’de yayınlanan karara göre, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler için takvim 1 Ocak 2019’da başlayacak. YSK’nın kararına göre, yerel seçimlerde aday olabilmek için kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, TSK mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor. Milletvekillerinden, belediye başkanlığına aday olacaklar için ise istifa zorunluluğu bulunmuyor. Yerel seçimlerde aday olan milletvekilleri seçilemediği takdirde, yeniden bu görevlerini sürdürebiliyor. Başkan seçilmeleri durumunda ise milletvekilleri düşüyor. Muhtarlar, mevcut belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin de, belediye başkanlığına aday olmaları durumunda, bu görevlerinden istifa etmeleri gerekmiyor.

GERİ DÖNEMEYECEKLER
Adaylık için istifa edip, aday olamayan veya seçilemeyen oda başkanları, yüksek yargı organlarının üyeleri, TSK personeli ve partilerin il-ilçe yöneticileri ise eski görevlerine dönemeyecek.

BİR YIL KURALINA TAKILDI
Öte yandan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının yöneticilerinin yeniden göreve dönemeyecek olmaları uzun süredir eleştiri konusu olmuştu. Bu tip kuruluşların temsilcilerinin de kamu görevlileri gibi, seçilememeleri durumunda, eski görevlerine dönebilmeleri konusunda talepler vardı. Edinilen bilgilere göre AK Parti yönetimi, bu talepleri dikkate alarak bir düzenleme yapmak istedi. Ancak, Anayasada yer alan ‘Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, seçimlere bir yıldan az süre kalmışsa, uygulanamayacağı’ kuralı nedeniyle bu düzenleme yapılamadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...