Ağustos, zaferler ayımızdır

A -
A +

En azından bir asırdır ağustos hasretindeyiz.
*
Sıcak bir yaz; sıcak yazın hararetini düşüren ramazanın mânevî iklimi, Irak ve Suriye'de dinmeyen kan ve İsrail'in Filistin'e şu mübarek ayda bile hukuku çiğneyerek, şüpheliyi peşinen mahkum edip katliam yapması...
AK Parti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bu ortamda Cumhurbaşkanı adayı gösterdi. Bundan böyle ağustos sonuna kadar Türkiye'nin en ağırlıklı gündemi Cumhurbaşkanı seçimi olacaktır.
Haraketli bir temmuz ve ondan da hareketli bir ağustos yaşayacağız. 2013'ün ilk yarısı ve 2014, MİT başkanını tutuklama teşebbüsü, Gezi isyanı, yargı darbesi, pararlel yapılanma, Okmeydanı gibi sebeplerle hızımızın kesildiği, kayıpların büyüdüğü  zaman dilimleri oldu. Şimdi 2014 Ağustosundan itibaren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Hükümet yenilenmesi yaşayacağız. Türkiye, 2015'e taze kan ve taze kuvvetle girecektir. Ağustos, bizim zaferler ve o zaferlerin getirdiği müjdeler ayıdır. Bu defa da öyle olacağı görünmekte. En az yüz yıldır ağustos hasretindeyiz..
Bilindiği  gibi Cumhurbaşkanlığı için 3 aday var:
Üç adaydan seçilme şansı en yüksek olanı Recep Tayyip Erdoğan. Seçilmesine kesin gözüyle bakılmakta. İhtilaf ilk turda yani 10 Ağustosta mı,  24 Ağustostaki ikinci turda mı seçilip seçilmeyeceğindedir. Bu tahminde de ilk tur  kuvvet kazanmakta...
HDP adayı üzerinde durmayacağız. Orada takdire şayan olan siyasetten, kendi içlerinden bir ismin aday gösterilmesidir. CHP ve MHP'nin yapamadığını HDP yapabildi. Fakat Selahattin Demirtaş'ın Çankaya'ya çıkma şansı yok. BDP bir anlamda HDP'ye dönüşmekle henüz bölge partisi olmaktan çıkıp Türkiye partisi olamadı. İleriki yıllarda bu kucaklayıcılık başarılabilir, AK Parti'nin yaptığı  tekrarlanır, bugünkü bazı hatalar terk edilir, bazı kötü izler de silinirse  o zaman şans yükselir.
1 Temmuz 2014 Günü Ak Partinin genel başkanları ve Başbakan Erdoğan'ı aday gösterme merasimi hakikaten tam profesyonelceydi. Vatandaş görmüyor mu? Bir tarafta 311 vekilin firesiz şekilde genel başkanlarını aday göstermesi, bu aday gösterme merasimindeki ihtişam ve adayın bir saati aşkın şekilde milletin gönül diliyle, konuşup onlarla aynı ruh ikliminde buluşması, bu merasim ve yapılan konuşmanın Türkiye ve dünyada gündem olması, diğer tarafta ise çatı adayın elinde çelenkle kabirler arasındaki vaziyeti, CHP'nin bir kanadının isyan içinde olması.
Ekmel İhsanoğlu'nun Tayyip Erdoğan karşısında varlık göstermesi imkân ve ihtimal dışıdır. Zaten CHP'deki baş kaldırmanın  nereye varacağı da belli değil. Çatı aday, her ân yarıştan feragat edebilir. Bunu hiç sürpriz görmemeli.
Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustosta ilk turda Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali yüzde 90'nın üzerindedir. İki gelişme mümkün. Ya çatı aday, çökme  korkusuyla peşinen yarışı terk eder  veya CHP ve MHP bu yanlışı bir itibar meselesi sayarak var güçleriyle destek olurlar. Fakat her halü kârda ister ilk ve isterse ikinci turda olsun Erdoğan seçilecek görünmekte. Bu her iki ihtimalde de CHP ve MHP için ciddi sancılar kaçınılmazdır. Genel başkanlar sorgulanabilir, olağanüstü kongreler yaşanabilir.
Ve Türkiye 2015'e sadece Cumhurbaşkanı, Başbakan, Hükümet olarak değil muhalefet liderleri de değişmiş olarak girebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.