Mukaddes şehrin her köşesinde bir hatıra...

A -
A +
Mescid-i Aksâ'nın batı duvarı, Beyt-i Makdis'in ayakta kalan tek yapısıdır. Ağlama Duvarı olarak da bilinir ve önünde Yahudilerin sallanarak dua ettikleri eksantrik bir mekândır. 

Ürdün'e ait iken, 1967 savaşı ile İsrail'in eline geçen Eski Kudüs, Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı surlar içindedir. Çok sayıda kapısı vardır. Sur önündeki cadde, bunun ismiyle anılıyor. 4 asır Osmanlı idaresinde yaşayan şehir, Müslüman, Hristiyan, Ermeni ve Yahudi mahallelerine ayrılmıştır. İlk üçü, artık neredeyse dükkân ve mabedlerden ibarettir. Dükkânların üstünde, küçük, köhne evler vardır.Mescid-i Aksa, şehrin güneydoğu ucundadır. Burası İslâmiyetin müstesna kıymet verdiği üç mescidden birisidir. Hazret-i Peygamber, Mirac gecesi burada tecessüm eden peygamberlerle namaz kılmış ve göklere yükselmiştir. Burası Müslümanların elindedir. Hükümet, emniyet sebebiyle yalnızca Müslümanların girmesine izin veriyor. Avlu kapısında, Müslüman olduğunuzu ispatlamadan içeri giremezsiniz. 

Eskiden Hazret-i Süleyman'ın yaptırdığı ve Romalıların yıktığı Beyt-i Makdis'in yer aldığı büyük bir avlu düşünün. Her köşesinde medrese, çeşme, sebil, bahçe ve ağaçlar bulunur. Tam ortasında, Hazret-i İbrahim'in oğlunu kurban etmeye davrandığı büyük bir kaya (sahra) vardır. Hazret-i Muhammed'in nerede namaz kıldığı tam belli değil ama göklere bu kayanın üzerinden yükselmiştir. Kaya üzerinde ayak izi hâlâ duruyor. Taşın altı oyuk olduğu için, havada durduğuna inanılmış ve Hacer-i Muallak (Askıda Taş) adı verilmiş. Üzerinde Emevî halifesi Abdülmelik'in yaptırdığı altın kubbeli ihtişamlı âbide yükseliyor. Buna Kubbet'üs Sahra denir. İçinde namaz da kılınabilir. Bunun güneyinde Halife Velid'in yaptırdığı Mescid-i Aksâ, bir câmidir. Yanlış olarak Ömer Câmii diye bilinir. Mescid-i Aksâ'nın batı duvarı, Beyt-i Makdisin ayakta kalan tek yapısıdır. Ağlama Duvarı diye bilinir ve önünde Yahudilerin sallanarak dua ettikleri eksantrik bir mekândır. Bunun altında eski Kudüs ve mabedin duvar kalıntılarının bulunduğu mahzenlere iniliyor. Bazılarının, Mescid-i Aksâ'yı yıkmak için tezgâhlandığını düşündüğü bu kazılar, aslında Osmanlılar zamanında başlamış ve Mescid-i Aksa'nın değil, eski şehrin batı mahallesi altına uzanıyor. Kudüs'ün her yerinde Hazret-i İsa'dan izler vardır. Şimdi çarşının içindeki Via Dolorosa (Elemler Yolu), Hristiyan inancına göre, Hazret-i İsa'nın tevkif edilip, çarmıha gerilmek üzere sırtında haç ile yürütüldüğü yoldur. Durakladığı, sendelediği, eliyle duvara değdiği, annesi ile göz göze geldiği her yerde bir durak ve kilise vardır. Dünyanın her yerinden Hristiyanlar, sırtlarında sembolik haçlarla bu yolda yürüyüp kendilerince "hacı" olmaya çalışır. Hazret-i İsa'nın göğe yükseldiğine inanılan yerde, ilk İsevîlerden Bizans İmparatoriçesi Helena'nın yaptırdığı Kıyamet Kilisesi, dünyanın en eski kiliselerindendir. İçinde Hazret-i İsa'nın teneşir ve mezarı olduğuna inanılan mekânlar var. Hazret-i Ömer Kudüs'ü fethettiğinde, bir yerde namaz kılmak istedi. Kıyamet Kilisesi'ni gösterdiler. "Ben orada namaz kılarsam, sonra câmiye çevirirler" dedi ve yakınında bir yerde namazını kıldı. Ne ince düşünce! Ne büyük müsamaha! Şimdi burada Ömer Câmii yükseliyor.

YARIN: 3 PEYGAMBER BİR ARADA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.