Aşûre gecesi ve gününün fazîleti

A -
A +
Kıymetli geceleri ihyâ etmeli; yani kazâ namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, sadaka vermeli, Müslümânları sevindirmeli, bunların sevâblarını ölülere de göndermelidir.
Cuma, Bayram ve Kandil geceleri ve günleri, Müslümânların mübârek gece ve günlerindendir. Bu mübârek gece ve günlere kıymet veren Allahü teâlâdır. Bazı gece ve günleri kıymetli yaratan Allahü teâlâya, "bu gece ve günleri, diğer gece ve günlerden niye ayırt etti" denemez. Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı gece ve günlere kıymet vermiş, bu gece ve günlerdeki, duâ ve tevbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için bu gece ve günleri sebep kılmıştır.Bu geceleri ihyâ etmeli, yani kazâ namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, ilim öğrenmeli, duâ ve tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümânları sevindirmeli, bunların sevâblarını ölülere de göndermelidir.Aşûre günü yapılacak işleri bildiren birçok hadîs-i şerîf vardır; makâlemizin hacmi müsâid olmadığından onları zikredemiyeceğiz, ama hiç olmazsa yapılacak işlere dâir maddeleri zikredelim:1- Gusletmelidir. 2- Çok selâm vermelidir. 3- İlim meclislerinde bulunmalıdır. 4- Çoluk-çocuğunu ve yetîmleri sevindirmelidir. Hadîs-i şerîflerde: "Aşûre günü, âile efrâdının nafakasını geniş tutanın, bütün sene nafakası geniş olur" (Beyhekî) ve "Aşûre günü bir yetîmin başını okşayan kimseyi, Allahü teâlâ, yetîmin saçının her kılı için Cennette bir derece yükseltir" buyuruldu. 5- Sıla-i rahim yapmalıdır. Yani  akrabâyı ziyâret edip, hediyelerle veya çeşitli yardımlarla gönüllerini almalıdır. 6- Sadaka vermek sünnettir, ibâdettir. Hadîs-i şerîfte, "Aşûre günü zerre kadar sadaka veren kimseye, Allahü teâlâ Uhud dağı kadar sevâb verir" buyuruldu... 7- Aşûre günü oruç tutmak sünnettir. Medîne'de Aşûre günü oruç tutan Peygamber Efendimiz, Yahûdîlerin de oruç tuttuklarını gördü. Onlara, "Niye oruç tutuyorsunuz?" diye sordu. Onlar da, "Allah'ın, İsrâîloğullarını düşmânlarından kurtardığı bir gündür. Hazret-i Mûsâ, bu günde oruç tuttuğu için" dediler. Resûlullah Efendimiz de, Müslümânların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, "Ben, Mûsâ aleyhisselâma sizden daha lâyıkım" buyurdu. (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd) [Öteden beri Kureyş de, Resûlullah da Aşûre günü oruç tutardı. Peygamberimiz, Medîne'ye gelince de, yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını da emretti.] "Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günâhları affolur." [Müslim, Tirmizî, İmâm Ahmed, Taberânî]"Aşûre günü, bir gün önce ve bir gün sonrasında da oruç tutarak Yahûdîlere muhâlefet edin." [İmâm Ahmed]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.