"Ben, âlemlerin efendisiyim..."

A -
A +
Peygamber Efendimiz, (sallallahü aleyhi ve sellem) bütün insanların, bütün peygamberlerin yani âlemlerin Efendisi, kâinâtın Efendisi, iki cihânın güneşidir.
Allahü teâlâ, kullarının îmân etmelerini, verdiği nimetlere şükretmelerini, ibâdet yapmalarını, güzel ahlâka sâhip olmalarını, kendi aralarında kardeşçe yaşamalarını, sevişmelerini, birbirlerine yardımcı olmalarını istemiş ve emretmiştir.Burada önemle ifâde edelim ki, insanlar, Allah'ın Peygamberlerine tâbi olup, onların emir ve yasaklarına uydukları müddetçe, huzûrlu ve rahat birer hayât yaşamışlar, birbirlerini sevip-saymışlardır. Emirlere ve yasaklara uymadıklarında ise, huzûrsuz olmuşlar, rahatları bozulmuş; ahlâksızlık, zulüm ve haksızlık bütün cemiyeti sarmıştır.Kur'ân-ı kerîm, baştan sona kadar Peygamber Efendimizin medhiyle, övgüsüyle doludur. O, dînli-dînsiz, zenci-beyaz, dünyada yaşayan herkese Peygamber olarak gönderildi. Bir âyet-i kerîme meâli şöyledir:"De ki: Ey insanlar, ben, Allah'ın hepinize gönderdiği Resûlüm." [A'râf, 158]Diğer Peygamberler, kendi milletlerine gönderilmişti. Bir âyet-i kerîme meâli:"Biz, her Resûlü, bulunduğu kavminin diliyle gönderdik ki, onlara apaçık anlatsın." [İbrâhîm, 4]Bir hadîs-i şerîf meâli şöyledir:"Her peygamber, yalnız kendi kavmine geldi; ben ise, bütün insanlara gönderildim." [Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesâî]Resûlullah Efendimiz, insanların olduğu gibi cinnîlerin de Peygamberidir. Kur'ân-ı kerimde, "Âlemlere uyarıcı olması için..." buyuruluyor. (Furkân, 1)Bütün müfessirler, "Bütün âlemlere" ifâdesine, cin tâifesi de dâhildir" buyuruyorlar. Âlem, Allah'tan başka her şeye, her mahlûka denir. Bunun için birçok âlim, Peygamber Efendimizin meleklere de gönderildiğini söylemişlerdir.Enbiyâ sûresinin, "Biz, seni, âlemlere rahmet olarak gönderdik" meâlindeki 107. âyeti, Sevgili Peygamberimizin, bütün insanlar için rahmet olduğunu bildirmektedir. Fetih sûresinin, "Bütün dînlerden üstün kılmak üzere, Resûlünü hidâyet ve hak dîn ile gönderen O'dur" meâlindeki 28. âyet-i kerîmesi de, Resûlünün en üstün olduğunu göstermektedir.Peygamber Efendimiz, bütün insanların, bütün peygamberlerin yani âlemlerin Efendisi, kâinâtın Efendisi, iki cihânın güneşidir. Bu konuda iki hadîs-i şerîf zikredelim:"Ben, âlemlerin efendisiyim." [Beyhekî]"Ben, bütün peygamberlerin seyyidiyim, efendisiyim." [Dârimî, İbnü'n-Neccâr]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.