Dinî Lügat - Harâm

Düzenleyen:
Dinî Lügat - Harâm

Ramazan 2016 Haberleri

Arapça ‘yasak’ manasına gelen haram kelimesi, İslamiyet’te Allahü teâlânın Kur’ân-ı kerîmde ‘yapmayınız’ diye açıkça men ettiği şeyleri ifade etmede kullanılır.

Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki: “De ki, Rabbim; bütün fuhşiyâtı (küfür ve nifakı) açığını ve gizlisini, her türlü günâhı, haksız isyânı ve Allahü teâlâya hiçbir zaman bir burhan indirmediği herhangi bir şeyi ortak koşmanızı ve bilmediğiniz şeyleri Allahü teâlâya isnâd etmenizi, harâm etti.” (A’râf sûresi: 33)
“Bir zerrecik bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir.” (Hadîs-i şerîf- R. Nasıhin)
“Harâmlardan sakınmak, akıllıların şânından, şereflilerin tabiatındandır.” (Hazret-i Ali) 
“Harâmdan bir altını sâhibine vermek, yüz altın sadaka vermekten fazîletlidir, iyidir.” (İmâm-ı Rabbânî hazretleri)
Dünyâda harâm işleyen kimse, âhirette ondan mahrûm kalır. Burada helâl şeyleri kullananlar, orada o şeylerin hakîkatine kavuşur. Meselâ, bir erkek dünyâda harâm olan ipeği giyerse, âhirette ipek giymekten mahrûm edilir. İpek ise, Cennet elbisesidir. O hâlde, bu günâhtan temizlenmedikçe, Cennet’e girilemez demektir. Cennet’e giremeyen de Cehennem’e gider. Çünkü, âhirette, bu ikisinden başka yer yoktur. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)

 

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...