Hüseyin Hilmi Efendi kâmil bir insandı

Düzenleyen:
Hüseyin Hilmi Efendi kâmil bir insandı

Ramazan 2016 Haberleri

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, “Sevgili Peygamberimizin izinde tam giden bir Müslümanın nasıl olması gerektiğini, H.Hilmi Efendi’nin zâtında, müşahhas olarak gördüm” diye konuştu.

Son devrin büyük İslam âlimlerinden Hüseyin Hilmi Işık Efendi, Esenler Belediyesi’nin düzenlediği ‘Anadolu’yu Mayalayanlar’ programı çerçevesinde önceki akşam yâd edildi. Prof. Dr. Ramazan Ayvallı ve Dr. Faruk Koca’nın konuşmacı olarak katıldığı İstanbul Esenler Dörtyol Meydanı’ndaki konferansta, Hüseyin Hilmi Efendi’nin hayatı ve hizmetleri anlatıldı. Programın açılışını Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu yaptı. Gençliğimiz sahte kahramanların karanlığından kurtulup, hakiki kahramanların aydınlığına ulaşması için bu faaliyetleri tertiplediklerini söyleyen Göksu, “Hüseyin Hilmi Işık’ın ismi işitince benim aklıma üç şey geliyor: Tarih şuuru, vefa ve istikamet... Bu mübarek zat eserlerinde, “Biz bu topraklarda sıratı müstakim üzere varsak ve sünnet-i  seniyye üzere bulunuyorsak bunu Osmanlıya borçluyuz” buyuruyor. Kendi üstadı Abdulhakim Arvasi hazretlerine bağlılığı, geçmişe olan irtibatın ne olması gerektiğini bize öğretiyor. Bu insanlar yaşadığımız cemiyeti ortaya çıkarabilmek için ömürlerini verdiler. Bize düşense ömürlerini milletine adayan bu kahramanlara hiç olmazsa meydanlarda vefa göstermektir. Bu meydanlarda gönül sultanlarını misafir etmekle şehrimizin bereketlendiriyoruz” dedi. 

EFENDİMİZİN İZİNDE
Hüseyin Hilmi Efendi’yi anlatan Prof. Dr. Ramazan Ayvallı ise şöyle konuştu: “Paratoner yıldırımı nasıl çekiyorsa, Allahü teâlâ’nın sevdiği büyüklerden bahsetmek de rahmeti ilahiyi çekmektedir. Bu gelen rahmeti ilahi sadece Esenler’e değil tüm İstanbul’a kâfidir. Merhum Hocamız derslerinde muvaffakiyeti ve zekasının keskinliği ile tüm hocalarının dikkatini çekmiş. Kendileri 3 fakülte mezunudur diyebiliriz. Türkiye’nin ilk Kimya yüksek mühendisi ayrıca eczacı ve harbiye mezunudur. Bursa Işıklar Askeri Lisesi, Kuleli Askeri Lisesi, Erzincan Askeri Lisesi gibi mekteplerde binlerce talebe yetiştirdiği gibi İstanbul’daki imam hatip liselerinde vazife yapmıştır. 1969’lı yıllarda rahmetli Prof. Dr. Orhan Karmış hocamızdan bu zatın hayatına dair bilgileri dinlerdim. 1970 yılında Ankara’daki Hacı Bayramı Veli Camii avlusunda bizzat kendisi ile tanışıp, musafaha etmekle şereflendim. Bu zatla yarım asırlık birlikteliğim içerisinde, Sevgili Peygamberimizin izinde tam giden bir Müslümanın nasıl olması gerektiğini, müşahhas ve mücessem olarak gördüm. İmanı dosdoğru, ibadeti tam tekmil ve ahlakı gayet mazbut bir kamil insandı. Bir yere gidip gelirken, kahvede oturan adamları görünce teessüfle, ‘Eğer parayla zaman satın almak mümkün olsaydı şu adamların zamanlarını alır, çalışırdım’ buyururdu. Okumaktan, yazmaktan ve çalışmaktan uzak durmak, ona göre, insanın yaratılış sırrına ters düşerdi. Nasıl muvaffak oldunuz diye soranlara: ‘Helekel müsevvifun yani sonra yaparım diyenler helak oldu hadisi şerifine uyarak bugünün işini yarına bırakmadım ve kendi işimi kendim gördüm, yapamadığım işi bir başkasına havale ettiğim zaman neticesini takip ettim” cevabını verirdi.” Etkinliğin bir diğer konuşmacısı Dr. Faruk Koca ise, “Merhum hocamız Hüseyin Hilmi Işık, zamanı yerli yerinde ve en iyi şekilde kullanırdı. Her işini muayyen bir zamanda yapardı. Vakit hususunda verilen sözlere de riayet eder, başkalarının da hassasiyet göstermesini isterdi. Hanımlara gerekli ihtimamı gösterin onlara kıymet verin dünya işlerinde onları hiç kırmayın buyururlardı” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...