Bugün Hicrî-Kamerî 1436 yılı başlıyor

A -
A +
Hicrî senede aylar, bâzan 29 gün ve bâzan 30 gün çeker. İslâm âleminde, Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir.

Hicrî sene de mîlâdî ve rûmî târihler gibi, 12 ay esâsına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Hicrî-kamerî ayların adları şunlardır: Muharrem el-harâm, Safer el-hayr, Rebîu'l-evvel, Rebîu'l-âhir, Cemâzi'l-evvel, Cemâzi'l-âhir, Recebü'l-ferd, Şa'bânü'l-muazzam, Ramazânü'l-mübârek, Şevvâl eş-şerîf, Zil-ka'de, Zil-hicce.
Araplar, İbrâhîm aleyhisselâmdan beri Arabî ayları kullanmışlardır. İslâmiyetten önce, Fîl Vak'asını başlangıç kabûl etmişler ve seneleri buna göre saymaya başlamışlardı. Hicretle berâber başlangıç değişmiş ve her senedeki en mühim hâdisenin ismi ile anılmaya başlamıştı (izin yılı, emir yılı, zelzele yılı, vedâ yılı... gibi.) Fakat bu şekildeki tatbîkât, bâzı târih karışıklıklarına sebeb olduğu için, 2. Halîfe Hazret-i Ömer zamânında [hicretin on yedinci yılında] alınan bir karârla, hicretin olduğu sene birinci sene olmak ve o senenin Muharrem ayı başlangıç kabûl edilmek sûretiyle, bu târih tesbît edilmiştir. İşte hicrî-kamerî târih bu târihtir.
Hicrî senede aylar, bâzan 29 gün ve bâzan 30 gün çeker. İslâm âleminde, Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Eskiden Müslümânlar, bu kendi yılbaşı gece ve günlerinde birbirlerini ziyâret ve musâfeha eder, tebrîkte bulunur ve hediyeler verirlerdi. Yılbaşını dergi ve gazete ilânlarıyla kutlarlardı. O gün, Müslümânlar için âdetâ bayram sayılırdı. O gün de, bayram gibi temiz giyinip fakîrlere sadaka verirlerdi. Ziyâretlerde ve gönderilen tebrîklerde yeni yılın, birbirlerine ve bütün insanlara hayırlı ve bereketli olması için duâ ederler; büyükleri, âlimleri, akrabâyı evlerinde ziyâret edip duâlarını alırlardı.
Osmânlı Devleti'nde devâmlı kullanılan hicrî sene, Cumhûriyet döneminde bir kânûnla kaldırılarak, yerine Avrupalıların kullandıkları mîlâdî sene kabûl edilmiştir.
***
Kur'ân-ı kerîmde Fecr sûresinin başında, "Fecre, on geceye... yemîn olsun" buyuruluyor. On gece hangi gecelerdir? İki hadîs-i şerîf meâli şöyledir:
"Fecr suresindeki on gün, kurbân ayının [Zilhiccenin] ilk on günüdür." [Hâkim]
"Allah indinde, Zilhiccenin ilk on günündeki amellerden daha kıymetlisi yoktur." [Tirmizî]
İbn-i Abbâs hazretlerine göre, yemîn edilen on geceden murât, Zilhiccenin ilk on gecesidir. O günler, hac amelleriyle iştigâl günleridir. [Hâzin Tefsîri]
Bu on gece, Zilhicce ayının ilk on gecesidir. [Beydâvî ve Celâleyn Tefsîrleri]
On geceden murâd, ramazânın son on gecesi veya Muharrem'in ilk on gününün geceleridir. [Medârik Tefsîri]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.