"Biz Kur'ânı mübârek bir gecede indirdik..."

A -
A +
Kur'ân-ı kerîmin iki türlü nüzûlü/inişi vardır: Birincisi toptan "Levh-i mahfûz"a inişi, diğeri de "semâ-i dünyâ"ya ve oradan da Peygamber Efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) inişi.


1 Haziran 2015 Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece [14 Şa'bân 1436], mübârek "Berât Kandili"dir. [Bu vesîle ile kıymetli okuyucularımızın, azîz milletimizin, bütün Müslümânların  mübârek gecelerini tebrîk eder, o gecenin memleketimiz ve bütün İslâm âlemi için huzûr-sükûn, emniyet ve âsâyiş vesîlesi olmasını Cenâb-ı Hak'tan hâlisâne temennî ederim.]
Bilindiği üzere, Kur'ân-ı kerîmin iki türlü nüzûlü/inişi var: Birincisi toptan "Levh-i mahfûz"a inişi, diğeri de "semâ-i dünyâ"ya ve oradan da Peygamber Efendimize inişi. Birincisi Berât gecesinde olmuş, ikincisi ise Kadir gecesinde başlamıştır.
Allahü teâlâ buyuruyor ki: "Apaçık olan Kitâb'a andolsun ki, biz onu [Kur'ânı] mübârek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız." [Duhân, 2-3]
"Biz onu Kadir gecesinde indirdik." [Kadir, 1]
Cenâb-ı Hak, ezelde hiçbir şeyi yaratmadan önce her şeyi takdîr etmiş, dilemiştir. Bunlardan bir yıl içinde olacak (doğumlar, vefâtlar, terfîler, tenzîller... gibi) her şeyi, Şa'bân ayının onbeşinci (Berât) gecesinde meleklere bildirir.
İslâm dîninde çok kıymet verilen on "mübârek" geceden biri de Berât gecesidir. Şa'bân ayındaki en mübârek gece olan Berât (veya Berâet) gecesi, Şa'bân ayınının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. 
Peygamber Efendimiz, Berât Gecesi'ne çok değer verir ve bolca ibâdet ederdi. Hazret-i Âişe (radıyallahü anhâ) vâlidemiz anlatıyor:
"Bir gece Peygamberimiz yatağından kalktı, abdest aldı, namaza durdu. Uzunca bir namaz kıldı; secdede o kadar çok kaldı ki, ben vefât etmiş olabileceğini düşündüm! Elimi mübârek ayağına dokundurdum, hareket ettiğini görünce sevindim. Namaz bitince sordum: Ne kadar çok secdede kaldınız? Hayatınızdan endişe etmeye başlamıştım. Hayırdır, hiç sizi böyle görmemiştim, dedim."
Buyurdu ki: "Yâ Aişe! Bu gecenin hangi gece olduğunu biliyor musun? Bu gece Şaban ayının 15. gecesi olan Berât gecesidir. Bu gece, ameller Yüce Rabbimize arz olunur. Gelecek sene içinde kimin rızkının ne kadar olduğunu açıklayan liste, Mikâîl aleyhisselâma verilir. Öleceklerin listesi de Azrâîl aleyhisselâma teslim edilir..."
Bizler de, her ân ölüme hazır olmalıyız. Fırsat elimizde iken, böyle manevî ticâreti kaçırmayalım. Bu fırsatlar bir daha ele geçmeyebilir. Bir daha Berât Kandili gelir, ama biz onu görmeyebiliriz. Nitekim, geçen kandilde beraber olduğumuz tanıdıklarımızdan bazıları, bu sene aramızda değiller...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.