Amasya’nın Merzifon ilçesinde aktarlık yapan Adnan Yıldırım, Osmanlı arşivlerinden edindiği 5 asırlık tarifle, çeşitli baharatlardan “demirhindi şerbeti” yapıyor. Altı kuşaktır aktarlıkla uğraşan bir ailenin ferdi olan Yıldırım, işini daha ilmi yapabilmek için de ABD’deki bir üniversitede bitkiler hakkında master yapıyor. Demirhindi şerbetinin günümüze kadar gelen bir Osmanlı içeceği olduğunu söyleyen Yıldırım, şerbetin orijinal tarifine ulaşmak için Amasya Yazma Eserler Kütüphanesindeki kaynaklara müracaat ettiklerini anlattı. Şerbetin orijinal tarifinde 40 çeşit baharat bulunduğunu kaydeden Yıldırım, “Tarif Fatih Sultan Mehmed dönemine dayanıyor ve Farsça yazılmış. Biz bu tarifi Türkçeye çevirttik ve içindeki 40 çeşit baharatı Osmanlıca isimleriyle karşılaştırarak tespit ettik. Bu şerbet 568 yıl önce ordugâh kurulduğu zaman, kazanlarda kaynatılıp askerlere tas tas içirilen bir şerbet tarifi. Demirhindi şerbeti Osmanlı askerlerine güç versin ve susuzluklarını gidersin diye içirilirmiş” dedi. AA