Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sudan'da caddeler iftar sofralarıyla donatılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Sudan'da caddeler iftar sofralarıyla donatılıyor

Ramazan Haberleri  / AA

Sudan'da hem ihtiyaç sahipleri hem de evine yetişemeyen Müslümanlar ramazan boyunca cadde kenarlarında hayırseverlerin kurduğu sofralarda orucunu açabiliyor.

İftar verenler, akşam ezanı okunmadan hemen önce yollara çıkarak hareket halindeki araçlardaki yolcuları, cadde kenarlarında kurdukları sofralara davet ediyor.

Başkent Hartum'da hemen her köşede, cadde üzerinde ve evlerin önlerindeki iftar sofraları, zengin ve fakiri buluşturuyor.

Şehirde trafiğin en yoğun olduğu caddelerden Ubeyd Hatim Caddesi'nde de bu manzara ramazan boyunca her akşam görülüyor. Caddenin sağında ve solunda birçok vatandaşın kendi imkanıyla hazırladığı iftar sofraları yer alıyor.

Akşam ezanına kısa süre kala, sofra sahipleri yol ortasına çıkarak araçtakilere iftara sayılı dakikalar kaldığını işaret ediyor. Sofrasının hazır olduğunu yoldan geçenlere anlatan hayırsever Sudanlılar, pişen yemeklerden herkesin nasiplenmesini istiyor.

Sofralarda yemekler ise çeşitlilik gösteriyor. İftar verenler, bütçesine göre tepsisini süslüyor. Hal böyle olunca bazı sofralarda "ful", "lukak" gibi yöresel lezzetler ağır basarken bazılarında et ürünleri, çorba çeşitleri bulunuyor.

Akşam namazının cemaatle kılınmasının ardından herkes yoluna devam ediyor.

Ramazanın 20 günü yol kenarlarında yemek vereceğini söyleyen Muhammed Abdullah İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından gördüğü geleneği yaşatmaya çalıştığını söyleyerek, "Sudan'da caddelere kurulan iftar sofralarını küçüklüğümden bu yana bilirim. Babam, beni yanına alır ve herkesi soframıza davet ederdi. Şu an ben oğlumu yanıma aldım ve birlikte ihtiyaç sahiplerini yemeğimize çağırıyoruz." diye konuştu.

Orucunu açanlar yoluna devam ediyor

Ebubekir Hasan da sofrasını sokağa taşıyanlardan biri. Sudan'da kadınların evde iftar yaptığını dile getiren Hasan, şunları kaydetti:

"Erkekler, iftara yarım saat kala sofrasını alır dışarıya çıkar. Babalarımızdan, dedelerimizden bunu gördük. Çünkü çevremizde muhtaç insanlar var fakat söyleyemiyorlar. İşinden dolayı evine, iftara yetişemeyenler olabiliyor. Gördüğümüz bütün Müslüman kardeşlerimizi yemeğe davet ediyoruz. Böylece toplum arasında bir kaynaşma sağlanmış oluyor."

Toplu taşıma aracını durduran sofra sahibinin ısrarını geri çeviremeyen hastane çalışanı Mahmut İdris ise "Çalıştığım kurumda işlerimizi geç bitirdik. Eve yetişmeyeceğimi biliyordum. Toplu taşıma aracının durdurulmasıyla sofraya davet edileceğimizi anladık. Şoför, ben ve diğer 3 yolcu arkadaşa, iftarı açtıktan sonra yolumuza devam edebileceğimizi söyledi. Vaktin çok az kaldığını görünce kabul ettik." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ramazan
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...