"Hudeybiye Musâlehası" (Antlaşması)

A -
A +
İslâm târihinde, Peygamber Efendimiz devrinde, 6/628 senesinde, Mekke yakınında bulunan "Hudeybiye" köyünde, Medîne'den gelen Müslümânlar ile Mekke'deki müşrikler (putperestler) arasında, yapılan antlaşmaya "Hudeybiye Musâlehası" denilir.
Müşriklerin Müslümânlarla 5/627 yılında yaptıkları "Hendek Savaşı"nda yenilip Mekke'ye dönmelerinden bir sene sonra, Peygamberimiz (aleyhi's-selâm), rüyâsında Eshâbı (radıyallahü anhüm) ile birlikte Mekke-i mükerreme'ye gidip emniyet içerisinde Ka'be-i muazzamayı tavâf ettiklerini görmüş, bunu Eshâb-ı kirâmına anlatmış, onlar da bunu işitince çok sevinmişlerdi.
Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz, Sahâbe-i kirâmla birlikte Ka'be-i muazzamayı ziyâret (tavâf) etmek niyetiyle Medîne-i münevvere'den yola çıktılar. Sahâbe-i kirâm, bin beş yüz kişi kadar idiler. Maksatları ziyâret olduğu için, yanlarına yolcu silâhından başka herhangi bir silâh almamışlardı. "Zü'l-Huleyfe (veya Âbâr-ı Alî)" denilen mîkât mahalline gelince ihrâma girdiler. Yanlarında getirdikleri yetmiş kadar kurbânlık deveye de işâret koydular. "Telbiye=Lebbeyk" sadâlarıyla Mekke-i mükerremeye doğru yola devâm ettiler.
[Hicrî 2. senede, bazı ibâdetler emredilmiş olmasına rağmen, henüz hac farz kılınmamıştı; hac 9. senede farz oldu. Meselâ oruç ve zekât 2. senede farz kılındı; kurbân, sadaka-i fıtır ve bayram namazları bu yılda vâcib kılındı; kezâ bu senede kıble Mescid-i Aksâ'dan Mescid-i Harâm'a tahvîl edildi; cihâda da bu yılda izin verildi.]
Peygamber Efendimiz, geliş maksatlarını bildirmek ve müşriklerin tutumlarını öğrenmek üzere, Bişr bin Süfyân'ı (radıyallahü anh) Mekke'ye gözcü gönderdi. Netîcede, Kureyşlilerin durumdan haberdâr ve Müslümânları Mekke'ye sokmamakta karârlı oldukları öğrenildi. Diğer bâzı kabîleler de müşriklerle birleşmişlerdi.
Sevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), "Kusvâ" adındaki devesi üzerinde yola devâm ediyordu. Mekke'ye yaklaşınca devesi birden yere çöktü. Eshâb-ı kirâm kaldırmak için ne kadar uğraştılarsa da deve yerden kalkmadı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz: "Onun böyle çökme âdeti yoktu. Bir zamanlar filin Mekke'ye girmesine mâni olan Rabbim, şimdi de Kusvâ'ya mâni oluyor" buyurdu.
Peygamber Efendimiz, devesini kaldırınca, deve Hudeybiye'ye giden başka bir yoldan yürümeye başladı. Müşriklerin, Mekke dışında toplandıkları öğrenildiğinden, üzerlerine varmamak için başka bir yol takip edildi... [Yarın devam edelim inşâallah]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.