Grip salgını, Domuz Gribi mi?

Grip salgını, Domuz Gribi mi?

SAĞLIK Haberleri

Henüz aşı olmamış KOAH, Astım, kalp hastaları gibi risk grubundakilerin ve bu yıl grip geçirmemiş kişilerin grip aşısı yaptırmaları tavsiye ediliyor.

Ağır grip şikayeti ile hastanelere başvuranların sayısındaki artış nedeniyle hastane polikliniklerinde yoğunluklar yaşanıyor. Uzmanlar, son günlerde adeta bir salgın halini alan griple ilgili olarak, "Aşı yaptırmak için geç değil. Risk grubundaysanız ve daha önce aşınızı yaptırmadıysanız, mutlaka aşı olun" uyarısında bulunuyorlar. nbsp;Tedavide antibiyotiğin yeri olmadığını belirten uzmanlar, kanıtlanmış grip vakalarında antimikrobiyal bir ilaç olan Tamiflu'nun kullanılabileceğini belirtiyorlar.
Bu yıl yaşanan gribin grip hastalığına yol açan İnfluenza A, B ve C tipi içinde en ağır seyreden ve mesvimsel salgınlara sebep olan İnfluenza A H3N2 olduğunu söyleyen nbsp;Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Arman, "Bu yıl grip daha ağır geçiyor. Gribe bağlı zatürre vakalarını daha fazla görüyoruz. İshale sebep olmuyor ancak ateş nedeniyle aşırı sıvı kaybı yaşandığı için mutlaka serum tedavisi yapılması gerekiyor. Grip yüksek ateş, kuru öksürük ve bitkinlikle kendini gösteriyor" dedi.
Toplumda çok yaygın görüldüğü için risk grubu olarak tarif edilen KOAH ve Astım gibi kronik solunum yolu hastalarının, kalp hastalarının, diyabetlilerin mümkün olduğu kadar evlerinden çıkmamalarını öneren Prof. Dr. Arman, "Bu dönemde kalabalık ortamlara girmekten kaçınmak, mutlaka sık sık elleri yıkamak, bilinen gripli kişilerden uzak durmak, öpüşüp sarılmamak , aynı odada kalınıyorsa sık sık odayı havalandırmak gereklidir. Bu arada eğer aşı olunmadıysa, öncelikle risk grupları, daha sonra da daha önce aşı yaptırmamış kişilerin mutlaka aşı olmaları gereklidir. Ancak bunu yaptırırken aşının 15 gün sonra etkin olmaya başlayacağını da unutmamak gerekir" diye konuştu.
GRİPTE ASPİRİN KULLANMAYIN
nbsp;Grip sırasında ateş düşürücü olarak kesinlikle Aspirin kullanılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dilek Arman, "Özellikle 18 yaş altı grupta başta grip olmak üzere virüse bağlı enfeksiyon geçirenlerde ateş düşürücü olarak Aspirin kullanılması karaciğer ve beyin hasarına yol açan REYE Sendromu'nun gelişmesine neden olabileceği için önerilmez. Kalp kapak hastalığı nedeniyle mutlaka Aspirin kullanması gereken genç hastaların özellikle grip olmaktan kaçınmaları gereklidir. Bu dönemde ateş düşürücü olarak parasetamol kullanılmalıdır" dedi.
ANTİBİYOTİK İŞE YARAMAZ
Gribin tek tedavisinin istirahat ve bol sıvı alımı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dilek Arman, "Gripte en sık yapılan hatalardan biri de hemen antibiyotiklere sarılmaktır. Oysa grip virüslerin yol açtığı bir hastalık olduğu için antibiyotik işe yaramaz. Bu dönemde antibiyotik kullanmak, daha sonra karşılaşılabilecek daha ağır enfeksiyonlarda antibiyotiğin işe yaramasını engelleyen bir durumdur. Antibiyotik sadece gribin üzerine eklenmiş bakteriyel enfeksiyon bulunması durumunda kullanılır. Bu dönemde Tamiflu adı verilen antimikrobiyal ilaç risk gruplarında koruyucu olarak kullanılabilir. Ancak buna doktor karar vermelidir" diye konuştu.


Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...